Αγωγή-φίμωτρο Γιάννας Αγγελοπούλου κατά «Unfollow»

http://www.efsyn.gr/
Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Το εξοντωτικό ποσόν των 800.000 ευρώ ζητά μέσω τριαντασέλιδης αγωγής από τους δημοσιογράφους Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, Αυγουστίνο Ζενάκο και Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου η πρώην εκδότρια του «Ελεύθερου Τύπου» Γιάννα Αγγελοπούλου σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «UNFOLLOW» (τεύχος Ιανουαρίου), το οποίο της προκάλεσε «ψυχικό πόνο», τη «δυσφήμισε βάναυσα σε δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό», αλλά και διατάραξε την «κοινωνική και ηθική» της ισορροπία. Αξιώνει επίσης 80.000 ευρώ (!) επιπλέον για κάθε φορά που το «UNFOLLOW» αναφέρεται στο όνομά της με τρόπο δυσφημιστικό (κατά την κρίση της) ή χρησιμοποιεί φωτογραφίες της, ενώ σε αυτήν την περίπτωση ζητά και επιβολή ποινής κράτησης 5 μηνών για καθέναν από τους προαναφερθέντες δημοσιογράφους.
Το επίμαχο δημοσίευμα έχει τίτλο «Γιάννα Αγγελοπούλου Oil» και αναφέρεται στις παρελθοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Αγγελοπούλου, στα μελλοντικά τους οικονομικά σχέδια, στο φημολογούμενο φλερτ μεταξύ της Γιάννας Αγγελοπούλου και του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το… πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας. «Η Ελλάδα μυρίζει πετρέλαιο και η Αγία Οικογένεια επιστρέφει» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού.

«Γνώριζαν (οι συντάκτες) ότι ουδεμία επιστροφή μου συμβαίνει σχετιζόμενη με πετρέλαιο (…) είναι γνωστό ότι επιλέξαμε να μείνουμε εγώ και η οικογένεια μου στην Ελλάδα και δεν επιστρέψαμε καθώς ποτέ δεν «φύγαμε», όπως κακόπιστα αναφέρουν», υπογραμμίζει στην αγωγή της η κ.Αγγελοπούλου. Το δημοσίευμα σχετίζεται πάντως με την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι με τη φυσική παρουσία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά: Πού αρχίζει και πού τελειώνει η δημοσιογραφική δεοντολογία; Ποια είναι τα όρια της αντοχής που οφείλουν να δείχνουν τα δημόσια πρόσωπα, όπως η κ. Αγγελοπούλου, εξαιτίας της παρουσίας τους στον κοινωνικό ή δημόσιο βίο; Πόσο «δεμένα» είναι τα στοιχεία ενός ρεπορτάζ και πότε η χρησιμοποίηση χαρακτηρισμών με ενδεχόμενη προσβολή της προσωπικότητας εξυπηρετεί την ουσιαστική ενημέρωση του κοινού; Με ποια κριτήρια επλήγη βάναυσα, όπως ισχυρίζεται η ίδια, η θέση της κ. Αγγελοπούλου στην ελληνική κοινωνία από το συγκεκριμένο δημοσίευμα και όχι από ανάλογα άρθρα σε μεγάλες «έγκυρες» εφημερίδες το προηγούμενο διάστημα;

Ανεξάρτητα από τη νομική βάση της αγωγής, για την οποία θα αποφανθεί πλέον η Δικαιοσύνη, ακόμα και μόνο η χρήση και επίκληση ενός νόμου που έχει χαρακτηριστεί «τυποκτόνος» από τις ενώσεις τόσο των δημοσιογράφων όσο και των εκδοτών συνιστά μια κίνηση που αναπόφευκτα οδηγεί σε λογοκρισία. Επιπλέον, το απαιτούμενο -από το συγκεκριμένο δημόσιο πρόσωπο- αστρονομικό ποσό φανερώνει ξεκάθαρη πρόθεση εξόντωσης του περιοδικού και των εργαζομένων σε αυτό, στοιχείο που υπερβαίνει όλα τα υπόλοιπα.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: