Αρκάς: η θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας

http://www.efsyn.gr

Συντάκτης:
Γιώργος Μαρτινίδης*, Ιπποκράτης Ταυλάριος**
«Φεβρουάριος» προς «Ιούνιο»: «Θεούλη μου, εκτός από ιδρώτα μυρίζει και σκουπίδια» ή «Γιατί σε λένε κουτσοφλέβαρο;» «Γιατί μπερδεύουν το πι με το κάπα…».

Εάν κανείς σου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι αυτά είναι στριπ του Αρκά θα αρνιόσουν να το πιστέψεις.

Όσοι περάσαμε δεκαετίες θαυμάζοντας το πάλαι ποτέ υψιπετές χιούμορ του Αρκά, γινόμαστε πλέον θεατές μιας συνεχούς δοσολογικής χορήγησης μεμονωμένων αποσπασματικών σκίτσων, προς τέρψιν ενός αδηφάγου διαδικτυακού κοινού, το οποίο παραδόξως ο ίδιος ο σκιτσογράφος συχνά-πυκνά ειρωνεύεται.

Τις αριστουργηματικές πρώτες του σειρές Κόκκορας, Show Business, Ισοβίτης και Χαμηλές Πτήσεις (συν μερικά ακόμη υπέροχα μονότομα), από τα μέσα του ενενήντα διαδέχτηκαν τα επίσης καλά αλλά συγκριτικά κατώτερα Καστράτο, η Ζωή Μετά και οι Συνομήλικοι.

Ενώ από το 2010 και έπειτα εκδίδει τα μέτρια έως απογοητευτικά Επικίνδυνα Νερά, Μαλλί με Μαλλί και άλλα μικρά άλμπουμ.

Ήταν το 2015, όταν ο ήδη καταξιωμένος Αρκάς, ο οποίος είχε εμφανιστεί στα social media λίγο νωρίτερα και είχε αρχίσει να προωθεί τα σκίτσα του από εκεί, έγινε ξαφνικά στόχος έντονης κριτικής από τους αναγνώστες του.

Ο λόγος ήταν ότι ο σκιτσογράφος, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια καλλιτεχνικού έργου, στράφηκε προς ένα πολιτικό χιούμορ, ή μάλλον «κομματικό», επιτιθέμενος στην τότε «ελπιδοφόρα» νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο το διάστημα, μάλιστα, ο Αρκάς, ίσως σοκαρισμένος από την αμφίδρομη φύση της επικοινωνίας στα social media, έκλεισε το προφίλ του, υποδυόμενος το θύμα bullying.

Όμως επανήλθε δριμύτερος σύντομα. Και, από τα τέλη του 2015 και έπειτα οι πολιτικές του τοποθετήσεις άρχισαν να χαίρουν μεγαλύτερης αποδοχής καθώς η απογοήτευση από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεκτεινόταν στην κοινωνία.

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι όμως, γιατί ο Αρκάς αποφάσισε ξαφνικά να στραφεί από ένα βαθύ, διαχρονικό και οικουμενικό χιούμορ που προβληματίζεται για την ζωή και την τέχνη, στην εφήμερη στοχευμένη κριτική προς μια συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Αρκά στο facebook έχουν δηλώσει ότι πλέον ο πολιτικός αμοραλισμός έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ο σκιτσογράφος δεν μπορούσε να αφήσει την κατάσταση ασχολίαστη.

Σαφώς και υπάρχει πολιτικός αμοραλισμός στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, ωστόσο φαίνεται αδιανόητο πως ένας άνθρωπος που μεσουρανούσε δημιουργικά κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και έχει βιώσει το σκάνδαλο των πάμπερς, το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα», τα ζεϊμπέκικα του Άκη, τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να απολαμβάνει στριπτίζ στα μπουζούκια, τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής με την ημίγυμνη Μιμή και την γενικότερη επικρατούσα προκλητική πολιτική σήψη των εποχών αυτών ανακαλύπτει τώρα ξαφνικά τον πολιτικό αμοραλισμό…

Βέβαια, η σελίδα έχει δηλώσει επίσης ότι «ο Αρκάς πάντα έκανε πολιτικό χιούμορ», αλλά με εξαίρεση κάποια καρέ στον Ισοβίτη και κάποια αδημοσίευτα, που καυτηριάζουν τις εκλογές και τους πολιτικούς αορίστως, το έργο του δεν είχε καμία άμεση αναφορά σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις, γεγονότα και πρόσωπα ως το 2015.

Πλέον ο Αρκάς μεταμορφώθηκε από μια καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα εφάμιλλη του Τσαρλς Σουλτς σε έναν απλό στρατευμένο γελοιογράφο.

Άραγε πώς θα φαινόταν εάν ο Σουλτς είχε περάσει τα γηρατειά του παρατώντας τον Τσάρλι Μπράουν και φτιάχνοντας φτηνά προπαγανδιστικά σκίτσα υπέρ του Μπους του πρεσβύτερου;

Άλλη μία δήλωση της σελίδας ήταν ότι το πολιτικό χιούμορ του Αρκά θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ισχυρισμός που αυτοαναιρείται πανηγυρικά όταν στα σκίτσα του φωτογραφίζεται σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, ως γελαστός νέος με κακά αγγλικά, όταν εμφανίζεται ξεκάθαρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κόκκινο σακίδιο πλάτης του, όταν στηρίζει ανοικτά την ανατροπή της κυβέρνησης στην Βενεζουέλα, και όταν επιπλέον με κάποια σκίτσα του (σε καμία περίπτωση χιουμοριστικά) προωθεί το αμφιλεγόμενο κίνημα «Παραιτηθείτε».

Πέρα από την υποκρισία αυτών των αντιφάσεων, πάντως, η επιλογή του Αρκά να κάνει ξαφνικά έντονα πολιτικό σκίτσο δεν έχει από μόνη της κάτι το μεμπτό.

Ένα μεγάλο μέρος των παλιών αναγνωστών του που προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς φαίνεται να εκλαμβάνει την πλήρη ταύτιση της πολιτικής θέσης του Αρκά με αυτήν της Νέας Δημοκρατίας ως κάποιου είδους «ξεπούλημα», αλλά θα έπρεπε να είναι προφανές ότι ο σκιτσογράφος έχει κάθε δικαίωμα να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση και να επιλέξει την στάση του.

Ωστόσο, η τόσο λυσσαλέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και η δηλητηριώδης ειρωνεία κατά του «ηλίθιου λαού» από έναν καλλιτέχνη που φαινόταν τόσο ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος από τέτοιες μεροληπτικές μικρότητες, πραγματικά εκπλήσσει. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για να κριτικάρει κανείς έλλογα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα επιχειρήματα της πολιτικής κριτικής του Αρκά αντανακλούν πλήρως αυτά των ΜΜΕ που πρόσκεινται στην τωρινή αντιπολίτευση.

Επιχειρήματα εξαιρετικά απλοϊκά, διχαστικά και σαθρά. Ενδεχομένως, όπως μια μεγάλη μερίδα κόσμου, να έχει επηρεαστεί κι αυτός από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και να ζει υπό τον τεχνητό φόβο μιας χρεοκοπίας ή μιας σταλινικής εκκαθάρισης των αστών.

Ως αποτέλεσμα, τα πολιτικά του σκίτσα δίνουν την αίσθηση ότι φαντασιώνεται τον εαυτό του ως άλλο Σολτζενίτσιν, που τον διώκει ως αντιφρονούντα το κομμουνιστικό καθεστώς.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η κριτική του στην τωρινή κυβέρνηση, δεν γίνεται με το λεπτό και πνευματώδες χιούμορ στο οποίο μας είχε συνηθίσει αλλά περισσότερο με λογική φτηνού μακαρθισμού, επικεντρωνόμενη σε μία επίθεση χονδροειδούς προπαγάνδας, συχνά μέσω ενός μισάνθρωπου «Προφήτη» που κηρύττει με χυδαίους όρους όπως «ψεύτες» «κλέφτες» «ζώα» «σαλτιμπάγκοι» κ.α.

Δυστυχώς, η στροφή του Αρκά στο πολιτικό σχόλιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θλιβερό γεγονός ότι το χιούμορ του είχε πάρει την κάτω βόλτα πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, και με τον σχολιασμό ασήμαντων σημείων της επικαιρότητας.

Εάν ο Αρκάς αποφάσιζε να κάνει πολιτικό χιούμορ νωρίτερα στην καριέρα του πιθανόν να ήταν εξίσου ευφυές και αστείο με το υπόλοιπο παλαιότερο έργο του, ενώ τώρα είναι εξίσου αφελές και κρύο με τις καινούργιες του δημιουργίες.

Πλέον, έφτασε να δημοσιεύει στον κίτρινο τύπο, το απελπιστικότερο μέχρι στιγμής έργο, τον «Φεβρουάριο και τους Έντεκα Μήνες» που, βασιζόμενο σε αστεία σεφερλίδικου τύπου με απλές παραφράσεις λέξεων, πέη, δυσοσμίες, ιδρωτίλες κ.α., έχει το επίπεδο φτηνής επιθεώρησης ή αμερικάνικης εφηβικής κωμωδίας.

Από την υψιπετή κριτική της τέχνης του Show Business, έως τα απίθανα παιδαριώδη-βλακώδη «αστεία» του Φεβρουαρίου που σου παγώνουν το αίμα, φαίνεται ότι έχουν επέλθει τα πέτρινα χρόνια στο χιούμορ του Αρκά, ο οποίος μάλλον δείχνει απλώς να παίζει παίγνια δημοσιότητας, και να βιοπορίζεται… Εδώ πλέον δεν δημιουργούνται χαρακτήρες, ούτε πλοκή, ούτε ηθοπλασία.

Μεμονωμένα, εύπεπτα, προς τέρψιν γρήγορων φεισμπουκικών αναγνώσεων, με συχνά ακαλαίσθητες επεκτάσεις των αστείων εκ μέρους των σχολιαστών. Λείπει πλέον το παράδοξο, το ανατρεπτικό, το εκρηκτικό. Δεν θα είναι υπερβολή αν λέγαμε ότι λείπει το ποιοτικό…

Όσο τα τεχνικά μέσα που έχει στην διάθεσή του ο σκιτσογράφος βελτιώνονται, και η ευκολία δημιουργίας των σκίτσων και η συχνότητα με την οποία βγαίνουν αυξάνει, τόσο η ποιότητα του χιούμορ του χειροτερεύει.

Παρόλα αυτά, θα ήταν άδικο να είμαστε τόσο απαιτητικοί από τον Αρκά.

Μόνο ένα από τα κορυφαία δημιουργήματά του θα ήταν αρκετό για να τον καταστήσει κορυφαίο σκιτσογράφο, οπότε, δεδομένου ότι έχει βγάλει τόσα αριστουργήματα, θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε να κρατηθεί εσαεί στο ίδιο επίπεδο.

Ωστόσο, ακριβώς αυτό το υψηλό επίπεδο του έργου του, όπως το γνωρίζαμε, είναι που μας κάνει να απογοητευόμαστε με την τεράστια απόστασή που έχει από τα καινούργια σκίτσα που βλέπουμε να αναρτά.

Ευχόμαστε στον Αρκά να πάρει τον χρόνο του, να αφήνει να ωριμάζουν οι δημιουργίες του, και να μη γίνεται πλέον έρμαιο του αδηφάγου διαδικτυακού χρόνου και των πολιτικών εμμονών του.

*Ο Γιώργος Μαρτινίδης είναι συγγραφέας, ψυχολόγος και διδακτορικός ερευνητής στο πεδίο της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

**Ο Ιπποκράτης Ταυλάριος είναι φωτογράφος ειδικευμένος στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία, μαθηματικός και θεολόγος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 

greekinfo • ένας μήνας πριν
ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΓΑΝΤΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ , ΠΟΥ ΓΛΥΦΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ

Εικονίδιο
1
•Reply•Share ›
Avatar
This comment is awaiting moderation. Show comment.
Avatar
Liam Prokopiou • ένας μήνας πριν
Γράφετε: «… δείχνει να ζει (δηλ. ο Αρκάς) υπό τον τεχνητό φόβο μιας χρεοκοπίας …»
Ποιος σας λέει ότι ο φόβος της χρεοκοπίας ήταν (ίσως είναι ακόμη ή να ξαναγίνει) τεχνητός;
Το ότι δεν έγινε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν θα γινόταν ή δεν μπορούσε να γίνει.

Κι εγώ σαν τον Αρκά αισθάνομαι.
Οι ιδέες της αριστεράς (όχι και του κομμουνισμού στο σύνολό τους) μου ήταν αρκετά ελκυστικές, εώς ότου είδα πως τις αντιλαμβάνονται οι επίσημοι πολιτικοί εκφραστές τους και πως επιδιώκουν να τις υλοποίησουν.
Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μπορεί να είχε πάντα τα προβλήματά της και να χαρακτηρίζεται από αμοραλισμό (αναφέρετε τα πάμπερς, το Τσοβόλα δωσ’τα όλα, κλπ.), αλλά δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο να απειλείται η ύπαρξη της χώρας και της ζωή μας – όχι βιολογικά, αλλά «της ζωής μας όπως την ξέραμε». Και όταν απειλείται η ζωή σου, τότε αλλάζεις.
Όπως κι εγώ, μάλλον έτσι κι ο Αρκάς, παίρνει ανοικτά θέση πλέον εναντίον αυτών που πράττοντας είτε σκόπιμα, είτε βλακωδώς, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σου.
3
•Reply•Share ›
Avatar
Gavroral kutxa Liam Prokopiou • ένας μήνας πριν
Ποιοι ειναι οι …επισημοι εκφραστες?
Ο καθενας πουλαει αριστεριλικι,πατριοτιλικι,χριστιανιλικι,αλλα ελαχιστοι ειναι!

•Reply•Share ›
Avatar
Gavroral kutxa • ένας μήνας πριν
Τα σκιτσα του Αρκα ηταν παντα αριστερα,δηλαδη προοδευτικα με στοχο τα
κοινωνικα προβληματα,αλλα και απλο καθημερινο πηγαιο σκληρο πολλες φορες
χιουμορ!
Και το οτι πειραζει τον συριζα,δεν σημαινει οτι ειναι δεξιος!
Αλλωστε ο συριζα ειναι δεξια πλεον,για οποιον δεν το εχει καταλαβει ακομα!
Το
οτι τα χρησιμοποιησε ο κουλης ,δεν σημαινει οτι εγινε νδ,απλα δοξα τω
Θεω,απεκτησαν και λιγο χιουμορ,εστω και απο συμφερον οι γαλαζιοι
φωστηρες!
Κακο του εκανε ομως γιατι τωρα τον βλεπω τα προσεχει λιγο,και αυτο δεν ειναι καλο για ενα γελοιογραφο!
Παντως
υπαρχουν και καποιες νεες γελοιογραφιες του,που θιγουν τους παντες και
δεν ανεβαινουν παρα μονο σε λιγα σαιτ,που τον τιμουν χωρις να κοιτανε
κατευθυνση!
Βασικο χαρακτηριστικο του αρκα,ειναι το η σατυρα δια του λογοπαιγνιου,οπως και σε καθε Ελληνα χιουμοριστα.
Πολυ λογικο να χρησιμοποιει καθημερινα θεματα και σχολια,και να τα βαζει στα κειμενα του!
Το οτι ταιριαζουν καποιες λιγες φορες,με αυτα των «μενουμε ευρωπη»,δεν σημαινει και κατι!
Ισα
ισα λοιπον ΚΑΚΩΣ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΜΠΛΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΤΥΡΑΣ,αναπληρωνοντας το κενο μεγαλων πολιτικων γελοιογραφων
που πια κουραστηκαν!
Ισως τοτε να ειχε ακομα να δωσει στα αγαπημενα του θεματα,και τωρα να αλλαξε!
Αλλα ειναι δυνατος και μετραει και εδω!
see more
4
•Reply•Share ›
Avatar
Gavroral kutxa • ένας μήνας πριν
Η αποψη του Αρκα για την πολιτικη,πριν ασχοληθει μαζι της!

Εικονίδιο
1
•Reply•Share ›
Avatar
Υllejord Gavroral kutxa • ένας μήνας πριν
Αυτή εδώ είναι μια άποψη για τις πολιτικές συζητήσεις (με ηλίθιους) και όχι μια άποψή για την πολιτική.
1
•Reply•Share ›
Avatar
Gaidaros • ένας μήνας πριν
Ακόμη και αν έχει μπει στην μισθοδοσία της Ν.Δ., είναι δικαίωμά του.
Όμως είναι πολύ αστείοι αυτοί που -προφανώς- τοποθετούνται φιλικά προς την Ν.Δ. και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά. Deja-vu του ’81 με το ΠΑΣΟΚ να θεωρείται από τους δεξιότερους αντιπάλους του «αριστερά». Απλά είναι κάποιοι άλλοι τύποι που τους πήραν την κουτάλα από τα χέρια και αυτό δεν επιτρέπεται, ισοδυναμεί στο νου τους με Οκτωβριανή επανάσταση! Πολύ αστείο. Ούτε που βλέπουν ότι κάνουν τα ίδια με αυτούς και ότι οι «Ευρωπαίοι» τους δίνουν συγχαρητήρια.

•Reply•Share ›
Avatar
tom • ένας μήνας πριν
Αν είστε συγγενής του κυρίου Πέτρου Μαρτινίδη,συγγραφέα του βιβλίου » η υψηλή τέχνη της απελπισίας,γύρω από τον ισοβίτη του Αρκά,ελπίζω να μην είστε ο υιός με τον οποίον μάλωνε ο πατήρ για το ποιος θα διαβάσει πρωτος τον «Ισοβίτη».Αν όμως είστε ο γιός του,να πείτε στον πατέρα σας ότι εκτός από τους θεοσεβούμενους και τους τεχνοκράτες και τα φανατικά κομματόσκυλα δεν διαθέτουν χιούμορ.Και οι εμπαθείς,φυσικά! Θα καταλάβει.
1
•Reply•Share ›
Avatar
ΨΧ • ένας μήνας πριν
Το χιούμορ του Αρκά ήταν δυσθεώρητο γιατί ακριβώς ήταν υπαρξιακό (άρα διαχρονικό και οικουμενικό) και οι ατάκες χειρουργικές. Διαμόρφωνε ένα πνιγηρό κόσμο στον οποίο οι χαρακτήρες δεν είχαν διαφυγή και το πικρό χιούμορ έσταζε από κάθε προεξοχή αυτής της ζοφερής πραγματικότητας. Πλέον έχει πράγματι καταντήσει Σεφερλίδικο, ήδη πριν την στροφή στο πολιτικό σχόλιο.

Επίσης ότι οι απόψεις του είναι επιπέδου «Παραιτηθείτε» και δελτίου των 8 κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Φρίττω με 9 στα 10 νέα σκίτσα του. Δικαίωμά του βέβαια*. Δεν παύει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες όλων των εποχών. Διότι ο Κόκκορας, οι Show Business, ο Καστράτο, οι Χαμηλές Πτήσεις, η Ζωή Μετά και άλλα, δεν ξε-γράφονται.

*Εδώ που τα λέμε δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξηγούμε κάθε φορά το αυτονόητο. Προφανώς είναι δικαίωμά του να κάνει μόνο κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άμα γουστάρει, δικαίωμά μας να το κρίνουμε ως μεροληψία. Δεν βούλωσε κανείς το στόμα σε κανέναν.
4
•Reply•Share ›
Avatar
Γιάννης • ένας μήνας πριν
Θλιβερότερη κι από τους αγροτικούς συναιτερισμούς επί Ανδρέα! η … «ανεξάρτητη συνεταιριστική εφημερίδα» σας.
4
•Reply•Share ›
Avatar
Κ@Π • ένας μήνας πριν
«Ευχόμαστε στον Αρκά…» Ω, τι αθλιότητα! Κρίμα που δε ζήσατε στα χρόνια του Γκαίμπελς. Αλλά μια στιγμή. Δεν είστε κάθολου άτυχοι. Ζείτε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
7
•Reply•Share ›
Avatar
tester • ένας μήνας πριν
Όποιος έχει σπουδάσει και Θετικές Επιστήμες και Μυθολογία, ανήκει στη δικαιοδοσία του ερευνητού ψυχολόγου. «Ζόρικα ντουέτα» που λέει κι ο Τζιμάκος.
1
•Reply•Share ›
Avatar
Transmission tester • ένας μήνας πριν
Λίγοι σε «‘έπιασαν»…..

•Reply•Share ›
Avatar
Dias • ένας μήνας πριν
Κύριε Μαρτινίδη, είναι καιρός να ξεπεράσετε το οιδιπόδιο με τον πατέρα σας.
1
•Reply•Share ›
Avatar
Sergios Dragonas • ένας μήνας πριν
Πάντως, κάποια ψήγματα αλήθειας υπάρχουν μέσα σε αυτό το γεμάτο με αδικαιολόγητη εμπάθεια κείμενο.
2
•Reply•Share ›
Avatar
Γιάννης Ν • ένας μήνας πριν
Θλιβερή προσπάθεια ρε παιδιά. Έλεος με τον Αρκά. Δεν μπορείτε να του αναγνωρίζετε την μεγαλοφυΐα του, μέχρι το σημείο που αρχίζει να τα χώνει στο λεβέντη σας.. Πραγματικά είστε θλιβεροί..
12
•Reply•Share ›
Avatar
Γιάννης • ένας μήνας πριν
Είναι τόσο κωμικοτραγικά αυτά που ζούμε από το 15 και δώθε, όπου μέχρι και ο Αρκάς δεν άντεξε να μη τα σχολιάσει. Προσωπικά θεωρώ όλα αυτά τα σκίτσα του άκρως επιτυχημένα. Σε ένα σουρεαλισμό της τωρινής αριστερο-ακροδεξιάς κυβέρνησης, ο Αρκάς αποτυπώνει ορθότατα την πραγματικότητα.
10
•Reply•Share ›
Avatar
ALC007 • ένας μήνας πριν
Κάτω τα ξερά σας από τον Αρκα
8
•Reply•Share ›
Avatar
KGranazis • ένας μήνας πριν
Το χειρότερο είναι ότι ο Αρκάς δεν άλλαξε στάση όταν προέκυψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές τού 2015. Αυτό θα ήταν αποδεκτό, ως δική του πολιτική θέση. Άλλαξε στάση όταν προέκυψαν τα capital controls, στα μέσα πλέον τού έτους. Ουσιαστικά δηλαδή, ο Αρκάς που ήταν πλήρως αποστασιοποιημένος από ο,τιδήποτε πέρα από τα πολύ γενικά (δεν σχολίασε ποτέ κανέναν πόλεμο, καμμία τρομοκρατική επίθεση, καμμία εθνική επιτυχία ή αποτυχία) ενδιαφέρθηκε για κάτι πιο συγκεκριμένο μόνο όταν κινδύνευσαν οι καταθέσεις του σε Ευρώ.
4
•Reply•Share ›
Avatar
Γιάννης Χατζηδάκης KGranazis • ένας μήνας πριν
Πολύ απλοϊκή προσέγγιση με λογικό σφάλμα: η χρονική συσχετιση δεν δηλώνει αίτιο.
Επίσης πολύ μονόπλευρη: κάποιος άλλος θα έλεγε «ότι δεν μιλούσε και έκανε υπομονή μέχρι να τα κάνουν τελείως σκ…ά, κάτι που έγινε με το δημοψήφισμα και τα cc».
ΥΓ Κάνεις like στον εαυτό σου;;;
5
•Reply•Share ›
Avatar
Sabrathan • ένας μήνας πριν
Τίποτα άλλο παρά μια προσωπική γνώμη που εκφράζεται με ξεδιάντροπα απόλυτες
εκφράσεις. Η «θλιβερή κατάπτωση»,από «κορυφαία δημιουργήματα» σε
«χαμηλό επίπεδο», «χυδαίους όρους», το πολύ κλασικό, κουτοπόνηρα
περιφρονητικό και πάντοτε υποκριτικό σχήμα λόγου «ευχόμαστε στον
Αρκά…», «χιούμορ χειροτερεύει» και πάει λέγοντας. Λες και διαβάζω
πολιτική δήλωση από αρτηριοσκληρωτικό συντηρητικό παπά είναι αυτό το
άρθρο, υπόδειγμα ιδεολογικά φορτισμένου λόγου που μπορεί άνετα να
χρησιμοποιηθεί σε σεμινάριο κριτικής σκέψης ως παράδειγμα προς αποφυγήν
και συλλογή από πλάνες λογικής. Γιατί δημοσιεύτηκε καν σε μια εφημερίδα
μια απλή προσωπική άποψη χωρίς την παραμικρή επιχειρηματολογία; (Και
γιατί γράφει ένας επιστήμονας-ψυχολόγος τέτοιες υποκειμενικές κρίσεις
για όνομα των θεών, μας βγάζει πολύ κακό όνομα). Ασχολίαστο το
«φωτογράφος ειδικευμένος στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία,
μαθηματικός και θεολόγος.»

Ξυπνήστε πια και ξεκολλήστε από την κλασική ελληνική νοοτροπία του «χρησιμοποιώ πομπώδεις λογοτεχνικές εκφράσεις σε άρθρα για να εντυπωσιάσω τον κόσμο και να του περάσω την ιδέα με το ζόρι ότι κάποιος που κατακρίνει την κυβέρνηση που
υποστηρίζω (τυφλά) είναι κακός/βλάκας/άχρηστος κλπ.». Τα θέματα που
αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και η δυτική κοινωνία συγκεκριμένα
(στην οποία ανήκει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά το ήμισυ) δεν επιτρέπουν
πια τη σχετική γαλήνη της δεκαετίας του 90. «Κορυφαίο» το χιούμορ του
Αρκά και επίκαιρο και σχετικότατο με την πραγματικότητα. Όταν ο
υπερπληθυσμός αποτελεί από τα πρώτα παγκόσμια προβλήματα της
ανθρωπότητας (βλ. κλιματική αλλαγή) και μου λένε 2 «αρθρογράφοι» ότι
θέλουν επιστροφή στην εποχή της αθωότητας (ή της άγνοιας, ουσιαστικά)
και δεν τους αρέσει η σάτιρα μιας πραγματικά τραγικής κατάστασης που
λέγεται έκτη εξαφάνιση των ειδών, βγάζω σπυριά. Συνεχίζετε να ζείτε στον
μικρόκοσμό σας, μπράβο παιδιά.

Ό,τι να ‘ναι απλά, μια τραγική κομματική απολογία… Το να έχει κάποιος αριστερή πολιτική απόχρωση/ιδεολογία δεν σημαίνει ότι δεν θα κατακεραυνώνει μια και καλά «αριστερή» κυβέρνηση. Άλλο πράγμα η πολιτική άποψη/τάση, άλλο το κόμμα.
see more
15
•Reply•Share ›
Avatar
sax1 • ένας μήνας πριν
Ειστε απλα τραγικοι…
10
•Reply•Share ›
Avatar
Iosif Hamlatzis • ένας μήνας πριν
Φυσικά αν είχε αποφασίσει να έχει στη δική σας εφημερίδα τα σκίτσα του τα σχόλιά σας θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Μα πόση χολή ακόμα?
14
•Reply•Share ›
Avatar
This comment was deleted.
Avatar
Pallikarash Jimanni Guest • ένας μήνας πριν
Ισχύει οτι ο Αρκάς αλλάξε εντελώς το στύλ του τα τελευταία 2-3 χρόνια, επιτιθέμενος ευθέως στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα πρόσφατα νέα, και υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τους ‘παραιτηθείτε’
Εικονίδιο

Δεν είναι τυχαίο που ο Μητσοτάκης έχει κουβαλήσει Αρκά στην Βουλή -2 φορές-
Εικονίδιο

Δεν χρειάζεται να είσαι Σταλινικός η αναρχοχαρούμενος για να ξενερώνεις που ένας μεγάλος κωμικός κομματικοποιείται. Κανένας άνθρωπος δεν θά πρεπε να κομματικοποιείται, πόσο μάλλον οι άνθρωποι των γραμμάτων, που επηρεάζουν τόσο κόσμο γύρω τους.

Μάλλον εσένα σε βολεύει να κατηγοριοποιείς έτσι τους ανθρώπους. Εσένα που απαξιέις τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους. Εσένα που βρίσκεις τα τελευταία έργα του Αρκά, ‘οτι καλύτερο έχει βγάλει’ και μαλιστά πιστεύεις οτι αντιπροσωπεύεις και πλειοψηφία.

Υπομονή, μένει να δούμε αν ο Αρκάς θα κρατήσει την ίδια στάση όταν βγεί η Ν.Δ.
see more

•Reply•Share ›
Avatar
This comment was deleted.
Avatar
Pallikarash Jimanni Guest • ένας μήνας πριν
Σχολιαζω αυτα που λες, οχι αυτα που πιστευω οτι πιστευεις. Και περιμενω να με αντιμετωπισεις με τον ιδιο τροπο. Επισης δεν μπορεις να ξεχωρισεις την κομματικοποιηση απο την πολιτικοποιηση, οποτε δεν εχει νοημα να συνεχισω την συζητηση.

Παρεπιπτοντως, οι μισοι αριστεροι που ξερω ειναι ομοφοβικοι και κατα της μεταναστευσης. Δες ειναι αριστεροι ολοι οσοι διαφωνουν μαζι σου. σορυ που στο χαλαω αλλα πρεπει να αναθεωρησεις τον τροπο που βαζεις ταμπελες.

•Reply•Share ›
Avatar
This comment was deleted.
Avatar
Pallikarash Jimanni Guest • ένας μήνας πριν
Δεν έχω να αναθεωρήσω κάτι, δεν μου είπες κάτι που δεν ήξερα. Αφησα την γνώμη μου μου για τον Αρκά στα σχόλια πιο κάτω, αν θες συνέχισε εκει.

•Reply•Share ›
Avatar
Jorge Cara Guest • ένας μήνας πριν
Η αληθεια ειναι οτι ο Αρκας κατηντησε Σεφερλης. Χιουμορ για αμορφωτους και απαιδευτους χριστιανοδεξιους.
5
•Reply•Share ›
Avatar
This comment was deleted.
Avatar
Γουνατος Guest • ένας μήνας πριν
Γριες που κλανουν. Ο Λαζοπουλος ειναι Σεφερλης πλεον οχι ο Αρκας
5
•Reply•Share ›
Avatar
Sergios Dragonas Γουνατος • ένας μήνας πριν
Μακάρι να ήταν Σεφερλής ο Λαζόπουλος. Ο Σεφερλής υπηρετεί ένα συγκεκριμένο είδος κι ως εκπρόσωπός του αντιμετωπίζεται. Ο Λαζόπουλος κάνει τη στρατευμένη του «σάτιρα», αλλά ο ίδιος (και οι οπαδοί του) τον αντιμετωπίζουν ως άνθρωπο του πνεύματος.
3
•Reply•Share ›
Avatar
Γιαννης Σ. • ένας μήνας πριν
απο την αλλη , αφου εχουμε χαθει σε δυσεξηγητη ναρκωση… μην περιμενετε
κατι να μας δωσει Αναταση για να συνελθουμε… «μην δωτε Αγιον τοις
κυσι»…αμα χαθεις στον πολεμο μεσα πολεμωντας, μην περιμενεις εναν
Αγγελο να σε «ξυπνησει» να παψεις να σφαζεις και να σφαζεσαι, απο τις
«καθημερινες» σου τοτε πραξεις και παραλειψεις θα ξυπνησεις , αυτο κανει
ο Αρκας , ΑΥΤΟΙ ειμαστε πλεον και αυτα μας δινει.Θελετε αποδειξη ? ολοι
οι Μεγαλοι εχουν φυγει… Ελυτης , Χατζιδακις , Λοιζος , Καζαντζιδης , ο
Θεοδωρακης λοιδωρειται και ας λεει αυτα που λεμε ολοι μεσα μας , ΑΥΤΑ
λεει και ο Αρκας : «ΠΑΡΤΑ ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΗ»…
Υ.Γ. τι περιμενουμε δεκα
εκατομμυρια ? ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ (και αμα μετα ειμαστε ακομα ζωντανοι…
ε , βλεπουμε… τοσες δεκαδες χιλιαδες επιστημονες κλπ δεν μπορουν να
καταστρωσουν εναλλακτικο πλανο ? αρα ειναι μοναδικη διεξοδος αυτο το
«τουνελ» ??? τοτε τι γκρινιαζουμε ? τι ? δεν ειναι ??? ενταξει , να
δουμε τις εναλλακτικες… παρουσιαστε…
Υ.Γ.2 ο Χριστος μπορει να
μπορουσε να ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ εναν Λαζαρο (και τον Εαυτο Του)… ΟΜΩΣ… οταν
βρεθηκε στην εξαθλιωση των εμπορων στο προαυλιο του Ναου ΕΠΙΑΣΕ το
ΜΑΣΤΙΓΙΟ._
( «μην δωτε Αγιον τοις κυσι»…)
Αυτοι -φαινομαστε- πλεον να ειμαστε…
εαν αποφασισουμε «να σηκωθουμε λιγο ψηλοτερα» ισως, τον Αρκα, τον «ξαναβρουμε στους μπαξεδες»…

•Reply•Share ›
Avatar
Γιαννης Σ. • ένας μήνας πριν
απο την αλλη , αφου εχουμε χαθει σε δυσεξηγητη ναρκωση… μην περιμενετε κατι να μας δωσει Αναταση για να συνελθουμε… «μην δωτε Αγιον τοις κυσι»…αμα χαθεις στον πολεμο μεσα πολεμωντας, μην περιμενεις εναν Αγγελο να σε «ξυπνησει» να παψεις να σφαζεις και να σφαζεσαι, απο τις «καθημερινες» σου τοτε πραξεις και παραλειψεις θα ξυπνησεις , αυτο κανει ο Αρκας , ΑΥΤΟΙ ειμαστε πλεον και αυτα μας δινει.Θελετε αποδειξη ? ολοι οι Μεγαλοι εχουν φυγει… Ελυτης , Χατζιδακις , Λοιζος , Καζαντζιδης , ο Θεοδωρακης λοιδωρειται και ας λεει αυτα που λεμε ολοι μεσα μας , ΑΥΤΑ λεει και ο Αρκας : «ΠΑΡΤΑ ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΗ»…
Υ.Γ. τι περιμενουμε δεκα εκατομμυρια ? ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ (και αμα μετα ειμαστε ακομα ζωντανοι… ε , βλεπουμε… τοσες δεκαδες χιλιαδες επιστημονες κλπ δεν μπορουν να καταστρωσουν εναλλακτικο πλανο ? αρα ειναι μοναδικη διεξοδος αυτο το «τουνελ» ??? τοτε τι γκρινιαζουμε ? τι ? δεν ειναι ??? ενταξει , να δουμε τις εναλλακτικες… παρουσιαστε…
Υ.Γ.2 ο Χριστος μπορει να μπορουσε να ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ εναν Λαζαρο (και τον Εαυτο Του0… ΟΜΩΣ… οταν βρεθηκε στην εξαθλιωση των εμπορων στο προαυλιο του Ναου ΕΠΙΑΣΕ το ΜΑΣΤΙΓΙΟ._
( «μην δωτε Αγιον τοις κυσι»…) αυτοι -φαινομαστε- πλεον να ειμαστε…
εαν αποφασισουμε «να σηκωθουμε λιγο ψηλοτερα» ισως τον Αρκα τον «ξαναβρουμε στους μπαξεδες»…

•Reply•Share ›
Avatar
Pallikarash Jimanni Γιαννης Σ. • ένας μήνας πριν
Υπάρχει η περίπτωση ο Αρκας να εχει γυρίσει σε γενικη πολιτική σατιρα, και η συγκοιρία του οτι η δραστηριοποιησή του στα social media συνεπεσε με την κυβερνηση του Συριζα + ΑΝΕΛ, να δινει την εντυπωση οτι στηριζει την Δεξιά. Η αληθεια ειναι οτι επιτείθεται κυρίως στους ψηφοφόρους και οχι τόσο σε συγκεκριμένους πολιτικούς.

Αποφάσισε όμως να κάνει πολιτική σάτιρα σε μια κοινωνία που είναι κομματικά φανατισμένη, και βρέθηκε αναμέσα σε 2 στρατόπεδα. Ειδικά η προσφατη στηριξη του στους Παραιτηθείτε, ακομα και αν ειναι παρεξηγημενη, ηταν αποτυχημενη, αφού τον τοποθέτησε σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Κρίνοντας απο τις αντιδράσεις του στην κριτική που δέχεται, μάλλον δεν ήθελε να έρθει σε αυτή την κατάσταση. Αλλά αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, επειδή πήρε (άθελα;) κομματική θέση.

Ο Αρκας, οπως και ο οποιοσδηποτε, εχει το δικαιωμα να αλλαξει τις πολιτικες του αποψεις, το χιούμορ του, καθως και το κοινο στο οποιο απευθυνεται. Αυτη την στιγμη απολαμβανει φανατικη στηριξη απο αντικυβερνητικους και αποδοκιμασια απο τους υπολοιπους. Αν κρατουσε τις ισορροπιες καλυτερα και δεν εκανε τοσο μονομερη κριτικη μπορει να μην ειχε τοσο εντονες αντιδρασεις. Αν η τωρινη κατασταση δεν ειναι επιλογη του, τοτε πραγματικα δεν θα θελα να ημουν στη θεση του.

•Reply•Share ›
Avatar
Γιαννης Σ. Pallikarash Jimanni • ένας μήνας πριν
ενας Πνευματικος Ανθρωπος (και τετοιον τον θεωρω -απο το «υψος» που ειμαι , δηλ με το μυαλο που κουβαλαω…-) «ΧΑΙΡΕΤΑΙ οταν του τυχαινει τετοια Μαχη» οπως λεει και ο Θεος-Κρισνα στον Μαθητη του τον Αρτζουνα στην Μπαγκαβατ Γκιτα -το Θειο Τραγουδι- οταν ο Αρτζουνα ειναι αναποφασιστος γιατι θα πρεπει να «πολεμησει» εναντιον συγγενων και φιλων , Αλλοιμονο στο Αρκα, και στον καθε Αρκα εαν σκεφτεται με το ζυγι… οπως λες επιτιθεται στους ψηφοφορους γιατι ΔΕΝ ειμαστε πλεον ζωα , Μας δωθηκε το Δωρο της Δημοκρατιας και της Αρχαιας Ελλαδας, μας δωθηκε το δωρο να κοιταξουμε στο Επεκεινα με την Διδασκαλια του Χριστου και εκατονταδων αλλων, την Αναγεννηση , δυο Παγκοσμιους Πολεμους και εκατονταδες μικροτερους, την αφθονη πληροφορηση που εχουμε , δεκαδες χιλιαδες βιβλια καθε ειδους , αφθονο ελευθερο χρονο , χιλιαδες ανθρωπινες επαφες και μετα απο ΟΛΑ αυτα ειμαστε ακομη πιο ηλιθιοι -πρακτικα- απο εναν πιθηκο με εγκεφαλικο. Στα πρακτικα μιλαμε. Στις Επιλογες μας… της καθε μερας και στιγμης… ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ (το κορυφαιο μας Καθηκον και Δικαιωμα σαν Κοινωνικα Οντα προς εμας , τα παιδια μας, τους ασθενεστερους απο εμας, αλλα και τους πολιτες χωρων που υποφερουν απο ζυγους που υπαρχουν ΕΠΕΙΔΗ εμεις ειμαστε η προτιμαμε να το «παιζουμε» ηλιθιοι επειδη μας «βολευει») , καπνιζουμε, τρωμε σαρκες αλλων οντων που βασανιστικα ζουν για να σφαχτουν… ειμαστε ΖΩΑ , για ποιους «Πολιτες» μιλαμε και ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ του Αρκα ??? ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ…

•Reply•Share ›
Avatar
Pallikarash Jimanni Γιαννης Σ. • ένας μήνας πριν
Κατα λάθος σου έκανα reply πριν, ήθελα να κάνω καινούργιο σχόλιο.

Αλλά αφού το ξεκινήσαμε, και σκαμπάζεις απο ινδουϊσμο, θα με καταλάβεις τώρα:

Το λάθος του ειναι οτι χάλασε το ΚΑΡΜΑ του επειδή πήγε στο Πρώτο Θέμα. Απο κει και πέρα όσα του τυχαίνουν, δεν ειναι καρμική τιμωρία -οπως πολλοί λαθεμένα πιστεύουν- αλλά μια -καρμικά πάντα-, δεύτερη ευκαιρία για τον ίδιο να δει τα λάθη του.

Κάτι σαν αυτό δηλαδή https://i.pinimg.com/736x/f… αλλά φαντάσου με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο

•Reply•Share ›
Avatar
Γιαννης Σ. Pallikarash Jimanni • ένας μήνας πριν
ενας Αρκας δεν κανει «λαθη» , παιρνει επιτηδες Καρμα ακριβως για να εμπλακει και να ανυψωσει «και αν εγω ανυψωθω, παντα ελκυσω προς εμαυτον»
(κατ’αναλογια ο Χριστος πηγε και πεταξε τους εμπορους εξω απο το προαυλιο του Ναου , πραξη που οδηγησε στην Σταυρωση Του , συγκρουστηκε με τον πραγματικο Κυβερνητη αυτου του «Κοσμου» , τον φασισμο στο μυαλο του καθενος , οπως ακριβως -και οχι περιεργως, ειναι αναγκαστικο για οποιονδηποτε Φωτοδοτη- εκανε ο Αρκας βαζοντας τα με την «Ηλιθιοτητα» μας, δεν φταιει ο «Συριζας» , φταιμε εμεις που «κατσαμε» οταν τον βγαλαμε , σα να λεμε εκλεγουμε Στρατηγο και τον στελνουμε στη μαχη… μονο του… στην ψηφιση του τριτου Μνημονιου τον Αυγουστο του 2015 ειμασταν μπροστα στη Βουλη 500 ατομα , τα υπολοιπα 9.999.500 ησαν στα μπαρ, σινεμα, διακοπες, και μπροστα στο χαζοκουτι με τις μπυρες τους να φασκελωνουν το γυαλι ουρλιαζοντας… οι σχιζοφρενεις…)
Υ.Γ. οπως το λες , σαν τον Χριστο στον σταυρο αναμεσα στους δυο ληστες
«»»Αποφάσισε όμως να κάνει πολιτική σάτιρα σε μια κοινωνία που είναι κομματικά φανατισμένη, και βρέθηκε αναμέσα σε 2 στρατόπεδα.»»».

•Reply•Share ›

 

Αρέσει σε %d bloggers: