To «άλλοθι» του Κώστα Καραμανλή

http://www.protagon.gr

του Κώστα Γιαννακίδη
Με ένα βιβλίο ο Γιάννης Παπαθανασίου κάνει τον απολογισμό του για τους οκτώ μήνες που πέρασε στο υπουργείο Οικονομικών, πριν παραδώσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τι έγινε στην παρουσίαση και πώς εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν να περιμένουν τον Κώστα Καραμανλή
Ο Γιάννης Παπαθανασίου είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγραψε τους «Οκτώ μήνες», δηλαδή τον απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών.

Και για όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση, ο Κώστας Καραμανλής ήταν και ένας από τους λόγους για να ξεκινήσουν άμεσα την ανάγνωση. Κάπως έπρεπε να σκοτώσουν τον χρόνο τους. Τον περιμέναμε 39 ολόκληρα λεπτά. Τα μέτρησα ένα προς ένα καθώς στεκόμουν κοντά στον Γιάννη Παπαθανασίου, χαζεύοντας, μέχρι που βαρέθηκα, χειραψίες, ασπασμούς και ανδρικές αγκαλιές, από εκείνες με το χτύπημα στην πλάτη. Είναι, πράγματι, ένας συμπαθής άνθρωπος με πολλούς φίλους.

Και ποιος δεν ήταν στο ΕΒΕΑ! Από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τη Φάνη Πάλλη ως τη Ζέτα Μακρή και τον Λευτέρη Ζαγορίτη. Ηταν και ο Κουμουτσάκος και ο Αδωνις και ο Βορίδης. Απουσίασε ο Χατζηδάκης γιατί είχε γεννητούρια. Ωστόσο έριχνες μια ματιά στην αίθουσα και καταλάβαινες ότι είσαι στη χριστουγεννιάτικη σύναξη των καραμανλικών! Όμως ο Καραμανλής δεν ήταν πουθενά.
Οι ομιλητές είχαν πάρει θέσεις ακριβώς στην ώρα τους. Στις 18.30. Ηταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής». Σε όλη την αίθουσα του Επιμελητηρίου υπήρχαν μόνο δύο θέσεις κενές: του Καραμανλή και του συγγραφέα που, φυσικά, περίμενε, καρτερικά τον Καραμανλή. Λίγο πριν από την άφιξη του πρώην Πρωθυπουργού ήρθε ο πρόεδρος/δήμαρχος Γιώργος Πατούλης. Ήταν εκεί ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης ή της Επιστήμης; Με τέτοιο συνωστισμό και δεδομένο τον υψηλό δείκτη ηλικίας, ένας γιατρός είναι πάντα χρήσιμος.

«Εφτασε;» ρώτησε ο Γιάννης Παπαθανασίου μία κυρία. Ναι, είχε φτάσει. Επιτέλους, για άλλη μία φορά στον τόπο μας, ήρθε η ώρα του Καραμανλή. Σε λιγότερο από ένα λεπτό βγήκε από το ασανσέρ. Εξω από τα ασανσέρ, στον προθάλαμο της κεντρικής αίθουσας του ΕΒΕΑ, σηκώθηκε ένα μικρό κύμα ενθουσιασμού, απολύτως ελεγχόμενο λόγω και της στενότητας του χώρου. Πρέπει να ήταν καμιά εικοσαριά κύριοι στα τελειώματα της μέσης ηλικίας. Συνοδοί, ασφαλίτες, μπιστικοί, παλιά ρουσφέτια -ποιος ξέρει; Οταν εμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός φύτεψαν βιαστικά το τσιγάρο στο στόμα και βάλθηκαν να μετατρέπουν τον ενθουσιασμό τους σε χειροκρότημα.

Τώρα συνθέστε όλη την εικόνα από την αρχή και στοχαστείτε πάνω στα ευρύτερα αίτια της κρίσης που ζούμε. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κάθονται υπομονετικά και περιμένουν επί σαράντα λεπτά την άφιξη ενός πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος, μέσα σε ένα μικρό ντουμάνι από τσιγάρα, γνωρίζει σεμνή και ταπεινή αποθέωση. Ενας συνάδελφος μου είπε ότι αν το δεις αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μία υγιής αντίδραση. Του απάντησα ότι μάλλον προς αντίδοτο μου φέρνει, με τις παρενέργειες του και αυτό, αλλά δεν μπορούσα να ισχυριστώ ότι έκανε μία λάθος σκέψη.
Τέλος πάντων, ο Καραμανλής μπήκε στην αίθουσα και δεν σήκωσε ούτε χειροκρότημα παραγγελίας, από αυτά που άκουγαν παλαιά τα γκαρσόνια. Ο Παπαθανασίου ήταν μαζί του, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να εμφανιστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο, άλλωστε, συνυπήρξαν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά, από την άλλη, τι σχέση να έχει ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον απολογισμό της κυβερνήσεως Καραμανλή;

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από σας θα γνωρίζετε ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών του Καραμανλή και ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του Παπανδρέου. Η αφήγηση της πλευράς Καραμανλή, ισχυρίζεται ότι ως κυβέρνηση ζήτησαν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφού όλοι πάνω στο πλοίο έβλεπαν τα βράχια. Ωστόσο ο Παπανδρέου αρνήθηκε, πήγε σε εκλογές με ατζέντα παροχών και, σύμφωνα με τον Παπαθανασίου, προτιμούσε την ένταξη της χώρας σε καθεστώς ΔΝΤ. «Ντροπή» απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θυμίζοντας ότι επί Καραμανλή το έλλειμμα αυξανόταν με 1% το μήνα. (Μπορείτε εδώ να διαβάσετε εκτενώς για τα βασικά σημεία της αντιπαράθεσής τους.)
«Εχω τη συνείδηση μου ήσυχη» είπε ο Γιάννης Παπαθανασίου. «Ηξεραν πολύ καλά σε τι κατάσταση ήταν η οικονομία. Ομως κινήθηκαν μικροπολιτικά και με άφρονες χειρισμούς απέφυγαν να πάρουν μέτρα και να προλάβουν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Το μόνο που τους ενδιέφερε, ήταν να κερδίσουν τις εκλογές» πρόσθεσε.

Περίπου αυτά είπε και ο Νίκος Δένδιας: «Τον Μάρτιο του 2009 ο Κώστας Καραμανλής εξέθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου την κατάσταση της οικονομίας. Και ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα είναι πολιτικό, όχι οικονομικό. Εμείς πήγαμε σε εκλογές μιλώντας για πάγωμα προσλήψεων και εκείνοι έταζαν λεφτά και θέσεις».

Εντάξει, όμως ουδείς εκ των δύο, Παπαθανασίου και Δένδια, δεν είπε για ποιο λόγο, πέρα από τη διεθνή κρίση, η Ελλάδα έφτασε σε σημείο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Επίσης από το στόμα τους δεν βγήκε ούτε μία φορά το όνομά του προκατόχου του, Γιώργου Αλογοσκούφη.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, απέφυγε να σταματήσει πάνω στις λεπτομέρειες και στα «σου είπα, μου είπες». Εδειξε τη συνολική εικόνα. Απέδωσε την κατάπτωση στη νοοτροπία πολιτικών και κοινωνίας, σε διαχρονικά προβλήματα πολιτισμικής και θεσμικής φύσης. «Απολαύσαμε το ευρώ χωρίς σωστή δημοσιονομική πολιτική και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η διόγκωση του χρέους και το έλλειμμα δεν ελέγχθηκαν στους καλούς καιρούς» πρόσθεσε και δεν κατάφερα να δω αν κοιτούσε τον Κώστα Καραμανλή. «Οταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, έπρεπε να πάρουμε πιο δραστικά και θεαματικά μέτρα. Αλλά η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δεν ήταν εφικτή, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε εκλογές. Τελικά η χώρα πέρασε από τρία μνημόνια, αλλά η δουλειά έμεινε ημιτελής και η αβεβαιότητα μεγάλη.»

Αναφερόμενος στα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν στην άρνηση των κυβερνήσεων να συντάξουν ένα business plan για τη χώρα. «Δεν υιοθέτησαν τα προγράμματα, δεν έκαναν δικές τους προτάσεις, έπαιζαν μόνο καθυστερήσεις κόντρα στις μεταρρυθμίσεις…»

Ο Αλέξης Παπαχελάς είπε ότι είναι άθλιο να εγκαλείται ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πήρε πρωτοβουλίες αλλά τα μέτρα του ήταν ασπιρίνες για έναν καρκίνο που είχε ριζώσει εδώ και χρόνια στη χώρα. Πρόσθεσε ότι η αποτίμηση των αιτιών που μας οδήγησαν στην κρίση αδικεί ορισμένους ανθρώπους και ένας από αυτούς είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Είναι, τελικά, πιο μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων της κρίσης…

Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι ο άνθρωπος στον οποίο όλοι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Ο ίδιος -και πολύ περισσότερο οι μαθητές του- θα δυσκολευτούν για να βάλουν σε τάξη αυτά τα χρόνια των ταραγμένων καιρών μας. Ελα μετά από έναν αιώνα και πες με σιγουριά ποιος Παπανδρέου ήταν στην κρίση, ποιος Καραμανλής προηγήθηκε, ποιος Μητσοτάκης μπλέκεται σε όλα αυτά, αν παρέδωσε ο Παπαθανασίου στον Παπακωνσταντίνου ή ο Παπακωνσταντίνου στον Παπαθανασίου. Ασφαλώς οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών θα είναι το ζυμάρι που θα πλάσει την αφήγηση του μέλλοντος. Ομως αυτή η χώρα ξεχνά ή δεν θέλει να θυμάται. Τόσες χρεοκοπίες ξεχάσαμε, γιατί να μη ξεχάσουμε και αυτή;

 

ΣΧΟΛΙΑ:

 

Νera Pap. • 8 μέρες πριν
Σαν δεν ντρεπονται λιγακι (Παπαθανασιου και κυβερνηση Καραμανλη). Δε φτανει που ακολουθησαν αφρονα πολιτικη (σπαταλης), μολις ειδαν οτι το πλοιο πηγαινει στα βραχια, την εκαναν με ελαφρα και αφησαν το βλακα το Γιωργακη (αλλο βοδι αυτο!) να βγαλει το φιδι απο την τρυπα.
Δυστυχως ο λαος εχει μνημη χρυσοψαρου.
•Reply•Share ›

Avatar
zxc Νera Pap. • 7 μέρες πριν
Δυστυχώς, ο λαός έχει όχι μόνο μνήμη χρυσόψαρου αλλά και το σύνδρομο του ξερόλα και της τζάμπα μαγκιάς καθώς, ο κάθε κυριολεκτικά βλαμμένος, έχει το θράσος να γράφει πως «αφησαν το βλακα το Γιωργακη (αλλο βοδι αυτο!) να βγαλει το φιδι απο την τρυπα». Νεοελληναράδες, τετραπέρατοι, που πίστεψαν πως πετάει ο γάιδαρος και τους φταίει ο «βλάκας ο Γιωργάκης» γιατί ο γάιδαρος δεν πέταξε! Η πλάκα είναι πως όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά ζητάνε και τα ρέστα, ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» της ιστορίας!

3
•Reply•Share ›
Avatar
Νera Pap. zxc • 6 μέρες πριν
Το «βλακας» παει στο οτι δεν προβλεψε τον κινδυνο η δεν ειχε την πληροφορηση (κακως, επρεπε) του τι συμβαινει στην ελληνικη πραγματικοτητα. Κι ετσι δεν καταλαβε οτι ο Κωστακης την εκανε οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα γιατι ηξερε τι θα επακολουθουσε. Με αυτη την εννοια ειναι «βλακας».
Αλλα που να το καταλαβετε. Σας παρασυρει ο οπαδισμος σας.
•Reply•Share ›
Avatar
Δημοσθένης Μπόγδης Νera Pap. • 6 μέρες πριν
Το «βλάκας» τελικά επιστρέφει στο προσώπου σου φίλε μου ,
που τόσο ειπολαια βγάζεις ελληνικούρες και χαρακτηρισμούς .
Όλες οι ενέργειες του Παπανδρέου , έχουν δικαιωθεί από την συνέχεια των πεπραγμένων και τώρα όλοι ομιλούν για το δόγμα του ΓΑΠ αν θελουμε να ξεφορτωθούμε , μνημονια και δανεικά .
Καλά Χριστούγεννα !
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. Νera Pap. • 7 μέρες πριν
Έχεις δίκιο, αντί να αφήσουν τον «βλάκα τον Γιωργάκη» να βγάλει το φίδι από την τρύπα, έπρεπε να παραδώσουν κατευθείαν στον Σαμαρά ή στον Τσίπρα που απέδειξαν όταν έγιναν πρωθυπουργοί ότι είχαν τις μαγικές λύσεις για να διατηρήσουν το διεφθαρμένο κράτος του Καραμανλή με τους ρουσφετοδιορισμούς, τις παροχές, το πάρτι στην υγεία και όλη τη δημόσια διοίκηση, αλλά και να «αντισταθούν» στις απαιτήσεις των «δανειστών τοκογλύφων’. ……εκτός αν εσύ είχες κανέναν άλλον μάγο να προτείνεις.

3
•Reply•Share ›
Avatar
Δημοσθένης Μπόγδης • 8 μέρες πριν
Όλλοι οι «ευεργέτες μας » μαζεμένοι σε ένα σημείωμα σε μια χαρτοπετσέτα . Ποιον ν´αφήσεις και προϊόν να κρατήσεις ;
» Μη μου τους νεοδημοκράτες τάραττε » γιατί έχετε που να βγάλετε την οργή σας .
Κάνετε σάκκους του μποξ τον Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου τώρα με αρχή το βιβλίο του μπακαόιγιαννου .
Το ότι έχουν δικαιωθεί σε κάθε τους απόφαση και ενέργεια στα μάτια του λαού με το τι πραγματικά προηγήθηκε και τι επακολούθησε από το πέρασμα τους στην διακυβερνηση δεν σημαίνει τίποτε για τους νουδουλες ή τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .
Ενόχλησε και εξακολουθεί να ενοχλεί τα ειδικά συμφέροντα , την διαφθορά , την φοροδιαφυγή , τους μπαταξήδες και φυσικά τα ΜΜΕ . Άσε τους τραπεζίτες και τις «οφ σορς » .
Ακούς εκεί να ζήταγαν την καταγραφή και Φορολόγηση τους !
Ακούς εκεί να έχουν διμηουργήσει αστυνομία εναντίον του μαύρου χρήματος ! Φορολογικό εισαγγελέα και να τρέχουν στον Κορυδαλλο τον Ακη !

1
•Reply•Share ›
Avatar
AlexBristol • 8 μέρες πριν
Σιγουρα η χρεοκοπία δεν μπορει να αποδοθεί σε εναν ανθρωπο, αυτο θα ηταν αδικο. Αλλα υπαρχουν καποιοι που φταιξαν περισσοτερο και καποιοι λιγοτερο. Οπως επισης και καποιοι που πληρωσαν για αυτο (πχ το ΠΑΣΟΚ που εχει καταστραφει) και καποιοι που οχι (καλη ωρα). Πραγματι ο Αλογοσκουφης ειναι ψηλα στη λιστα των υποπτων.

2
•Reply•Share ›
Avatar
Rail&Jun • 8 μέρες πριν
Αηδία!

1
•Reply•Share ›
Avatar
ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝΕ..χαχαχαχα • 8 μέρες πριν
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ….ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΒΑΘΕΙΑ ΔΟΜΙΚΟ….ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΑΘΕΙΕΣ ΤΟΜΕΣ…. ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΡΕ ;; ΡΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΕ…ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΚΥΛΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ;;; ΡΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΕ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ;;!!!!!!!…….ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΝΟΜΑΣΤΑΝ, ΜΕ ΚΛΑΪΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ ;;!!!!…ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΠΩΣ ΡΕ ;; ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ;; ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΟΥ ;;
ΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΡΕ ;;;!!!!!!!!!..
…..οτι παπρια και συνωμοσιολογια θες, ε, επινοηθηκε, αρκει να μην θιγουν οι Δομες της Χρεωκοπιας..!!!!!…. που γιαυτο και βγαλαν βεβαια, και το τσυριζαριο που τις εκφραζει… για να σωσουν οτιδηποτε κι αν σωζεται….. τωρα ;; τωρα θα την βρουν απο τον ιδιο τον παλαι-ποτε εκφραστη-τους…!!!!….ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ….ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ….ΑΥΤΑ ΝΑΙ.. ΑΥΤΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ… ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

2
•Reply•Share ›
Avatar
Ε.Στ. • 8 μέρες πριν
Κρατούσε τουλάχιστον ο Παπαθανασίου καμιά χαρτοπετσέτα για να κρατά σημειώσεις; Δεν αναρωτιέμαι για τον Καραμανλή γιατί αυτός κρατάει μεν σημειώσεις αλλά σε πολύ προσωπικό..μπλοκ. Όσο για τον Παπαχελά, που εξήρε Παπαθανασίου και Ρουσόπουλο, τι να πω. Κρίμα το μπόι του.

5
•Reply•Share ›
Avatar
gkam • 8 μέρες πριν
Ο Καραμανλής τίναξε τη μπάνκα στον αέρα γιά να μεινει στην εξουσία. Τα νούμερα είναι αμείλικτα, όσο παραμύθι και αν πουληθεί.

Ηξερε τι έκανε και το έκανε τόσο συστηματικά ώστε η χώρα να βιώσει την χειρότερη κατάπτωση από την εποχή του πολέμου.

Το ΠΑΣΟΚ χόρευε επικίνδυνα με το χρέος στο 100% του ΑΕΠ, αλλά και επί Σημίτη, και επί Παπαδόπουλου, και επί Χριστοδουλάκη, όταν το πράγμα πήγαινε να ξεχειλώσει επικίνδυνα, είχε τα ανακλαστικά να συγκρατήσει την (κακή) κατάσταση από το να γίνει εκρηκτική. Ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη ούτε κάν ένστικτο αυτοσυντήρησης δεν είχαν. Οσο γιά τον Παπαθανασίου, αυτός ανέλαβε όταν η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και είναι αμφίβολο αν ακόμη και σήμερα έχει καταλάβει τι του γινόταν και τι έκανε.

Το έγκλημα εκ προμελέτης του Καραμανλή είναι τόσο τεράστιο, ώστε ακόμη και μετά από δέκα χρόνια να κατατρύχει την ΝΔ και θα την κατατρύχει γιά δεκαετίες. Το μέγα λάθος των επιγόνων του ήταν ότι δεν βγήκαν να καταδικάσουν ανοιχτά τον βίο και την πολιτεία της διακυβέρνησης Καραμανλή. Η εμμονή στο να μην γίνεται η στοιχειώδης αυτοκριτική, ενώ έπρεπε να υπάρξει δημόσιο αυτο-μαστίγωμα, κατέστρεψε την αξιοπιστία της ΝΔ και την περιώρισε στα όρια μιάς πολύ συγκεκριμένης κοινωνικής μερίδας, γιαυτό , παρά την τραγική τριετία που διανύθηκε, η εκλογική της δύναμη αγωνίζεται να περάσει το 30%.

Το σημερινό και μελλοντικό δράμα της Ελλάδας είναι δημιούγημα Κωστάκη Καραμανλή και έγκειται στην πλήρη απαξία που συσσώρευσε στην παράταξη που ώφειλε να εκφράζει την φιλελεύθερη παράταξη στην Ελλάδα. Αυτό πληρώνει και ο Μητσοτάκης σήμερα, και θα το πληρώνει όσο δεν διαχωρίζει κάθετα τη θέση του από όσους οργάνωσαν και μεθόδευσαν την κατάρρευση.

Ο Τσίπρας διαφεντεύει απλώς γιατί η φιλελεύθερη παράταξη ποτέ δεν ανέλαβε ξεκάθαρα τις ευθύνες της γιά τήν δημιουργία της κρίσης. Αν υπήρχε ένας ηγέτης που θα είχε καταδικάσει ανοιχτά τα πεπραγμένα Καραμανλή, το βασικό , και αληθινό, επιχείρημα του Τσίπρα ότι ‘εσείς διαλύσατε τη χώρα’ θα έπεφτε στο κενό. Ομως δεν υπάρχει και δεν φαίνεται ούτε κάν στον ορίζοντα. Και όσο δεν υπάρχει τέτοια ξεκάθαρη στάση και προοπτική, ο Τσίπρας , και δικαίως, δεν έχει να φοβάται τίποτε. Γιατί πραγματικά, όσο παραμύθι και να πουλιέται, ο ‘λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά’, του Κωστάκη Καραμανλή , φυσικά.

Τα ιστορικών διαστάσεων πολιτική εγκλήματα έχουν και ιστορικών διαστάσεων τιμωρία. Και πρέπει να έχουν !

12
•Reply•Share ›
Avatar
το Ρόδο του Ισπαχάν gkam • 7 μέρες πριν
Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρεστε, είναι και άλλα πολλά που κανείς δεν μπορεί ν΄αναφερθεί σ΄ένα σχόλιο.
Μια παρατήρηση μόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε εξ ουρανού τον έφεραν για να σκεπάσουν τις ολέθριες πολιτικές τους, και δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια δογματική πολιτική της ΝΔ και των Μέσων της, που όχι μόνο θα τον ξαναφέρει, έστω και αν προσωρινά πάει στην αντιπολίτευση, αλλά πιθανόν να συμβούν και άλλα πολύ χειρότερα μια και σήμερα δεν μιλούν καθόλου για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας που έχουμε μπροστά μας (ένα παράδειγμα οι πλειστηριασμοί) για να μην γίνουν δυσάρεστοι. Είναι φανερό πως ο Μητσοτάκης πατάει σε δυο βάρκες και η μόνη δυνατότητα του να ισορροπήσει πλέον, είναι να μετακινηθεί στην βάρκα των κατεστημένων συμφερόντων που καθοδηγούν ασφυκτικά την ΝΔ. και σηκώνουν κάθε μέρα κεφάλι. Δεν λέω των Καραμανληκών, γιατί είναι αστείο, από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα ο Καραμανλής ήταν υπό εποπτεία και καθοδήγηση των πιο σημαντικών στελεχών της παράταξης που παραμένουν στην παράταξη και ο ρόλος τους δεν έχει εξασθενήσει καθόλου. Ρουσόπουλος και Παπαθανασίου ήταν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που παραμένουν «χρήσιμοι» για συσκότιση της αλήθειας.

3
•Reply•Share ›
Avatar
Α.Ν gkam • 7 μέρες πριν
Άντε παλι, με την παντοδυναμία Τσιπρα. Εμμονή!

Εννοειται οτι οι εκλογες -οποτε γίνουν- θα σας διαψεύδουν οικτρά. Μεχρι τότε, χαρείτε ανεμπόδιστα την λατρεία προς το ίνδαλμα σας!

ΥΓ: Προς ενημερωσιν σας, υπαρχει ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης. Ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

1
•Reply•Share ›
Avatar
gkam Α.Ν • 7 μέρες πριν
Θα πρέπει να έχετε καταλάβει ότι θεωρώ την βασιλεία Τσίπρα τόσο τραγική όσο και οι πληγές των Φαραώ.

Ομως θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο Τσίπρας δεν θα έφτανε να βλεπει ούτε με κυάλι την εξουσία αν το προηγούμενο καθεστώς δεν κατέρρεε και οικονομικά και πολιτικά και ηθικά. Οσο και αν μου κυλάει τα άντερα ο Τσίπρας, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι όταν λέει ‘αυτοί έφτιαξαν την κρίση’ έχει δίκιο.

Εκείνο που λέω είναι ότι ο Μητσοτάκης έπρεπε να βγεί και να πεί ότι φταίει ο Καραμανλής. Επρεπε να δείξει τον κύριο ένοχο με το δάχτυλο. Μόνο ο Στουρνάρας τόλμησε να το κάνει. Αν ο Κυριάκος έδειχνε τον Καραμανλή, αν καταδίκαζε τον εσμό Πάκη και λοιπών, τότε το μοναδικό αληθινό επιχείρημα του Τσίπρα ( ‘αυτοί έφεραν την καταστροφή’) δεν θα τον ακούμπαγε. Και ιστορικά είναι άδικο, γιατί σε ολη την μεταπολίτευση ο μόνος που προσπάθησε να συμμαζέψει το χάλι ήταν ο πατέρας του , ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης. Μόνο ο γέρος Μητσοτάκης αγωνίστηκε εναντίον του ξεχειλώματος. Είναι ακατανόητο γιατί ο γυιός του φορτώνεται τον βόρβορο του καραμανλισμού. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδιδε κατηγορηματικά τις ευθύνες στο Καραμανλέικο που κατέστρεψε την χώρα, όλο το ‘αφήγημα’ του Τσίπρα θα έπεφτε στο κενό. Οσο δεν το κάνει, η ΝΔ θα είναι υπόλογη, και ο Τσίπρας δεν θα έχει αντίπαλο. Δυστυχώς !!!

Υ.Γ. Παρά την καταγεγραμμένη διάσταση απόψεων, καλά Χριστούγεννα !

2
•Reply•Share ›
Avatar
Α.Ν gkam • 7 μέρες πριν
Θα ηταν αυτοκτονικό εκ μερους του Μητσοτάκη το να διχάσει το κομμα του στην παρούσα συγκυρία. Απορώ πως δεν το καταλαβαίνετε.

Και, εν παση περιπτωσει, απο πουθενά δεν προκύπτει η παντοδυναμία Τσιπρα, που σας εχει γινει εμμονή.
Καλές γιορτές κι απο εμένα!

2
•Reply•Share ›
Avatar
anonymous gkam • 7 μέρες πριν
Αν και βρίσκω πάντοτε πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε (και συχνά συμφωνώ με αυτά), στο εν λόγω σημείο θα διαφωνήσω κάθετα: «γιατί σε ολη την μεταπολίτευση ο μόνος που προσπάθησε να συμμαζέψει το χάλι ήταν ο πατέρας του , ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης»

Τα νούμερα της κυβερνητικής του θητείας σας διαψεύδουν. Ήταν ελλειμματική και επιπλεον μεγάλωσε και το χρέος. Οι (αυτοδύναμες) κυβερνήσεις της ΝΔ είναι κατά κανόνα καταστροφικές για τα δημόσια οικονομικά και κατ’επέκταση για την ευημερία των πολιτών. Ενώ από τη μια μειώνουν συνήθως τη φορολογία (και άρα περιμενεις καπως να ‘ελαφρυνθει» ετσι ο φορολογούμενος πολίτης), παράλληλα αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες, είτε διορίζοντας σωρηδόν ημετέρους είτε βάζοντας από το παράθυρο προμηθευτές (ημετέρους πάντα) να απομυζούν δημόσια ποσά.

2
•Reply•Share ›
Avatar
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας anonymous • 7 μέρες πριν
Δὲν εἶναι ἀκριβὲς αὐτό. Ἱδίως ἡ κυβέρνηση Μητσοτάκη-Μάνου ἀπλῶς κατέγραψε τὰ ἐλλείμματα πού εἶχαν μαζευτεῖ τὴν ὀκταετία Παπανδρέου (1981-1989), ὄχι μόνον στὸ δημόσιο ἀλλὰ καὶ στὶς τράπεζες (Ἀγροτικὴ καὶ ΕΤΒΑ οι πιὸ ἁμαρτωλές) καὶ στὶς ΔΕΚΟ (Ὀλυμπιακή). Τὸ συμμάζεμα τὸ ἀναγνώρισε στὴν πράξη ἡ διάδοχη κυβέρνησ πού δὲν κατάργση τὸν νόμο Σιούφα πού εἶχε σώσει τότε τὸ Ἀσφαλιστικό. Αὐτὰ τὰ ἔζησα ἀπὸ κοντά.
•Reply•Share ›
Avatar
gkam anonymous • 7 μέρες πριν
Και ο όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε να μαζέψει τα πράγματα. Σας θυμίζω μερικά πράγματα : Το ‘Σπατόσημο’, φόρο στις πτήσεις. Το ’50-άρικο’ στην Βενζίνη. Την ιδιωτικοποίηση του χάους της ΕΑΣ με τα ιστορικά ξεβρακώματα από τον Κολλά. Ολα αυτά, και πολλά άλλα έγιναν γιά να συγκρατηθούν τα ελείμματα και το χρέος.
Η άνοδος του χρέους επί Μητσοτάκη ήταν αποτέλεσμα τραγικής επιλογής του Μάνου να ‘γυρίσει’ το χρέος σε γέν λίγο πρίν το γέν απογειωθεί. Η πολιτική ήταν γιά μείωση, έγινε ένα τεράστιο λάθος επιλογής νομίσματος.
Εν πάσει περιπτώσει, από το 1974 μέχρι και το 2009 μόνο ο Μητσοτάκης προσπάθησε. Υπήρξε μιά αχνή προσπάθεια Σημίτη το 85-87 που κατεπνίγη καθώς και μιά επίσης προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου. Ετερον ουδέν. Ολοι οι άλλοι του έδωσαν να καταλάβει.
•Reply•Share ›
Avatar
Gianni Kydonieus Α.Ν • 7 μέρες πριν
Που είδατε στο κείμενο ινδαλματοποίηση Κ.Κ.,το αντίθετο πικρή διαπίστωση υπάρχει.
•Reply•Share ›
Avatar
anonymous gkam • 7 μέρες πριν
«ώστε ακόμη και μετά από δέκα χρόνια να κατατρύχει την ΝΔ και θα την κατατρύχει γιά δεκαετίες.»

Θα αστειεύεστε φαντάζομαι. Εδω ετοιμαζονται για θριαμβευτική επάνοδο στην εξουσία, που το ειδατε εσεις πως θα την κατατρεχει για δεκαετιες??? Ολο το φταιξιμο για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το φορτωσαν, αυτοι ειναι αμολυντοι!
•Reply•Share ›
Avatar
gkam anonymous • 7 μέρες πριν
Ετσι είναι αν έτσι νομίζουν !

Ακόμη και αν βγεί το 2019 η ΝΔ πρώτο κόμμα, πράγμα καθόλου σίγουρο, οι επόμενες εκλογές που δεν θα αργήσουν γιά πάρα πολλούς λόγους, θα γίνουν με απλή αναλογική . Και τότε η θεωρία περί ‘μαντριού’ και οι 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, και η μετάλλαξη του Τσίπρα σε πρώτο σολιαλ-δημοκράτη-φιλοαμερικάνο-φιλοευρωπαίο, θα κάνει αυτό το κόμμα θρύψαλα. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν είναι ολοι αδιακριτως εξ ίσου ένοχοι. Τότε θα βγούν τα σπαθιά. Ομως οπως στρώνει ο καθένας έτσι κα θα κοιμηθεί. Ας είχαν το θάρρος να πάνε γονατιστοι στην Τήνο να εξομολογηθούν. Και με χαλίκια στα παπούτσια.

Ξαναλέω, τέτοια εκ προμελέτης εγκλήματα επί της κεφαλής αυτών, και επι της κεφαλής των τέκνων αυτών. Το λέει κάθε Κυριακή και ο Αρχιεπίσκοπος !
•Reply•Share ›
Avatar
Thinking Alice • 7 μέρες πριν
Είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Καραμανλή χρειάζονταν 20 δις (από το ΔΝΤ) και ένα πολύ ελαφρότερο σε σχέση με τα μετέπειτα που ήρθαν πρόγραμμα. Είναι γνωστό ότι ο Καραμανλής φώναξε τους αρχηγούς των κομμάτων και ζήτησε τη συναίνεσή τους για να προχωρήσει σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι γνωστό ότι ο ΓΑΠ, θέλοντας να γίνει πρωθυπουργός το συντομότερο, αρνήθηκε και αμέσως μετά είπε το «λεφτά υπάρχουν». Επίσης, εκείνη την εποχή λεγόταν πως «τον Αλογοσκούφη, αν τον βρίσεις, το καταλαβαίνει, πειράζεται και προσπαθεί κάτι να κάνει γι αυτό, ο Παπαθανασίου ούτε αυτό, δεν έχει νόημα να του μιλάς καν, ας περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα». Αυτοί που ψήφισαν τον ΓΑΠ και τον έφεραν θριαμβευτικά στην εξουσία δεν ήταν οι μετέπειτα συριζαίοι του ΠΑΣΟΚ, δεξιοί απηυδισμένοι από τις παλαιοπολιτικές συνταγές που ακολουθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν. Οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν τον Μητσοτάκη πρόεδρο της ΝΔ και τώρα θέλουν πραγματικά να δώσουν στη ΝΔ την ευκαιρία να κυβερνήσει. Το να προσπαθεί (η ΝΔ του Μητσοτάκη;) να κάνει τον Παπαθανασίου να μοιάζει με σοβαρό υπουργό οικονομικών είναι πραγματικά άστοχο και βοηθάει έναν μόνο πολιτικό, τον Παπακωνσταντίνου, κανέναν άλλο. Μπροστά στον Παπαθανασίου ήταν Statesman ολκής και περίπου νομπελίστας στα οικονομικά. Τι συμβαίνει με τον Παπαθανασίου τώρα, δεν καταλαβαίνω; Και γιατί συμβαίνει; Ενοχλητικά αλλόκοτη αστοχία…

2
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. Thinking Alice • 7 μέρες πριν
Λέτε ότι ο Καραμανλής φώναξε τους αρχηγούς των κομμάτων και ζήτησε συναίνεση αλλά ο Παπανδρέου θέλοντας να γίνει πρωθυπουργός αρνήθηκε και αμέσως μετά είπε το «λεφτά υπάρχουν».
Ανακρίβειες, γιατί το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» το είπε (όπως το είπε) στην προεκλογική περίοδο και όχι αμέσως μετά τη συνάντηση.
Ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου επανέλαβε ότι τότε ο ΚΚ δεν εξήγησε ότι η κατάσταση ήταν τόσο άθλια, απλά είπε αοριστίες ότι έπρεπε να γίνουν διορθώσεις στις συντάξεις.
Αν ο Καραμανλής ήξερε ότι είχε φτάσει τη χώρα στο γκρεμό, αλλά δεν έκανε τίποτα επειδή δεν συμφώνησε ο αρχηγός της αξ.αντιπολίτευσης, είναι διπλά υπεύθυνος για την κατάσταση που παρέδωσε.
Γιατί περίμενε άπραγος από τον Μάρτιο του 2009 που έγινε η συνάντηση μέχρι το τέλος Αυγούστου που προκήρυξε εκλογές;
Γιατί δεν πήρε το πολιτικό κόστος να πάρει τα μέτρα; Την πλειοψηφία την είχε.
Μήπως γιατί ήξερε ότι αν δραπέτευε με κουτοπονηριά, όπως έκανε και αν δεν άνοιγε το στόμα του επί 8 χρόνια να απολογηθεί, αν άφηνε να σέρνονται γελοίοι μύθοι περί απόπειρας δολοφονίας του, οι μμέδες και τα αφεντικά τους θα έπειθαν τον «πιο έξυπνο λαό του κόσμου» ότι έχασαν έναν μεγάλο ηγέτη, που είχε τη συνταγή, να παγώσει απλά μισθούς και συντάξεις και να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά δεν το έκανε γιατί δεν τον άφησε ο «προδότης» που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός για να ξεπουλήσει την Ελλάδα και να φέρει το ΔΝΤ για να τα οικονομήσει ο αδελφός του.

5
•Reply•Share ›
Avatar
Thinking Alice Μελίνα Λ. • 7 μέρες πριν
Ποτέ δεν αποδίδω σε κανέναν ότι γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις συνέπειες της στάσης και των πράξεών του και ότι μάλιστα το γεγονός ότι γνώριζε τα μελλούμενα τον καθόριζε κιόλας ως προς την συμπεριφορά του! Ούτε θεός να ήταν… Το αν είπε αμέσως μετά ή λίγο πιο μετά ο ΓΑΠ το «λεφτά υπάρχουν» δεν είναι επιχείρημα. Επειδή αποδείχτηκε ότι το είπε γνωρίζοντας επακριβώς τι είδος χρημάτων υπήρχαν για μας. Το ότι ο ΓΑΠ είπε στον Χατζηνικολάου ότι δεν τους είχε πει ο Καραμανλής «πόσο άθλια ήταν η κατάσταση» είναι συγχρόνως και ομολογία του ΓΑΠ ότι είχαν γίνει έτσι όπως τα ξέρουμε τα πράγματα, με τη συνάντηση και την άρνηση να συναινέσει. Αν ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο πρωθυπουργός δεν λέει στον αρχηγό της ΑΑ «πόσο άθλια είναι η κατάσταση» και δεν μπορούσε τότε να καταλάβει τι του έλεγε ο Καραμανλής είναι ένα θέμα που εξετάζεται ως προς ΓΑΠ, όχι ως προς βιβλίο Παπαθανασίου. Το επιχείρημα «γιατί δεν πήρε μέτρα ο Καραμανλής τότε» παραβλέπει την βαρύτητα των μέτρων και την ένταση της αντίδρασης του ελληνικού λαού όταν ξύπνησε από το όνειρο. Αν θυμάμαι καλά, όλο το 2009 και το 2010 Καραμανλής και Αλογοσκούφης ουτε στο δρόμο δεν μπορούσαν να βγουν χωρίς να σταθεί κάποιος μπροστά τους και να τους περιλούσει πατόκορφα, κάποιος από τους ψηφοφόρους του Σημίτη ή της ΝΔ, και αυτό γιατί; επειδή ήταν το κομμάτι του πληθυσμού που είχε πονέσει που τώρα ανακάλυπτε η Ευρώπη ότι οι Έλληνες δεν ήταν μόνον αυτοί που έβλεπε στα ευρωπαϊκά κέντρα ληψης αποφάσεων ούτε ήταν πάντα έτσι όπως αυτή τους έβλεπε. Ο δε Αλογοσκούφης έπαψε να πολιτεύεται έκτοτε. Δεν ξέρω γιατί το θέσατε, εμένα μου φαίνεται ένα ευαίσθητο ιστορικά θέμα αν ο ΓΑΠ διέπραξε προδοσία επειδή έφερε το ΔΝΤ, προσωπικά δύσκολα θα πειθόμουν πάντως. Κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν πολιτική η πίστη του στην αξία της ομολογίας και της συγχώρεσης, γιατί έλεγε και αυτά την εποχή του Καστελόριζου, να ομολογήσουμε οι Έλληνες ότι είμασταν οικονομικώς ατάσθαλοι και να μας συγχωρέσει η οικουμένη με χρηματοδότηση της συγχώρεσης από το ΔΝΤ. Επίσης μπαίνει ένα θέμα αν οι Παπανδρέου σορτάρισαν στο ευρώ όταν πρότεινε ο ΓΑΠ το δημοψήφισμα, με τον άτσαλο και αψυχολόγητο τρόπο που το έκανε και που υπονόμευε τελείως την πολιτική του αξία (του δημοψηφίσματος).
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. Thinking Alice • 7 μέρες πριν
Σας διόρθωσα την ανακρίβεια που είπατε για τον χρόνο που είπε το «λεφτά υπάρχουν» και έχει σημασία ακόμα και αυτό, μέσα στα τόσα παραμύθια που έχουν ακουστεί και όπως φαίνεται τα πιστεύουν ακόμα και σοβαροί άνθρωποι.
Τα χρήματα λοιπόν που «υπήρχαν» ήταν τα δις που εξοικονομήθηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που προχώρησε ο Γ.Παπανδρέου και σταμάτησε το μεγάλο πάρτι στην Υγεία, ήταν η διαφάνεια ακόμα και στις πιο μικρές δαπάνες και τις αναθέσεις με τη «Διαύγεια» , ήταν η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ήταν η φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, που αργότερα την σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ήταν η φορολόγηση των οφσόρ εταιριών, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι οικονομικοί εισαγγελείς, η οικονομική αστυνομία, ακόμα και ο νόμος για τους εξοπλισμούς που σε αυτόν βασίστηκαν πριν λίγες εβδομάδες ΝΔ και όλη η αντιπολίτευση για να σταματήσουν τις ύποπτες ενέργειες του Καμμένου.
Όσο για αυτά που λέτε για τη συναίνεση που του ζήτησε ο ΚΚ, εννοείτε ότι ο Γ.Π. έπρεπε να είναι μάντης και να καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός του έλεγε ψέματα ότι η οικονομία ήταν θωρακισμένη, απλά χρειαζόταν λίγο κράτημα στις συντάξεις και όλα θα ήταν μια χαρά;
Για το 2010, όχι, δεν θυμάστε καθόλου καλά. Δεν ήταν ο Καραμανλής που δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει.
Ποτέ δεν του επιτέθηκε κανένας. Αντίθετα,το 2010 και το 11 ήταν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, οι υπουργοί του και οι βουλευτές του, μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δέχτηκαν δεκάδες επιθέσεις και προσπάθειες λιντσαρίσματος, όχι μόνο από συριζοψεκασμενοχρυσαυγίτες, αλλά και από νεοδημοκράτες.
Το τελευταίο που γράφετε: «Επίσης μπαίνει ένα θέμα αν οι Παπανδρέου σορτάρισαν στο ευρώ όταν πρότεινε ο ΓΑΠ το δημοψήφισμα…..» δεν αξίζει σχολιασμό.

1
•Reply•Share ›
Avatar
zxc Thinking Alice • 7 μέρες πριν
Τα σούργελα της τζάμπα μαγκιάς ξεκινούν κλασικά με το «λεφτά υπάρχουν», δήθεν για μοίρασμα κι όχι αν έρθουν νέες επενδύσεις ή αν βάλουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, και συνεχίζουν με την «άρνηση να συναινέσει» και «δεν μπορούσε να καταλάβει» για να καταλήξουν πως «ο ΓΑΠ διέπραξε προδοσία επειδή έφερε το ΔΝΤ», κι ας λένε οι Ευρωπαίοι και ο ίδιος ο Σόιμπλε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν απαίτηση της Μέρκελ. Στη συνέχεια, τα σούργελα, πετούν κι ένα Καστελόριζο, λες και γνώριζαν και από πριν που βρίσκετε ή αντιλαμβάνονται την σημασία του σε σχέση με την Ελληνική ΑΟΖ, και προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα δάχτυλο τους ως δήθεν συκοφαντημένοι «ότι είμασταν οικονομικώς ατάσθαλοι» λες και δεν γνώριζαν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και πελατειακό κράτος. Τέλος, τα σούργελα, χωρίς να αποφύγουν τους ψεκασμούς Καμμένου, που μάλιστα καταδικάστηκε γι’ αυτούς ως συκοφάντης, ότι «οι Παπανδρέου σορτάρισαν στο ευρώ», καταλήγουν στον δήθεν «άτσαλο και αψυχολόγητο τρόπο» που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Μόνο που θέλουν να ξεχνούν πως έτσι ξεκίνησαν οι πολιτικές kolotoympes, αρχικά με την αντιμνημονιακή Νέα Δημοκρατίας του Σαμαρά για να καταλήξει στην κωλοτούμπα των Συριζαλητών. Η πρόταση (του δημοψηφίσματος) ήταν η ταφόπλακα του κάθε νεοελληναρά τζάμπα μάγκα, πολιτικού και δημοσιογράφου ήδη από το Νοέμβριο του 2011. Δυστυχώς δεν έγινε τότε και επέτρεψε τα σούργελα να επιβιώνουν ς σήμερα. Όμως, μια ματιά να ρίξει μόνο κάποιος για το τι έλεγαν και έγραφαν κάποιοι το 2010-2011 και τι λένε και γράφουν έκτοτε, άξιζε τον κόπο. Ευρωπαϊκότεροι πλέον των Ευρωπαίων και «μνημονιακότεροι και μεταρρυθμιστικότεροι» του Γιώργου Παπανδρέου!!! «Ούτε θεός να ήταν…»!!!

2
•Reply•Share ›
Avatar
Thinking Alice zxc • 6 μέρες πριν
Ένα «δυστυχώς δεν έγινε» για οποιαδήποτε πολιτική πρόταση που προέρχεται από πρωθυπουργό, δεν δείχνει τίποτα άλλο από την λειτουργική ανεπάρκειά του. Δεν υπάρχει «δυστυχώς» στην πολιτική όπως δεν υπάρχει και «ευτυχώς» δεν είναι η θεά τύχη που κάνει την πολιτική να παράγει έργο και να δημιουργεί. Επίσης, κανένας δεν τελειώνει στην πολιτική και όλοι επιβιώνουν «ως σήμερα» και αύριο και μεθαύριο να μη σας πω. Οι δε ισχυρισμοί περί μη επιβίωσης κλπ κλπ ομάδων με πολιτικές απόψεις βγάζουν τόσο μίσος που δεν έχει νόημα και η οποιαδήποτε συζήτηση.
•Reply•Share ›
Avatar
gkam Thinking Alice • 7 μέρες πριν
Η μικρότητα του ΓΑΠ, και γιατί όχι, και η ηλιθιότητα, δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τις ευθύνες του Κωστάκη.

Ηταν πρωθυπουργός επί πεντέμισυ χρόνια. Παρέλαβε μιά κατάσταση στην κόψη του ξυραφιού, υποσχέθηκε ότι θα ‘επανιδρύσει το κράτος’ και πολλοι τον πίστεψαν. Και έκανε ότι μπορούσε γιά να ξεθεμελιώσει το κράτος. Οταν ο χάρος πλέον είχε ακονίσει το δρεπάνι, ζήτησε συναίνεση γιά να μειώσει τις σπατάλες. Too little, too late, που θα έλεγε και ο Γιωργάκης ο Αλογοσκούφης με τις περγαμηνες του LSE.

Οταν έφτασαν τα πράγματα στο μη περαιτέρω, τότε οι εξελίξεις ήταν απλώς ανεξέλεγκτες. Η τελείως ανεγκέφαλη επιλογή του ΓΑΠ να ‘εκδικηθεί’ γιά την περίφημη ‘απογραφή’ του Αλογοσκούφη απλώς έκραξε και από τα κεραμίδια το πρόβλημα. Ο μικρόνους και μικρόψυχος μοιραίος γόνος της δυναστείας των Παπανδρέου απεδείχθη τραγικός διαχειριστής της κρίσης που έσκασε στα χέρια του. Αποπειρόμενος να μετρηθεί με το φάσμα του Μεγάλου ( παπατζή) Πατέρα, απλώς απέδειξε ότι τα ελαττώματα μπορούν να αντιγραφούν, το σπέρμα μεγαλοφυίας δυστυχώς όχι. Αντι να αναλάβει άμεση και αποφασιστική δράση να περιορίσει την έκρηξη, άρχισε να μοιράζει και αυτός ( τα περίφημα 500 εκ. ) και να τσιτώνει όσο μπορούσε τα νουμερα γιά να πληρώσει τον Αλογοσκούδη με το ίδιο νόμισμα. Χωρίς να καταλαβαίνει ότι είτε το έλλειμμα ήταν 13,5% είτε 15,5%, η διαφορά ήταν όση ανάμεσα στο βρεγμένος μέχρι το κόκκαλο με το μούσκεμα και στο σώβρακο.

Το τραγικό είναι ότι ο ΓΑΠ θα μπορούσε να είναι ένας ανεκτός πρωθυπουργός ‘καλού καιρού’. Εδώ ο Τσίπρας κοντεύει να μάθει τη δουλειά, που σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να την κάνει κυριολεκτικά ο οποιοδήποτε περαστικός απέξω από του Μαξίμου. Είχε ιδέες, και του πιστώνεται ότι πρακτικά τα μόνα θεσμικά που έγιναν μετά την κρίση ( Καλλικράτης, Διαύγεια, Αρση απορρήτου καταθέσεων, κ.ά. ) τα έκανε αυτός. Ομως απέτυχε παταγωδώς γιατί μικροπολιτικά κινήθηκε γιά να μουντζουρώσει τον Καραμανλή, και όχι γιά να περιορίσει την ζημιά γιά την χώρα. Οσο γιά την ώρα που θυμήθηκε το δημοψήφισμα, αυτό είναι ο κολοφώνας της πολιτικής ηλιθιότητας. Δεν το έκανε όταν είχε αληθινό δημοκρατικό νόημα και το θυμήθηκε όταν όλες οι πόρτες είχαν κλείσει και η όποια disruption value μπορούσε να είχε η Ελλάδα στις πρώτες φάσεις της κρίσης είχε πλέον εξανεμιστεί.

Με δυό κουβέντες, οι δύο ‘γόνοι’, ό ένας διέλυσε τα πάντα, και ο άλλος ούτε που κατάλαβε ότι ακολουθώντας την κλασσική κομματική βλακεία διέλυε το ίδιο το καθεστώς.

Ευτυχώς που μέσα στους διαχειριστές της κρίσης παρέλασε και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος, ο κύριος και μέγιστος αμοραλιστής της μεταπολίτευσης, που παρά προσδοκία, επέλεξε να καεί πλήρως πολιτικά προκειμένου να σωθεί η παρτίδα όπως όπως την, κυριολεκτικά,τελευταία στιγμή. Για να αποδειχτεί γιά μιά ακόμη φορά ότι ο κακός δεν είναι τόσο επικίνδυνος, γιατί είναι έξυπνος και προβλέψιμος, ενώ ο κρετίνος μπορεί να κάνει απίστευτη ζημιά γιατί αδυνατεί να συλλάβει την πραγματικότητα.

Και όλο το δράμα , γιατί ο Κωστάκης μοίραζε γιά να μείνει στο γκουβέρνο. Τι να πεί και ο Τσίπρας που κάθε ίνα του κορμιού του θέλει να μοιράσει και αυτός , αλλά έπεσε σε εποχή αφραγκίας . Καντεμιά !!!

2
•Reply•Share ›
Avatar
Thinking Alice gkam • 7 μέρες πριν
Συγνώμη, όλα αυτά καλά και άγια, τρόπος του λέγειν, αλλά γιατί τα γράφετε ως απάντηση στην ανάρτησή μου; Έχουν καμία σχέση;
•Reply•Share ›
Avatar
το Ρόδο του Ισπαχάν gkam • 7 μέρες πριν
Ξεχάσατε και το ξέχασε όλος ο κόσμος ότι στο ΠΑΣΟΚ, έγινε μια αποστασία που άρχισε εσπευσμένα το βράδυ των εκλογών του 2007. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να μιλά κανείς για τον κακό κολυμβητή, τον γόνο, χωρίς καμιά αναφορά στην μανιασμένη θάλασσα.
Περισσότερα είναι περιττά, όταν στην χώρα της διαπλοκής και των κομπραδόρικων συμφερόντων, δεν θέλουμε μέχρι σήμερα να δούμε τα γεγονότα και «πιανόμαστε» από τον αισχρό ρόλο των ΜΜΕ.

4
•Reply•Share ›
Avatar
Θ.Τ. gkam • 7 μέρες πριν
Ο ΓΑΠ δεν «θα ήταν απλά ανεκτός Π/Θ καλού καιρού», αλλά ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ επαρκής στην χειρότερη κρίση από το 1974. Μάλλον ξεπέρασε ΚΑΙ τον παραταξιάρχηΝΑΙ/»εθνάρχη»ΟΧΙ καθώς ΚΑΙ τον πατέρα του ( στα καλύτερά του ) . . .

4
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. gkam • 7 μέρες πριν
Ευτυχώς που στο τέλος μας είπατε ότι Ο Β.Βενιζέλος «επέλεξε να καεί πλήρως πολιτικά προκειμένου να σωθεί η παρτίδα την τελευταία στιγμή» για να καταλάβουμε ότι κάνατε πλάκα (γιατί κάτι τέτοιο στα σοβαρά δεν το έχουν πει ούτε οι θαυμαστές του ΒΒ.
Κατά τα άλλα, για να γίνετε πιο αξιόπιστος, φροντίστε να μάθετε τουλάχιστον αυτά που έχουν εξηγηθεί πολλές φορές, αλλά μάλλον δεν τα ακούσατε, δηλαδή, αν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα στην αρχή της κρίσης ή όχι.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Π • 7 μέρες πριν
Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας προσδιοριζόμενος ως σοβαρός δημοσιογράφος όπως ο Παπαχελάς, για να λέει αυτά που αναφέρει το άρθρο ότι είπε γι’ αυτούς που τα είπε;

9
•Reply•Share ›
Avatar
anonymous Π • 7 μέρες πριν
Κλασικός Νεοδημοκράτης κι αυτός. Συσπειρωνονται εν οψει εξουσιας και τα «ξεχνανε» ολα.
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. • 7 μέρες πριν
Διαβάζεις τα ονόματα,τις ομιλίες, βλέπεις και τις φωτογραφίες και αναρωτιέσαι αν υπάρχει σωτηρία.
Καλά οι κολλητοί του Καραμανλή θέλουν να τον ξεπλύνουν και μαζί να ξεπλυθούν και οι ίδιοι από τις αμαρτίες τους.
Κάποιοι «σοβαροί» δημοσιογράφοι και κάποιοι παράγοντες δεν ντρέπονται να στέκονται απέναντι από έναν πρώην πρωθυπουργό που παριστάνει την αγνή παρθένα και κάθεται σιωπηλός τόσα χρόνια χωρίς να δίνει απαντήσεις για τις ευθύνες που του αναλογούν;
Αφού είναι τόσο αθώος γιατί παραμένει μουγκός και γιατί καταδέχεται να παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση οχτώ χρόνια μετά την απόδρασή του χωρίς να έχει προσφέρει απολύτως τίποτα ως βουλευτής εκτός από ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε κάποιες ψηφοφορίες;
Αν η κατάσταση ήταν τόσο χάλια την άνοιξη του 2009, γιατί δούλευε ψιλό γαζί το πόπολο πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας «η οικονομια μας είναι θωρακισμένη» και γιατί έβγαζε η Ν.Δ. διαφημίσεις με πράσινα παπαγαλάκια «που έλεγαν ψέματα» για τα χάλια της;
Tέλος, αυτός ήταν πρωθυπουργός, αυτός είχε την ευθύνη να πάρει μέτρα αν έβλεπε ότι είχε φτάσει τη χώρα στον γκρεμό μετά από πέντε χρόνια ανέφελης διακυβέρνησης. δεν ήταν δουλειά του αρχηγού της αξ. αντιπολίτευσης να το κάνει.
Εκείνος, όταν έγινε πρωθυπουργός πήρε τις δύσκολες αποφάσεις και όλο το πολιτικό κόστος στην πλάτη του και το πλήρωσε ακριβά.
Αν η κατάσταση ήταν δραματική το 2009 , ας είχε τα κότσια ο ΚΚ ο μικρός να το έλεγε με διάγγελμα στον λαό, ας έπαιρνε τα απαραίτητα μέτρα και άς έπεφτε. Αλλά θα έπρεπε να εξηγήσει πώς τα κατάφερε να φτάσει στα ύψη χρέος και έλλειμμα, να διπλασιάσει τις δημόσιες δαπάνες και να γιγαντώσει ένα διεφθαρμένο κράτος.
Τόσο ανεύθυνος, τόσο κουτοπόνηρος, τόσο μικρός είναι που κάθεται οχτώ χρόνια μουγκός και βάζει τους λακέδες του να λένε τα δικά τους παραμύθια ελπίζοντας στην αμνησία των πολιτών.

10
•Reply•Share ›
Avatar
Gianni Kydonieus Μελίνα Λ. • 7 μέρες πριν
Ακριβώς έτσι !

1
•Reply•Share ›
Avatar
BigBadWolf • 7 μέρες πριν
Αυτόν τον Καραμανλή αν τον έλεγαν Παπαδόπουλο δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του, όχι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Βεβαια μετά είχαμε και Γιωργάκηδες και Τσίπρες και τραβάμε προς το καλύτερο. Χώρα ηλιθίων…

2
•Reply•Share ›
Avatar
Καλός σανοφάγος κι εσύ.. BigBadWolf • 7 μέρες πριν
Χώρα ηλιθίων…με εξυπνάκηδες όπως ο BigBadWolf που έμαθε καλά το τσουβάλιασμα για μην παραδεχτεί πως ο ίδιος είναι ο «χρήσιμος» ηλίθιος του συστήματος και της σημερινής κατάστασης.
•Reply•Share ›
Avatar
zxc • 7 μέρες πριν
Μετά αναρωτιούνται ΟΛΟΙ γιατί δεν καταρρέουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Καλά η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να μεταθέσει την ευθύνη για την χρεοκοπία που αυτή οδήγησε την χώρα, όμως και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το Ποτάμι, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα, δεν έχουν την στοιχειώδη πολιτική λογική να στηρίξουν ούτε καν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Χωρίς κοινό αφήγημα, χωρίς ειρμό, προσπαθούν να εμφανιστούν ως εκφραστές του «νέου», έτσι χωρίς ταυτότητα, χωρίς σεβασμό στην ιστορία, στη δική τους πολιτική ιστορία που απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Όσο συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν, τόσο οι ΝΔΣΥΡΙΖΑ θα μονοπωλούν την εξουσία και το ιστορικό αφήγημα των μνημονίων, που αυτοί είτε το έσκισαν είτε μας έβγαλαν από την κρίση.

2
•Reply•Share ›
Avatar
Πλυντήριο πολιτικών ευθυνών… • 7 μέρες πριν
To βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου δεν αποτελεί απλά «άλλοθι» μόνο του Κώστα Καραμανλή. Το σλόγκαν «για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου» είναι το απόλυτο άλλοθι για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα (ακόμα και για το κόμμα του), για τους χρεοκοπημένους εκδότες και καναλάρχες, για τον δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό κόσμο, για τους υπερ-πατριώτες και τους διεθνιστές, για το πελατειακό κράτος και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, συνολικά για την Ελληνική κοινωνία που έχει χρεοκοπήσει, όχι απλά οικονομικά αλλά, ηθικά και πολιτισμικά. Μαζί με τους συνομοσιολόγους, τους ψεκασμένους, τα λαμόγια, τους πατριδοκάπηλους, και τους εξουσιομανείς χωρίς αρχές πολιτικούς, βολεύονται και οι πολίτες, τσουβαλιάζοντας εμπρηστές και πυροσβέστες, καθώς τους φταίνε πάντα «οι άλλοι»! Αυτή είναι η προσφορά του Γιάννη Παπαθανασίου, γνωστού στην ιστορία ως Υπουργού της χαρτοπετσέτας, στην Ελληνική κοινωνία. Το έδαφος στρώνετε, αργά αλλά σταθερά, για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Εργασιομανή πλέον Κώστα Καραμανλή!

6
•Reply•Share ›
Avatar
Δημοσθένης Μπόγδης Πλυντήριο πολιτικών ευθυνών… • 7 μέρες πριν
Όλα σου σωστά ειπωμένα με την ακρίβεια των πεπραγμένων και των περιστάσεων .
Μόνον αν είχες ένα μόνιμο …, έστω και Ψευδωνυματάκι για να γίνεται η πολιτική μας συζήτηση πιό στρωτά , αφενός , και για να μην μπορείς να αλλάζεις κατά περίπτωση, αυτά που λες τώρα χωρίς να τα υποστηρίξεις αν χρειαστεί ……
πολλά ζητάω ,φίλε μου ;
•Reply•Share ›
Avatar
… Δημοσθένης Μπόγδης • 7 μέρες πριν
Φίλε μου, φροντίζω να μην συμμετέχω πλέον σε πολιτικές συζητήσεις, απλά σήμερα δεν συγκρατήθηκα και ενέδωσα. Άρα, άκυρη η μονιμότητα ψευδωνύμου.
•Reply•Share ›
Avatar
Orestis • 7 μέρες πριν
Καραμανλής Προβόπουλος Παπαθανασίου έστελναν ψευδή στοιχεία κι όμως εμφανίζονται ως τιμητές !

Ας όψεται ο Παπανδρέου που δεν τους κάθησε στο σκαμνί

3
•Reply•Share ›
Avatar
repoman Orestis • 7 μέρες πριν
Λάθος του ΓΑΠ ήταν αυτό. Έπρεπε να γίνει τότε εξεταστική να έρθουν στη βουλή τα στοιχεία που έστελνε ο χαρτοπετσέτας στη eurostat να αποκαλυφθεί η απάτη να το βουλώσουν λίγο όλοι αυτοί.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Nick Anestos repoman • 2 μέρες πριν
Τέσσερις εξεταστικές επιτροπές έκανε για διάφορα άλλα «σκάνδαλα» το ΠΑΣΟΚ και όλες δεν κατέληξαν πουθενά.
•Reply•Share ›
Avatar
repoman Nick Anestos • μία μέρα πριν
Σχεδον καμία εξεταστική ποτέ δεν καταλήγει πουθενά, συνήθως επειδή η απόδοση δικαιοσύνης είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση από όσο θέλουν οι δικαστές του καναπέ. Αν κρίνουμε από την κατάληξη των εξεταστικών τότε δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν περίμενα να τιμωρηθούν οι εγκληματίες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη μοιραία πενταετία, θα ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να μας εξηγήσουν όλοι αυτοί γιατί έστελναν ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα στη eurostat. Τουλάχιστον έτσι μπορεί να αναγκάζονταν να το βουλώσουν και να μην τους είχαμε τώρα να προσπαθούν να βγουν από πάνω.
•Reply•Share ›
Avatar
repoman • 7 μέρες πριν
Κάτι τέτοια κάνει η ΝΔ και θα μας κάνει να το ρίξουμε συριζάρα δαγκωτό. Πήγε ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής νανοβιονικός να συγχαρεί τον χαρτοπετσέτα. Τι ζούμε ρε π… μου

7
•Reply•Share ›
Avatar
το Ρόδο του Ισπαχάν repoman • 6 μέρες πριν
Και που είσαι ακόμα, Άσσο στο μανίκι έχει ο Τσίπρας, είναι η περίοδος 2004-2009, που δεν έχει μιλήσει ακόμα.
Περιμένει το σωστό timing, που, το ξέρει, κατά την γνώμη μου είναι λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, τότε Όλοι θα τρέχουν και κανείς δεν θα προλαβαίνει.
Από αλλού φοβόντουσαν και από αλλού θα την βρούν!
•Reply•Share ›
Avatar
LaM • 7 μέρες πριν
Κοντα 2 σελιδες αρθρο, ξεχειλο από κομπλεξ και μισος έναντι του ΚΚβ. Τι ωρα μπηκε, αν αργησε που έκατσε, ποιος τον χαιρέτησε, τι φοραγε, ειρωνια για την ηλικία των παρευρισκόμενων, και μαλιστα χυδαιότητες για το ότι ηταν και βυσματα.
Η ιστορια εγραψε ότι ο ΚΚβ με όλα του τα στραβα (και είναι παρα πολλά) ειπε ΑΛΗΘΕΙΑ εστω κ την τελευταια στιγμή. Ο ΓΑΠ ειπε ΨΕΜΑΤΑ και στην κρισιμη στιγμή, και μετά. Τόσο απλά.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Κόνης LaM • 7 μέρες πριν
των 0,60 κι εσείς ή ο δικός σας εργοδότης πληρώνει καλύτερα;

1
•Reply•Share ›
Avatar
LaM Κόνης • 7 μέρες πριν
εισαι απλά γελοιος.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Α.Ν LaM • 7 μέρες πριν
Έχετε δικιο. Γενικά, ο αρθρογράφος ρέπει προς το κουτσομπολιό.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Gianni Kydonieus LaM • 7 μέρες πριν
Εκεί είναι το πρόβλημα,»η τελευταία στιγμή» μετά από μιάμιση θητεία εκτροχιασμού-δανεισμού και με σωρεία μονιμοποιήσεων (ο μέγας καθηγ.Δημοσίου Δικαίου κ.Πάκης)…να εγκαλείς τον αντίπαλο γιατί δε έγινε συμμέτοχος…..Όχι ότι το «παιντί» είναι άμοιρο ευθυνών,απλά και οι δύο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ήταν άπειροι και ψηφοδεείς για τέτοιο βάρος και τα έκαναν…. επάνω τους .
.
•Reply•Share ›
Avatar
Θ.Τ. Gianni Kydonieus • 7 μέρες πριν
Ο Καραμανλής έβαλε κυρίως ( 200 4 – 09 )την «ΦΩΤΙΑ». Το 1ο μνημόνιο ήταν το ΜΟΝΟ αναπόφευκτο και αποσώβησε επιπλέον τον δεύτερο ΔΙΑΚΡΙΤΟ ασύγκριτα μεγαλύτερο κίνδυνο. Την ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ της χώρας ( bail out, δραχμή, «εθνικό» νόμισμα, grexit ) αυτά που θέλαν ή αμελούσαν να καταπολεμήσουν Σαμαροβενιζε΄λοι, Καμμενοι, Τσίπρες, Λαφαζανοζωές μέχρι και Χ.Α. Τα όποια «λάθη» του ΓΑΠ ήταν λάθη του σχεδόν ΜΟΝΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, του μόνου ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ. Δεν συγκρίνονται με τα «λάθη» των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ εμπρηστών και θεατών. Σήμερα είμαστε πιό βαθειά με το 2ο και 3ο μνημόνια ( και. . . βλέπουμε ) ΕΥΤΥΧΩΣ δεν έχουμε ανατιναχτεί ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ χάρις στην 26η/10/2011 και γιατί στο μεταξύ κάποιοι έξω ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΌΓΟΥΣ δεν «στέλνουν». ! ! !

2
•Reply•Share ›
Avatar
BigBadWolf LaM • 7 μέρες πριν
Ρε φίλε σοβαρά τα λες αυτά τώρα ή τρολλάρεις; Ποια ΑΛΗΘΕΙΑ είπε ο Κωστάκης; Όλοι απορούσαμε γιατί παρατάει την εξουσία. Μετά βέβαια μάθαμε γιατί την έκανε με ελαφρά πηδημάτάκια. Ρίψασπις λέγετε ο Κωστάκης, στην Σπάρτη θα τον εκτελούσαν.

4
•Reply•Share ›
Avatar
Honest (and friendly) answer BigBadWolf • 7 μέρες πριν
Σοβαρά τώρα: δηλ. περιμένατε με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ένα βουλευτή (το Γ. Μανώλη) να έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει να περάσει κάτι από τη Βουλή; Όσοι έχουν εφεύρει αυτό το επιχείρημα το έχουν κάνει για να καλύψουν τις ευθύνες του λαϊκισμού του ΓΑΠ εκείνη την περίοδο (θυμίζω τα «θα είμαστε οι αντεξουσιαστές στην εξουσία», τις κραυγές του Φωτόπουλου παρόντος του Παπακωνσταντίνου στη διοίκηση της ΔΕΗ, τα περί ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά κ.ά.).

Το μόνο που μπορεί να ευσταθεί είναι ότι δεν έκανε τις εκλογές νωρίτερα, αλλά και πάλι κάτι θα έβρισκαν να πουν οι προπαγανδιστές (εδώ ανακάλυψαν σκάνδαλο στο θέμα του Βατοπεδίου, την ώρα που η κυβέρνηση τότε είχε απλά επικυρώσει εφαρμόσει υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη).

Καλή η επικοινωνία, αλλή καλύτερη η αλήθεια.

1
•Reply•Share ›
Avatar
repoman Honest (and friendly) answer • 7 μέρες πριν
Ας έφερνε τα μέτρα στη βουλή να τον ρίξουν οι βουλευτές του. Τότε θα είχε δικαίωμα να πει πως είπε την αλήθεια. Έλεγε ψέματα μέχρι την τελευταία στιγμή και ακόμα και όταν αποφάσισε να πει την αλήθεια είπε μόνο ένα μικρό μέρος της.

Και για το βατοπέδι ψέματα λες. Η παραχώρηση της έκτασης της βιστωνίδας που έγινε με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΔΕΝ ήταν το σκάνδαλο. Το σκάνδαλο ήταν η ανταλλαγή αυτής της έκτασης (που δικαίως κατείχε το μοναστήρι) η οποία δεν είχε καμία αξία, με οικόπεδα μεγάλης αξίας, η οποία έγινε από τα στελέχη του Καραμανλή και τελικά κουκουλώθηκε με την παραγραφή.

6
•Reply•Share ›
Avatar
Δεν ξεχνώ repoman • 6 μέρες πριν
Φίλε repoman, την έκταση η μονή δε τη κατείχε δικαίως. Ήταν αμφισβητήσιμη και στα δικαστήρια η μονή με το δημόσιο. Λίγες μέρες πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου για την ιδιοκτησία της λίμνης ο Πέτρος Δούκας πήγε σε συμβιβασμό με την μονή και τους αναγνώρισε οτι διεκδικούσαν . Η απόφαση του δικαστηρίου αναμενόταν να ειναι υπερ του δημοσίου ,γι αυτό βιάστηκαν να πάνε σε συμβιβασμό. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις απο τότε κατοχυρώνουν την λίμνη στο δημόσιο. Ακομα και αυτή που αθώωσε μοναχούς , συμβολαιογράφους και υπαλλήλους του υπουργείου, το έκανε με το σκεπτικό οτι μπορεί η λίμνη να άνηκε στο δημόσιο, αλλά αυτοί λειτουργούσαν κάτω απο κυβερνητικές εντολές και οι μοναχού οτι είχαν τη πεποίθηση οτι είναι δική τους . Οτι φταίνε οι υπουργοί που έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του και όχι οι υπάλληλοι

1
•Reply•Share ›
Avatar
repoman Δεν ξεχνώ • 6 μέρες πριν
Το σκάνδαλο με τις ανταλλαγές δεν αφορούσε το ιδιοκτησιακο καθεστώς της Βιστωνίδας αλλά την αξία των εκτάσεων που ανταλλάχτηκαν. Το πρόβλημα ήταν πως οι αξίες που γράφτηκαν στα συμβόλαια ήταν διαφορετικές από εκείνες που είχαν βγάλει οι εκτιμητές . Οι πολιτικοί υποστήριξαν πως τις αξίες τις έβγαλαν οι εκτιμητές αλλά οι υπάλληλοι της ΚΕΔ αποδειξαν πως αυτοί είχαν προτείνει σωστές αξίες και το μαγείρεμα έγινε από τους συμβολαιογράφους οι οποίοι με τη σειρά τους υποστήριξαν πως έκαναν ότι τους είπαν οι πολιτικοί.

Εξάλλου, ο Πέτρος Δούκας ήταν της ΝΔ. Αν υπήρχε πρόβλημα με αυτή την υπόθεση πάλι της ΝΔ ήταν.

1
•Reply•Share ›
Avatar
Ε ΝΑΙ… repoman • 6 μέρες πριν
ναι, αλλα ακομα περισσοτερο, οταν ΚΑΙ το ιδιοκτησιακο ακομα..ηταν στο αερα-πατερα….Ε λοιπον, ακομα πιο σκανταλ

1
•Reply•Share ›
Avatar
BigBadWolf Honest (and friendly) answer • 6 μέρες πριν
Εγώ αγαπητέ δεν περίμενα να κάνει τίποτα και δεν τον ψέγω γι’ αυτό. Απλά απάντησα στον σχολιαστή οτι ο Κωστάκης δεν είπε καμμιά αλήθεια. Ο Κωστάκης έριξε το επίπεδο του διαλόγου στην βουλή από πολιτικό στην ατάκα και στις εξυπνάδες. διόρισαν «τα δικά τους παιδιά» παντού και δεν έκανε καμμιά επανίδρυση το κράτους όπως είχε υποσχεθεί. Μην τρελαθούμε τώρα, να τον βγάλουμε και ήρωα!

1
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. LaM • 7 μέρες πριν
Ποιά αλήθεια είπε o ΚΚβ; πότε την είπε και πώς την είπε;
Πιστεύετε στα σοβαρά, ότι αυτό που χρειαζόταν τον Οκτώβρη του 2009 για να διασωθεί η χώρα ήταν απλά πάγωμα μισθών και συντάξεων, όπως είπε εκείνος;
Aν αυτό το μέτρο έφτανε,για ποιό λόγο δεν το έπαιρνε από την άνοιξη του 2009 που έλεγε ότι η οικονομία ήταν θωρακισμένη; εκτός αν δεν το είχατε ακούσει αυτό όταν το έλεγε.
Γιατί άφησε να περάσει ο χρόνος χωρίς να πάρει μέτρα ενώ ήξερε την άθλια κατάσταση; γιατί άφηνε τους υπουργούς του να κάνουν ρουσφέτια μέχρι την τελευταία μέρα που ήταν στην εξουσία και να χειροτερεύουν την ήδη δραματική κατάσταση;
Aν ήταν πράγματι ειλικρινής, γιατί δεν βγήκε από τότε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη διακυβέρνησή του;

3
•Reply•Share ›
Avatar
repoman LaM • 7 μέρες πριν
Αφού διέλυσε την οικονομία τη διετία 2008 – 2009, αύξησε της δαπάνες, μείωσε τους φόρους, τίναξε στον αέρα το έλλειμμα και το χρέος, αφού μας παραμύθιαζε μέχρι ένα μήνα πριν τις εκλογές πως η οικονομία είναι θωρακισμένη, μας είπε ακριβώς πριν φύγει και παραδώσει την εξουσία στον επόμενο πως υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο όμως μας το περιέγραψε ως πολύ μικρότερο από όσο πραγματικά ήταν ενώ δεν έστελνε τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα στην eurostat για να μην τον ανακαλύψουν και αποκαλύψουν οι ευρωπαίοι. Όλα αυτά δεν ήταν η αλήθεια σε καμία περίπτωση. Είχε τεράστια ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον οποίο γνώριζε πολύ καλά και έκρυβε μέχρι την τελευταία στιγμή.

4
•Reply•Share ›
Avatar
ε ΝΑΙ…. repoman • 6 μέρες πριν
τι ενα μηνα ;; μες στην βδομαδα λεμε..!!!..κυριολεκτω…ή 6, ή 3 μερες..δεν τωρα επακριβως….να, ψαξτο και θα δεις….

1
•Reply•Share ›
Avatar
repoman ε ΝΑΙ…. • 6 μέρες πριν
Μέσα στο Σεπτέμβρη έκαναν εκατοντάδες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό. Από η μια μας έλεγε «αλήθεια» ο ηγέτης πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και από την άλλη, την ίδια στιγμή, φόρτωνε δημόσιες υπηρεσίες με αργόμισθους. Τεράστια ξεφτίλα της ΝΔ που ανέχεται τους πρωταγωνιστές της χρεοκοπίας να κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις.

1
•Reply•Share ›
Avatar
NC LaM • 6 μέρες πριν
Ενδιαφέρουσα αντίληψη των γεγονότων. Δυστυχώς, δεν συνέβησαν όπως τα περιγράφετε.
Αυτό που συνέβη με τον «καταλληλότερο» ήταν ότι παρέλαβε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και παρέδωσε έλειμμα σχεδόν 17%. Για να καλυφθεί το έλειμμα, αυξανόταν ο δανεισμός και, συνεπώς, το χρέος. Το χρέος της χώρας διπλασιάστηκε στα 5,5 έτη πρωθυπουργίας Λούλη-Ρουσόπουλου (ο καταλληλότερος προέδρευε, δεν κυβερνούσε). Για να καταλάβετε τι έγινε, μέσα σε 5,5 έτη συσσωρεύθηκε όσο χρέος είχε συσσωρευθεί τα προηγούμενα 180 χρόνια.
Κατά τα λοιπά, χρυσές εφεδρείες, μπλα-μπλα, επανίδρυση, 3-χίλιαρα σε πυροπαθείς, Ζαχόπουλοι και κομιστές, κρατείστε ό,τι βολεύει την φαντασίωσή σας.

5
•Reply•Share ›
Avatar
alekos • 7 μέρες πριν
κρίμα,
μυαλό δεν βάζουν,
δεν κατάλαβαν τι έφταιξε και ακόμη χειρότερα που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σήμερα.
Κυριάκο, κράτα τους μακριά.
Ο Τσίπρας σίγουρα θα είναι εδώ για πολλά ακόμα χρόνια, θα είσαι και εσύ μόνο εάν δεν τους μοιάσεις.

2
•Reply•Share ›
Avatar
Αρης Τερρός • 7 μέρες πριν
Κώστ. Καραμανλής & Αλ. Τσίπρας. Είναι φανερό ότι, εκτός από τον Πάκη, τους ενώνει και μία άλλη συναντίληψη:
ότι είναι ο ι δ ύ ο π ι ο ά χ ρ η σ τ ο ι πρωθυπουργοί της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση και δώθε.

5
•Reply•Share ›
Avatar
Παύλος Πετρούλιος • 7 μέρες πριν
Να συνδράμω και εγώ από πλευράς μου στην αποκατάσταση της αλήθειας του τιτανοτεράστιου έργου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή Β’ του αμίλητου και μεγαλοπρεπή, που έβαζε τον πήχη πάντοτε ψηλά, σεμνά και ταπεινά. Τέτοιο στυγνό ρεαλισμό, όπως φαίνεται παρακάτω στα σποτάκια της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του 2009, δεν μπορούσε να τον αντέξει ο έλληνας πολίτης.
Αφιερωμένα εξαιρετικά:
https://www.youtube.com/wat…

https://www.youtube.com/wat…

5
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. Παύλος Πετρούλιος • 7 μέρες πριν
Η συνδρομή σας είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόταν για να φρεσκαριστεί η μνήμη κάποιων σχολιαστών.

2
•Reply•Share ›
Avatar
repoman Παύλος Πετρούλιος • 7 μέρες πριν
Στο πρώτο σποτάκι λέει πως η οικονομία αναπτύσσεται (-3% έγραψε το 2009) και πως η μείωση του χρέους είναι ένας από τους τρεις άξονες του «σχεδίου» της κυβέρνησης (130% χτύπησε το 2009). Αυτά τον Μάιο του 2009. Μετά σου λένε οι νεοδημοκράτες πως ο Καραμανλής προειδοποίησε τους πολίτες επειδή τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία είπε πως πρέπει να παγώσουν οι μισθοί στο δημόσιο και να ανέβει μια μονάδα ο ΦΠΑ (αυτά ήταν τα μέτρα της χαρτοπετσέτας του Παπαθανασίου) για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Αν δεν είχε έρθει ο Τσίπρας που είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης της ιστορίας οι καραμανλικοί θα είχαν το αναμφισβήτητο ρεκόρ.

5
•Reply•Share ›
Avatar
ΤΙ ΛΕΤΕ ;; ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ;; • 7 μέρες πριν
α ρε τα λομπυ των κομματικο-τρολλς….ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΛΕΜΕ….χαχχαχαχαχαχααχαχα… εδω φυσικα του ΓΑΠ…..στο αλλο. στο που θιγεται ΑΜΕΣΑ το επαγγελμα των τσυριζο-τρολλων, ενεσκηψε το τσυριζο-τρολλαριο… Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ….χαχαχαχαχαχαχαχαχα. αντε βρε, ας παρω θεση κι εγω, ετσι, γιατι εχω στεναχωρησει τα μαλα τα γαπατα εδω. οποτε μερες που’ναι…ε ..η αγαπη θα νικαει..παντα…
παντα-παντα….χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα….ας παρω θεση λοιπον κι εγω, στη κοντρα καραμαν-αμαν-λακων vs ΓΑΠ… ε, σιγουρα ΓΑΠ πιο….
ε, πως να το κανουμε…ειναι αντικειμενικα σωστο…
οσον αφορα τον μητσοτακ…το επαναστατικο φεγγαρι των αστων, τελειωσε εδω και κατι αιωνες…δεν μπορουν λοιπον να γινουν τετοια εν αστικω κοσμω, ουτε ως ζαρια… ειναι αναγκασμενος λοιπον να πορευθει, μη επαναστατωντας εν ΝΔ… με τιποτα λοιπον δεν θα μπορουσε να…οσο και να ηθελε…ηθελε σιγουρα, και γιατι παραδοσιακα η οικογενεια-του, ηταν σε κοντρα με την καραμανλοκρατια… ΟΜΩΣ ειναι δυναμη η καραμανλοκρατια στην ΝΔ, και μαλιστα οχι αντε-αντε…περαν του πυλωνα του κομματος εκ προοιμιου που λεμε…… αλλωστε αυτη ειναι η βαση, της καθε εσωκομματικης εκλογης εδω που τα λεμε.. και ολοι οι εκλεγμενοι αρχηγοι, ως προς αυτο ελεγχονται…την ΕΝΟΤΗΤΑ…. οποτε ;; ουτε καν θα ηταν υποψηφιος, αν μυριζε καπως αλλιως, οχι μονο αυτος, ο οποιοσδηποτεςςςς για αρχηγος…μμμμμμμμ….
κι επειδη ΔΕΝ ζουμε σε επαναστατικες εποχες…ποσο μαλλον σε τετοιες εν αστικω κοσμω..ΟΥΤΕ ΚΑΝ…οποτε τι ;; με καραμανλο-κοσμο, ειτε το θελει, ειτε οχι…. τι θα μπορουσε επ’αυτου ως εκ τουτου ;; να κανει διακριτη την δευτεροτητα της καραμανλικοτητας, λειτουργικα τουλαχιστον, εν τη πολιτικη του κομματος που ηγειται…

1
•Reply•Share ›
Avatar
Ι.Π • 7 μέρες πριν
Υπάρχει στο κείμενό σας μια φράση καθοριστικής σημασίας. Που δείχνει γιατί σερνόμαστε 7 χρόνια και θα σερνόμαστε ποιος ξέρει πόσα ακόμα. Η φράση: το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Αν ήταν πρωτίστως οικονομικό θα είχε λυθεί με τοσα δις που μπήκαν στη χώρα.
Ο Παπανδρέου το είπε και το πίστευε. Ο μόνος, αν και ανόητος Γιωργάκης, που κυβέρνησε με γνώμονα την αλλαγή της πολιτιικής που χρεωκόπησε τη χώρα. Ελάχιστοι το κατάλαβαν και το εκτίμησαν. Οι υπόλοιποι έμειναν στο »λεφτά υπάρχουν» και στο για όλα φταίει ο Παπανδρέου που βόλευε.
Ποιος είναι τελικά έξυπνος; Αυτός που αντιλαμβάνεται την ουσία ενός προβλήματος και προσπαθεί να το χτυπήσει στη ρίζα του ή αυτός που ενισχύει τις αιτίες του προβλήματος;
Θα συνεχίσουμε τα ανέκδοτα;
Είναι τραγικό μετά από 7 χαμένα χρόνια να μην έχει γίνει αντιληπτό ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα.

Για το αν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί το μνημόνιο, καθώς και για το αν θα έφταναν τα μέτρα που πρότεινε ο Καραμανλής ή αν είχε πάρει ποιο δραστικά ο Παπανδρέου, έχουν αποφανθεί σοβαροί αναλυτές – και ο κύριος Στρατόπουλος εδώ στο Protagon.

Ο Παπαχελάς είναι η απόδειξη του γιατί ο κόσμος οδηγήθηκε σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις.

6
•Reply•Share ›
Avatar
Σύριζα δαγκωτό • 7 μέρες πριν
Θα ξέρουμε μὲ ἀσφάλεια ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα την ημέρα που νεοδημοκράτες θα υποδεχθούν τον Καραμανλή της χρεοκοπίας πετώντας του γιαούρτια και καφέδες.

2
•Reply•Share ›
Avatar
Μελίνα Λ. • 7 μέρες πριν
Έχουν και το θράσος να πουλάνε τρέλα:
https://www.youtube.com/wat…

1
•Reply•Share ›
Avatar
ANTONIO • 6 μέρες πριν
Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει, με τον Καραμανλή και τους καραμανλικούς , είναι ντροπή σε κάθε εμφάνιση του να τον υποδέχονται σαν ήρωα , τον πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό , ντροπή , γιαυτό και ο Κυριάκος δεν μπορεί να κάνει τίποτα , πως μπορεί να έχει στο κόμμα ένα αποτυχημένο που δεν έχει πει λέξη μέχρι τώρα και το μόνο που κάνει είναι να γυρνάει στις ταβέρνες , Κυριάκο εάν θέλεις να τα αλλάξεις όλα, πρώτα πέτα τον Καραμανλή από το τραίνο .

3
•Reply•Share ›
Avatar
Dianelos Georgoudis • 5 μέρες πριν
Ο Καραμανλής αύξανε τις κρατικές δαπάνες για μισθούς συντάξεις και άλλες παροχές τρεις φορές πιο γρήγορα από τον Σημίτη. Μόνο την τριετία 2007-9 αύξησε αυτές τις δαπάνες κατά 20 δις το χρόνο, που είναι σαν να λέμε φόρτωσε στην οικονομία υποχρεώσεις βάρους 8 ΕΝΦΙΑ. Και τα πλήρωνε όλα με δανεικά. Αλλά για την κρίση φταίει ο Παπανδρέου που τον Μάρτη του 2009 δεν “έβαλε πλάτη”. LOL

Εδώ οι αριθμοί με παραπομπές στα στοιχεία της Eurostat

– Διανέλος Γεωργούδης

2
•Reply•Share ›