Η Πειραιώς ελέγχεται για «πάρτι» εκατομμυρίων (αλλά μην το πείτε στα ελληνικά ΜΜΕ)

https://www.thepressproject.gr

Ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 αφορά ναυτιλιακές εταιρείες, πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το 2014 έναντι 300 εκατ. στον όμιλο Libra Group, που προηγουμένως δανείστηκε 200 εκατ. από την… Πειραιώς. Τα παραπάνω αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times, που προσθέτει ότι διεξάγεται έρευνα για πιθανή απάτη και 10 στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη παραιτηθεί. Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν βλέπετε αυτήν τη είδηση στα ελληνικά ΜΜΕ, η απάντηση είναι μία κίτρινη στάμπα σε κάθε εφημερίδα και ιστοσελίδα

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο της ανταποκρίτριας των Financial Times στην Αθήνα, Kerin Hope, 10 στελέχη της Πειραιώς έχουν παραιτηθεί μετά από καταγγελίες και την έρευνα που διεξάγεται για την πώληση 1,2 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα στο fund Libra, το 2014, έναντι 300 εκατ. Από τα δάνεια αυτά, το 1,1 δισ. αφορά εφοπλιστές, τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας, ενώ τα 30 εκατ. είναι προσωπικά δάνεια των 10 στελεχών της Πειραιώς που έχουν αποχωρήσει. Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου,χωρίς να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μάλιστα τα στελέχη έλαβαν και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.
Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η Libra είχε δανειστεί λίγο νωρίτερα 200 εκατ. από την Τραπεζα Πειραιώς, «για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή», ενώ στη συνέχεια «κούρεψε» κάποια από τα δάνεια και τα πούλησε με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες. Ο όμιλος Libra επίσης, έγινε, όπως αναφέρεται, ισχυρός μέτοχος της Πειραιώς κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ανήκει στον εφοπλιστή, Γιώργο Λογοθέτη, που δραστηριοποιείται επίσης στην ανανεώσιμη ενέργεια και τα ξενοδοχεία.
Οι Financial Times σημειώνουν επίσης ότι «όρισμένα δάνεια φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, δηλώνει στους FT ότι για το συγκεκριμένο πακέτο δανείων είχαν γίνει επαρκείς προβλέψεις στους λογαριασμούς της τράπεζας για το έτος 2016. «Τα πρόσφατα ευρήματα στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και ντροπιαστικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παραβιάσεις του κανονιστικού πλαισίου του παρελθόντος έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, έχουν προβλεφθεί και έχουν αντικατοπτριστεί επαρκώς στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.
.Ένας εκπρόσωπος της Libra, μιλώντας στους FT, αρνήθηκε τις κατηγορίες και τόνισε: «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με την παρούσα ομάδα διαχείρισης, στην οποία έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης επένδυσής μας στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικές και αποδοτικές δανειακές υποχρεώσεις με την τράπεζα. »

Η υπόθεση φαίνεται ότι βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Διαφθοράς, μετά από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο εισαγγελέας ελέγχει εάν έχει διαπραχθεί η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ένας δικαστικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανά αδικήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «σύσταση συμμορίας για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου [μεγαλομέτοχος] και ξέπλυμα χρήματος δια της παραβίασης των capital controls με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών».

Στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν αναφερθεί πριν από μερικές εβδομάδες το «Έθνος» (UPD: όπως μας ανέφεραν στο twitter) και (παραδόξως) η «Καθημερινή», που σημειώνει ότι «η ζημία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εντοπίστηκε από τους ελεγκτές της ΤτΕ, σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), και αμέσως ζητήθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας να διενεργηθούν οι αντίστοιχες προβλέψεις, δηλαδή η διακράτηση κεφαλαίων για την κάλυψη των απωλειών.

Η ζημία προέρχεται από συναλλαγή που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων σε Κύπριο επιχειρηματία, στο οποίο όμως είχαν ενσωματωθεί προσωπικά δάνεια επιτελικών στελεχών του ομίλου που αφορούσαν τόσο την αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια) όσο και ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία δεν εξυπηρετούσαν. Η συναλλαγή είχε δομηθεί έτσι ώστε τα στελέχη της τράπεζας να απαλλαγούν από τα δάνεια αυτά, ο «επενδυτής» να επωφεληθεί οικονομικά από τη «διευκόλυνση» και η ζημία να φορτωθεί στην τράπεζα και στους φορολογουμένους, καθώς έχει ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές με κρατικούς πόρους»

Σχόλιο: Όλοι ευχαριστημένοι, εκτός από έναν

Ας πιάσουμε την υπόθεση από την αρχή, δηλαδή από τα «κόκκινα» εφοπλιστικά δάνεια. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της «Petrofin Bank Research», στα τέλη του 2014 ο συνολικός δανεισμός των ελλήνων εφοπλιστών από την Τράπεζα Πειραιώς ανερχόταν στα 3,9 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη του 2016 στα 2,7 δισ. Τα ναυτιλιακά δάνεια υπερδιπλασιάζονται το 2013, έτος που η Πειραιώς απορροφά την πρώην Marfin.

πειρρ1508024224

Το πρώτο λοιπόν σημείο είναι ότι, εάν το δημοσίευμα είναι ακριβές, ένα μεγάλο μέρος του δάνεισμου εφοπλιστών από τραπεζικά ιδρύματα είναι μη εξυπηρετούμενο και πολλά από αυτά αποδείχτηκαν «δανεικά και αγύριστα», όπως ακριβώς συνέβη για παράδειγμα με τα δάνεια των τραπεζών σε ολιγάρχες των ΜΜΕ ή σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Τα «κόκκινα» εφοπλιστικά δάνεια φαίνεται να μεταβιβάζονται σε ένα εφοπλιστικό fund, το οποίο προσφέρει ορισμένα από αυτά με έκπτωση 50% στους δανειολήπτες. Οι οποίοι με τη σειρά τους, ενώ επί χρόνια δεν πλήρωναν, ξαφνικά βρίσκουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν και να απαλλαγούν από βάρη εκατομμυρίων. Θα μπορούσαμε σίγουρα να πούμε ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι πιο ανίσχυροι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για την εξόφληση των δανείων τους, που μεταβιβάζονται αυτές τις μέρες σε κερδοσκοπικά funds.

Ένα ερώτημα είναι βέβαια τι απέγιναν τα υπόλοιπα δάνεια (πληρώθηκαν, κουρεύτηκαν, διαγράφηκαν;), μαζί με πολλά ακόμα που αφορούν το σπάσιμο των capital controls και τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς και η είσοδος της Libra.

Το σίγουρο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο που περιγράφουν οι FT, είναι σχεδόν όλοι κερδισμένοι. Η Libra έκλεισε μία εξαιρετικά προσοδοφόρα συμφωνία, οι εφοπλιστές και επιχειρηματίες σε ΑΠΕ ρύθμισαν ευνοϊκά τα «κόκκινα» δάνεια τους, τα στελέχη της Πειραιώς φαίνεται να έχουν επωφεληθεί και με το παραπάνω από την όλη διαδικασία, ενώ η Τράπεζα, με νέα διοίκηση, μπορεί να υποστηρίξει ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρόκειται απλά για κάποιες «παρατυπίες». Οι μόνοι χαμένοι είναι οι έλληνες φορολογούμενοι, που έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές τις χρεωκοπημένες τράπεζες, βλέπουν το «πάρτι» που είχε στηθεί στο εσωτερικό τους, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα δικά τους χρέη προς αυτές.

Και η συνηθισμένη σιωπή

Το δεύτερο είναι ότι αυτή η είδηση, (ή έστω το κομμάτι για τις παραιτήσεις των στελεχών) δεν βρήκε το δρόμο της στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ, που αναδημοσιεύουν άμεσα κάθε δημοσίευμα μεγάλων διεθνών μέσων για την Ελλάδα και την οικονομία της. Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση είναι φυσικά η τραπεζική διαφήμιση, η αλλιως το κίτρινο σηματάκι της Πειραιώς που κοσμεί σχεδόν κάθε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

ΤΡΑΠΠ1508023215

Μία αρνητική είδηση σαν κι αυτή είναι το καλύτερο παράδειγμα του τι αγοράζουν οι τράπεζες όταν χρηματοδοτούν αφειδώς σχεδόν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα: Την σιωπή τους, ή τουλάχιστον το ότι μία τέτοια είδηση θα περάσει στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας. Έχει παρατηρηθεί (βλ. περισσότερα εδώ) ότι τα συστημικά ΜΜΕ συνηθίζουν να «χάνουν» τις αρνητικές ειδήσεις για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες που τα χρηματοδοτούν. Αντίθετα, αποδεικνύονται πολύ συνεπή στην αναδημοσίευση όλων των διαφημιστικών δελτίων Τύπου των τραπεζών.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: Όποιος χρηματοδοτεί τη δημοσιογραφία, ελέγχει τι γράφεται και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ

glafyros • 13 ώρες πριν
Εντάξει, η πραγματική αναγούλα που νιώθεις όταν το διαβάζεις και η θλίψη που σε διακατέχει όταν φαντάζεσαι τα παράσιτα να κάνουν πάρτι με βίζιτες και κόκες εκατομμυρίων εις βάρος του ανώνυμου πολίτη που τον αρμέγουν ακατάπαυστα είναι δεδομένη.

Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο χρονικό εκείνο σημείο, στο οποίο διαβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο, μετά παραμένεις απαθής.

Επειδή συνήθισες το ρόλο του υποζύγιου τόσο πολύ και βαθιά, που τον θεωρείς κανονικό μέρος της ζωής σου.

Ακόμα δεν κατανοώ γιατί δεν έχει δημιουργηθεί εναλλακτικό νόμισμα για τους μυημένους και ξύπνιους, ακόμα και σε μορφή απλής εφαρμογής..αυτών που θα ήθελαν να αποκολλήσουν τα σώματά και τις ζωές τους από τις αρμεκτικές μηχανές των τυχάρπαστων ανήθικων τζογαδόρων που παριστάνουν τους τραπεζίτες
9
•Reply•Share ›

Avatar
medoussa glafyros • 9 ώρες πριν
+1000!

•Reply•Share ›
Avatar
Mcguire glafyros • 9 ώρες πριν
Μα έχει δημιουργηθεί εναλλακτικό νόμισμα, φίλε μου. Και όχι μόνο μια φορά, νομίζω. Αυτές τις μέρες βλέπουμε το Bitcoin να παίρνει το δρόμο των συμβατικών νομισματικών συστημάτων, προς τη διαχείριση, την κερδοσκοπία και την απαξίωση. Είναι φανερό ότι χρειάζεται κάτι βαθύτερο, που δεν θα αφορά μόνο το νόμισμα και την οικονομία, αλλά το συνολικό πλαίσιο την κοινωνικής ζωής.
12
•Reply•Share ›
Avatar
Ursa Minor Mcguire • 2 ώρες πριν
Αν μπορούσα θα είχα βάλει ένα like με τόνο (για έμφαση)

•Reply•Share ›
Avatar
Skip_it glafyros • 7 ώρες πριν
Οι μυημένοι σε τί, αγαπητέ; Στο πως λειτουργούν τράπεζα και νόμισμα; Όποιος μετά από 10 χρόνια κρίσης δεν το έχει μάθει, δε θέλει κι ούτε πρόκειται ποτέ να το μάθει!
Αλλά και η γνώση εδώ δεν αρκεί προκειμένου να πληγεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το παράδειγμα της κοινότητας του Wörgl στην Αυστρία, που είχε κόψει παράλληλο νόμισμα για να αντιμετωπίσει την κρίση του 1929, λέει πολλά. Μόλις το παράλληλο νόμισμα μηδένισε την ανεργία, ανέπτυξε την κοινότητα, κτλ, εξελίχτηκε, δηλαδή, σε ταράστια επιτυχία και έρχονταν άξιωματούχοι ακόμα κι από το εξωτερικό για να μελετήσουν και να εφαρμόσουν κι αυτοί το συστήμα της κοινότητας, το αυστριακό κράτος έστειλε το στρατό του να καταπνίξει τέτοιες ανατρεπτικές πρακτικές και να «βάλει μυαλό» στην άμυαλη κοινότητα.
Συνεπώς αν το παράλληλο νόμισμα προέρχεται από «μυημένους», δηλαδή πολίτες, θα απαγορευτεί δια πυρός και σιδήρου (αν εξαπλωθεί πέραν του δέοντος).
Με κανένα τρόπο δεν θα δεχτεί η άρχουσα τάξη να χάσει τον έλεγχο της οικονομίας, τα έσοδά της από τους τόκους του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) κι ούτε βέβαια θα δεχτεί να της αφαιρέσουν τα υποζύγια το προνόμιο έκδοσης του χρήματος.
Χρειάζεται όντως -όπως άλλωστε έγραψε και ο κ. Mcquire- κάτι βαθύτερο από ένα παράλληλο νόμισμα. Άλλα τότε πάμε σε επαναστατικές φαντασιώσεις.
5
•Reply•Share ›
Avatar
medoussa • 9 ώρες πριν
Α..μην ξεχασουμε να ψηφισουμε ολους αυτους που
τοσα χρονια βαζουν το μαχαιρι στο κοκκαλο..
9
•Reply•Share ›
Avatar
giannnis medoussa • 9 ώρες πριν
Ξέχασες και τους άλλους με την λάμπα που ρίχνουνε μπόλικο φως!!
5
•Reply•Share ›
Avatar
medoussa giannnis • 7 ώρες πριν
Τι να πρωτοθυμηθει κανεις!
1
•Reply•Share ›
Avatar
elbastardo medoussa • 6 ώρες πριν
Τώρα που βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ τα λες αυτά, ε;
2
•Reply•Share ›
Avatar
Skip_it elbastardo • 6 ώρες πριν
Ναι, αλλά ας μην πολυανησυχούμε! Λάμψη από πυρκαγιά είναι… Θα περιμένουμε απλά μέχρι να βρέξει και θα σβήσει.
1
•Reply•Share ›
Avatar
medoussa elbastardo • 5 ώρες πριν
Το τραινο εχει πεσει πανω μας κι εμεις βλεπουμε ακομα
το φως που αχνοφαινεται 🙂

•Reply•Share ›
Avatar
Dimitris • 8 ώρες πριν
Το ότι το ανέφερε η Καθημερινή, ίσως οφείλεται στην πίκρα του Αλαφούζου για τους ανταγωνιστές εφοπλιστές που βολεύτηκαν, ενώ αυτός όχι(?): μόνο έτσι μπορεί να δημοσιευτούν τέτοιες ειδήσεις σε ελληνικά mainstream ΜΜΕ, λόγω της αλληλοφαγωμάρας των ιδιοκτητών τους…
6
•Reply•Share ›
Avatar
elbastardo Dimitris • 6 ώρες πριν
Τυχαίο γεγονός οτι και ο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε:

http://www.skai.gr/news/fin…
2
•Reply•Share ›
Avatar
Ursa Minor elbastardo • 2 ώρες πριν
Όλο το ζουμί είναι στη διατύπωση «δέκα στελέχη». Προσέξτε τον τίτλο εδώ: » Η Πειραιώς ελέγχεται…». Μην μου πείτε ότι δεν καταλαβαίνετε το κόλπο με τη γλώσσα! Όταν κάτι αφορά το «σύστημά μας», το πρόβλημα προσωποποιείται (κάποιο επιτήδειοι, κακά στελέχη, ανθρώπινο λάθος στην περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος κλπ) και η ευθύνη επιμερίζεται (ποτέ δεν κατηγορούμε την επιχείρηση και τη λογική της). Όταν πρόκειται για ένα πρόβλημα που ξεκινά από κάποιες μονάδες στην κοινωνία (π.χ. διαφθορά στη δημόσια διοίκηση) εκεί τους (μας) παίρνει όλους η μπάλα : «οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι», «το σάπιο δημόσιο» κλπ. Τα παραπάνω φυσικά αφορούν ΜΜΕ τύπου ΣΚΑΙ, για τα οποία αναρωτιέστε «πώς και…;»
2
•Reply•Share ›
Avatar
medoussa Ursa Minor • 2 ώρες πριν
Ακριβως η χρηση των λεξεων ειναι που κανει την διαφορα!
1
•Reply•Share ›
Avatar
Tryfon Farmakakis Dimitris • 3 ώρες πριν
Αυτό μπορείς να το γενικεύσεις για λίγο πολύ όλες τις χώρες όπου τα ΜΜΕ λειτουργούν υπό ιδιωτικό καθεστώς και διαχείριση.
2
•Reply•Share ›
Avatar
Dimitris Tryfon Farmakakis • 3 ώρες πριν
Ω, ναι! Απλώς, αλλού τηρούνται και κάποια προσχήματα: υπάρχει εσκεμμένη υποβάθμιση ειδήσεων που δεν συμφέρουν, αλλά όχι πλήρης και απόλυτη αποσιώπηση!
3
•Reply•Share ›
Avatar
Eurabia • 6 ώρες πριν
Αγαπητό ttp, το σκάνδαλο πειραιώς (σάλλα), ξεκίνησε εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια, αλλά δεν το λέω στα μμε.
Σε σένα το λέω, γιατί γνωρίζω τους αγώνες σου.

•Reply•Share ›
Avatar
Optimistic Eurabia • 6 ώρες πριν
https://www.thepressproject…

Καλώς ήρθες!
2
•Reply•Share ›
Avatar
Eurabia Optimistic • 6 ώρες πριν
Ο Ξένιος Δίας, να σας έχει καλά.

•Reply•Share ›
Avatar
Eurabia Optimistic • 6 ώρες πριν
Μην γίνεστε μονότονοι με την διαφθορά του τόπου. Πότε πότε να παίρνουμε καμιά οσμή.

•Reply•Share ›
Avatar
Thanos Kamilalis Eurabia • 6 ώρες πριν
Καλως ήρθες κι από μένα https://www.thepressproject…
3
•Reply•Share ›
Avatar
Eurabia Thanos Kamilalis • 6 ώρες πριν
Ζητώ συγνώμη. Όλα αυτά τα χρόνια, παρακολουθούσα άλλα μμε, που έγραφαν συχνότερα.

•Reply•Share ›
Avatar
elbastardo Thanos Kamilalis • 5 ώρες πριν
Ξέρεις τι έρχεται μετά, έτσι; «Και για τη Μαρφίν, θα πείτε;»
2
•Reply•Share ›
Avatar
Ursa Minor Thanos Kamilalis • 2 ώρες πριν
Και μάλιστα με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015. Υπάρχει αναφορά στην κίτρινη στάμπα της Τ.Π. και σε ένα επεισόδιο της Ανασκόπησης (Δημοσιογραφία 17/12/16). Δεν νομίζω ότι πρόκειται να ακουστεί κάτι περισσότερο για Τ.Π. εκτός TPP. Εκτός αν «έρθουν τα πάνω κάτω» -απίθανο για την ώρα.

•Reply•Share ›

Αρέσει σε %d bloggers: