Δημόσια τοποθέτηση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Ασοεε σχετικά με τα γεγονότα της 11/10 στην Ασοεε

https://athens.indymedia.org

από Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Ασοεε.
Την Τετάρτη 11/10 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Ασοεε στην προγραμματισμένη εκδήλωση της AIESEC, youth leadership movement. Αρχικά, ομάδα συντρόφων εκκένωσε το χώρο της εκδήλωσης από τα μέλη της οργάνωσης, χωρίς περεταίρω εντάσεις και στη συνέχεια αποκλείστηκε η δίοδος προς το αμφιθέατρο Αντωνιάδου με πανό που έγραφε “Στα αφεντικά δεν πρόκειται να κάνουμε τις χάρες, άμα ξανάρθει η AIESEC θα φύγει με σφαλιάρες”. Παράλληλα πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκε το κείμενο “5 + 1 λόγοι για να μην πας στην AIESEC”. Η παραμονή μας στο χώρο της εκδήλωσης διήρκησε 2 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ήρθαμε σε λεκτικές συγκρούσεις με κάποια από τα μέλη της AIESEC, οι οποίες περιορίστηκαν αυστηρά σε απωθητικές ενέργειες χωρίς καμία παραπάνω κλιμάκωση.
Προς το τέλος της δράσης και ενώ η παρέμβαση κυλούσε ομαλά, ένας εκ των συντρόφων που μοίραζε κείμενα είδε έναν – πιθανώς – φοιτητή να πετάει κάτω προκλητικά το κείμενο που του δόθηκε. Όπως είναι αναμενόμενο τον ενημέρωσε πως αν δεν τον ενδιαφέρει η ανάγνωση των πολιτικών μας κειμένων, μπορεί απλά να τα αγνοεί αντί να τα απαξιώνει. Εκείνος επιχείρησε να πάρει όλα τα κείμενα από τα χέρια του συντρόφου και να τα πετάξει ενώ παράλληλα επιδίωξε την βιντεοσκόπησή μας. Άμεση αντίδρασή μας ήταν να μαζευτεί στο σημείο περιορισμένος αριθμός συντρόφων και να δει τι συμβαίνει, ένας εκ των οποίων του πήρε το κινητό από το χέρι, διέγραψε το βίντεο και έπειτα το επέστρεψε. Ο εν λόγω τύπος σε εκείνο το στιγμιότυπο, ξεκίνησε στοχευμένα να κλιμακώνει την ένταση φωνάζοντας “ποιοι είστε εσείς/πόσοι είστε/τι άντρες είστε για να τα βάζετε με έναν” επιδιώκοντας με κάθε τρόπο την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όταν μια από τις συντρόφισσες επιδίωξε να μιλήσει μαζί του και ήρεμα να τον απομακρύνει από το χώρο, αυτός υποτιμητικά την αγνοούσε και συνέχιζε με εριστικό τρόπο να προκαλεί τους συντρόφους εκμεταλλευόμενος την προσοχή του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο. Σε καμία περίπτωση σαφώς, δεν αναφέρθηκε από τον ίδιο ή από τα παρεβρεθέντα μέλη της οργάνωσης ότι πρόκειται για άτομο ΑμΕΑ, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις μετέπειτα δηλώσεις του προκειμένου να μας στοχοποιήσει. Παρά τις εμφανείς και έντονες προσπάθειές του ουσιαστικά “να τις φάει” εμείς καταφέραμε να τον απωθήσουμε από το χώρο προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η παρέμβαση, περιορίζοντας την αντιπαράθεση σε λεκτικό επίπεδο και ήπια σπρωξίματα.

Μέσα στις επόμενες μέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη φιλελεύθερη lifo που αφορούσε το περιστατικό και προς έκπληξή μας ανακαλύψαμε ότι ο αντιδραστικός τύπος στην παρέμβασή μας είναι άτομο ΑμΕΑ και μάλιστα εμείς αυτό το γνωρίζαμε και τον ξυλοκοπήσαμε και από πάνω. Επίσης ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για έναν από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, και εδώ μας γεννάται η εξής απορία: γιατί ενώ είχε επίσημα ακυρωθεί η εκδήλωση ο συγκεκριμένος αποφάσισε να υποκριθεί πως είναι ένας φοιτητής που απλώς ενδιαφέρεται για την παρακολούθησή της; Η σπουδαιότερη όμως ανακάλυψή μας είναι ότι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, όπως ονομάζεται, έχει υπάρξει μέλος του πολιτικού κόμματος “Ποτάμι” έχοντας θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές το 2014 . Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν μας φαίνονται, ούτε ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ ούτε η έκταση που έλαβε το θέμα στη συνέχεια στα ΜΜΕ, καθώς όπως αποδείχθηκε είχε ισχυρές διασυνδέσεις σε όλο το επικοινωνιακο-πολιτικό σύμπλεγμα.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν μας είναι εμφανές ότι το συγκεκριμένο άτομο σκόπιμα έστησε ένα σκηνικό θυματοποίησης προκειμένου η ιστορία του να πουλάει στα μίντια. Ωστόσο, η εικόνα που αντικρίσαμε εμείς δεν είχε καμία σχέση με την περιγραφή που έδωσε ο ίδιος σχετικά με το ότι κατέφτασε “λαχανιασμένος”, καθώς είδαμε ένα άτομο που φώναζε ασταμάτητα και ήταν διατεθειμένο να πουλήσει τσαμπουκά και να δημιουργήσει μεγάλη ένταση. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να πιέζεται ή να προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Από τη μεριά μας είναι ξεκάθαρο ότι αντιπαρατεθήκαμε με ένα αντιδραστικά εχθρικό υποκείμενο που είχε σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην παρέμβασή μας και όχι με ένα άτομο με 80% αναπηρία, καθώς επαναλαμβάνουμε πως ο ίδιος σκόπιμα το απέκρυψε. Όλα αυτά έλαβαν χώρα στο ισόγειο της σχολής, ενώ υπήρχε πλήθος φοιτητών καθώς επρόκειτο για ώρα διαλείμματος.

Όσον αφορά στη διάσταση που έλαβε το ζήτημα, αντιλαμβανόμαστε ότι σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, αυτή η συγκεκριμένη είναι που “ενόχλησε” περισσότερο. Και αυτό γιατί, όπως αναφέραμε και στο κείμενο που μοιράζαμε, η AIESEC δεν είναι μια τυχαία ΜΚΟ. Πρόκειται για μια οργάνωση μεταξύ φοιτητών που δραστηριοποιείται χρόνια στα πανεπιστήμια και έχει καταφέρει να επιτύχει ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και του ελληνικού πανεπιστημίου, αναδεικνύοτας τις ιδιωτικοοικονομικές σχέσεις που κυριαρχούν στους κόλπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η οργάνωση αυτή, μέσω των δωρεάν πρακτικών που προωθεί, τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις με επίδοξους καριερίστες που διατίθενται να στελεχώσουν τσάμπα τα προγράμματα αυτά. Ήταν παραπάνω από αναμενόμενο λοιπόν, μέσα από τη δράση μας να θορυβηθεί τόσο η AIESEC όσο και αυτοί που είναι υποστηρικτές της συνθήκης του εθελοντισμού και της αμμισθί εργασίας στο βωμό της επαγγελματικής ανέλιξης και της εξασφάλισης ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού καθώς και της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στην αρχή του άρθρου που ο ίδιος παρέδωσε στη lifo πέρα από την εκτενή – και παράλληλα ψευδή – περιγραφή του περιστατικού, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ανενόχλητη παρουσία των μεταναστών μικροπωλητών στο πεζοδρόμιο της ασοεε, την οποία συγκρίνει με την αρχιτεκτονική σχολή όπου φοιτούσε, θίγοντας έτσι το ζήτημα του παρεμπορίου και της “ανομίας” στις σχολές του κέντρου της μητρόπολης. Με τη σειρά τους, τηλεοπτικά κανάλια όπως ο Σκαι και το Star έπαιξαν ρεπορτάζ με το περιστατικό προπαγανδίζοντας για άλλη μια φορά το “πρόβλημα δημόσιας τάξης της Ασοεε”, φιλοξενώντας πολιτικούς φορείς από τη ΝΔ και το Ποτάμι που με σθένος καταδείκνυαν την ανεπάρκεια του δημοσίου πανεπιστημίου να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά, στο πλαίσιο της πολιτικής τους ατζέντας σχετικά με την εξομάλυνση των συγκρουσιακών αναταραχών στο κέντρο της Αθήνας. Σε ευθυγράμμιση με αυτές τις ρητορικές, προέβη σε σχετικές δηλώσεις το σκουπίδι καθηγητής της Ασοεε Δ.Σπινέλλης, γνωστή σε εμάς φιγούρα καθώς πριν 2 χρόνια, με γραφικό τρόπο, οργάνωσε μάθημα το πεδίο του Άρεως διαμαρτυρόμενος για την κατάληψη που τελούσε στο χώρο της σχολής.

Εμείς από τη μεριά μας, αντιλαμβανόμαστε ότι το λεγόμενο “πρόβλημα στις σχολές του κέντρου της μητρόπολης” εξυπηρετεί ανά τα χρόνια διαφόρων ειδών συμφέροντα. Από τη μία είναι τα συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων, που εντάσσουν το εν λόγω πρόβλημα στην πολιτική τους προπαγάνδα, ενώ από την άλλη είναι οι διεκδικήσεις του ελληνικού πανεπιστημίου για ζεστά κρατικά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις ζητώντας την παρουσία ιδιωτικών εταιριών security. Για τη διαμόρφωση πανεπιστημιακών χώρων στους οποίους θα κυριαρχεί το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας, η αποστειρωμένη αισθητική τους και η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, των εθελοντικών προγραμμάτων και κάθε λογής ερευνητικού. Στους ίδιους χώρους όμως εμείς δραστηριοποιούμαστε πολιτικά εδώ και χρόνια και βλέπουμε τους εχθρούς μας στα πρόσωπα κάθε σεκιουριτά, ρουφιάνου φοιτητή, φασίστα καθηγητή και καριερίστα εθελοντή. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, επιδιώξαμε και επιτύχαμε την ακύρωση της εκδήλωσης της AIESEC και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον, καθώς αυτή η οργάνωση αποτελεί ισχυρό πυλώνα των ιδιωτικοοικονομικών σχέσεων του κατά τ’ άλλα δημοσίου πανεπιστημίου. Για όλα τα παραπάνω και παρά τη διάσταση που προσπάθησαν να δώσουν στο θέμα, εμείς εμμένουμε στη στάση μας:

Άμα ξανάρθει η AIESEC θα φύγει με σφαλιάρες.

Μια μικρή (αλλα σημαντική) διόρθωση
από σύντροφος 18/10/2017 11:04 μμ.

Το σωστό είναι ΑμεΑ (Ατομα με Αναπηρία) το οποίο αντικατέστησε το ΑΜΕΑ (Ατομα Με Ειδικές Αναγκες). ορολογία που τα συλλογικά όργανα των ΑμεΑ υοθέτησαν, (το ΑμΕΑ που γραφεται ειναι εντελώς λάθος, δεν χρησιμοποιήται πουθενα)

Αρέσει σε %d bloggers: