Οι Χατζηαβάτες και «η γενιά του Πολυτεχνείου»

http://tvxs.gr/

Στέλιος Κούλογλου.

Δουλεύοντας ένα ντοκιμαντέρ για την δικτατορία καθώς και ένα βιβλίο για την αντίσταση, αυτό που μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον, υπό το φως και των σημερινών εξελίξεων, είναι η ανοχή που επέδειξε η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.
Τα νεότερα κινηματογραφικά αρχεία δείχνουν πλήθος κόσμου να υποδέχεται και να επευφημεί τους δικτάτορες, σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Η αντίσταση ξεκίνησε από τις πρώτες ώρες, αλλά από μια χούφτα αγωνιστές, απομονωμένους από τον πληθυσμό. Ο Μανόλης Καραπιπέρης, ένας από τους αφανείς ήρωες που βασανίστηκε απάνθρωπα στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, διηγείται ότι όταν τον ανέβαζαν στην ταράτσα για την φάλαγγα, οι γείτονες που άκουγαν τις κραυγές του αντιδρούσαν κλείνοντας τα παράθυρα.

Τα ξημερώματα του πραξικοπήματος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να περάσει την είδηση σε μια έκτακτη έκδοση της «Αυγής», βλέπει τους εργάτες στην Ομόνοια που φθάνουν με τα λεωφορεία για να πάνε στην δουλειά τους, χώνεται ανάμεσα τους και αρχίζει να φωνάζει συνθήματα: «κάτω η χούντα», «δημοκρατία». Παγωνιά. Δεν τον ακολουθεί κανείς.

Όταν μετά από μήνες ο Καραπιπέρης απελευθερώνεται, τσακισμένος από τα βασανιστήρια, στο καφενείο της γειτονιάς του δεν του μιλάει κανείς, ούτε ο θείος του. «Για αυτόν τον λαό αγωνίζομαι;» αναρωτιέται κάποια στιγμή. Η πλειοψηφία υιοθετεί συμπεριφορά Χατζηαβάτη: φοβισμένος και δειλός, ένας ραγιάς με ευλύγιστη μέση έτοιμος να κολακέψει, να συνεργαστεί ή να ανεχθεί τους ισχυρούς. Αυτή η στάση δίνει την απάντηση σε ένα άλλο αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει ακούγοντας και βλέποντας στα επίκαιρα τις ανεκδιήγητες δηλώσεις και τα καμώματα των δικτατόρων: πως δηλαδή μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία για εφτά χρόνια ένα τόσο απάνθρωπο αλλά και γελοίο καθεστώς.

Σε όλο αυτόν τον πληθυσμό που κλήθηκε να «απολογηθεί» για την στάση του όταν η χούντα κατέρρευσε προδίδοντας την Κύπρο, η εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι: υποτίθεται ότι ακόμη και αν δεν μπήκαν στο Πολυτεχνείο κάπου πέρασαν απ’ έξω εκείνες τις μέρες. Ακόμη και αν δεν πλησίασαν, είχαν το… θάρρος να ακούσουν τον ραδιοφωνικό σταθμό ή τέλος πάντων είχαν κάποιο συγγενή ή γνωστό εκεί μέσα. Είναι γεγονός ότι τις μέρες της εξέγερσης σημειώθηκαν συγκινητικά περιστατικά λαϊκής συμπαράστασης, όπως εκφράστηκε με τις προσφορές στους έγκλειστους φοιτητές και την περίθαλψη τους μετά την είσοδο των τανκς. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν τον έκτο χρόνο που η οικονομία έχει μπει σε κρίση, η δικτατορία παραπατάει δίνοντας σήματα ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ-ο Χατζηαβάτης κοιτάει ήδη για άλλο αφεντικό- και δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο με το μακελειό και τους δεκάδες νεκρούς.

Για όσους δεν έχουν να επιδείξουν καμιά από τις προηγούμενες «αντιστασιακές» περγαμηνές, υπάρχουν και οι επέτειοι του Πολυτεχνείου: oι πρώτες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις λειτουργούν σαν γιγαντιαίες κολυμβήθρες του Σιλωάμ. Ξαφνικά, η Ελλάδα αποκτά 9 εκατομμύρια αντιστασιακούς. Για τους δικούς τους λόγους, τα κόμματα της αριστεράς επίσης επενδύουν στην εξέγερση και η «γενιά του Πολυτεχνείου» αποκτά μυθικές διαστάσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2-3 χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, που πλαισιώθηκαν την Παρασκευή 17 Νοέμβρη του 1973 από μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα που εξεγέρθηκαν.

Το «ιστορικό καθήκον» αυτής της γενιάς ήταν να ρίξει την χούντα, στόχο στην επίτευξη του οποίου συνέβαλλε με επιτυχία. Αλλά αυτή η γενιά, δεν κυβέρνησε ποτέ: με την αποκατάσταση της δημοκρατίας για την πορεία της χώρας αποφασίζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τον Νοέμβριο του 1974, τέσσερις μήνες μετά την πτώση της χούντας, ο Κ. Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές με 54, 37 %. Ούτε ένας από την «γενιά του Πολυτεχνείου» δεν τον έχει ψηφίσει. Το ίδιο και στις εκλογές του 1977, στις οποίες η ΝΔ επανεκλέγεται. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 48%. Μόνο το 5%-10% της «γενιάς του Πολυτεχνείου»,δηλαδή των 3.000 του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, υποστηρίζουν τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1974 ο Καραμανλής επαναφέρει στις κυβερνήσεις του όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό της ΕΡΕ. Είναι γεγονός ότι το 1981, το σύστημα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ θα πλαισιώσουν στελέχη του φοιτητικού κινήματος, αλλά ως μικρή μειοψηφία. Ο βασικός κορμός των κυβερνήσεων Παπανδρέου αποτελείται από πολιτευτές της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου ή στελέχη που ανήκουν ηλικιακά στις προηγούμενες γενιές από αυτήν του Πολυτεχνείου. Στην οικουμενική κυβέρνηση του 1990 ο πρωθυπουργός Ξ. Ζολώτας είναι 80 ετών και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συναποφασίζουν για την πορεία της χώρας πάνω από 70. Που είναι η «γενιά του Πολυτεχνείου»;

Φαινόμενα διαφθοράς σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια σε πολιτικούς αυτής της γενιάς, αλλά η συλλογική ενοχοποίηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που υποτίθεται ότι ευθύνεται για όλα τα σημερινά κακά της χώρας εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητες. Πιο εμφανής είναι η ακροδεξιά: μέσω της γενιάς του Πολυτεχνείου, αμφισβητείται η ίδια η εξέγερση και εξαγνίζεται η χούντα. Υπάρχει όμως και μια αφανής σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τον χατζηαβατισμό: οι ίδιες μάζες που είχαν ενσωματωθεί στο σύστημα εξουσίας της χούντας, έχουν περάσει… αρμονικά στο σύστημα της μεταπολίτευσης. Κολακεύουν τους ισχυρούς και τους υποστηρίζουν, ανταλλάσσοντας. όπως ο Χατζηαβάτης στον Καραγκιόζη, την υποταγή με ένα ρουσφέτι ή κάποιο διορισμό, με το ξεροκόμματο που θα θυμίσει ο Πάγκαλος στο διαβόητο «μαζί τα φάγαμε». Χωρίς να μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της, η ανύπαρκτη άλλωστε, γενιά του Πολυτεχνείου είναι ένας ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος, μια νέα κολυμβήθρα εξαγνισμού.

Τον ίδιο χατζηαβατισμό παρατηρούμε και σήμερα: είναι όλες αυτές οι μάζες που φοβούνται το μέλλον, δειλιάζουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, υπακούουν και στην νέα τηλεοπτική εξουσία -αν δεν συνοδεύουν τα παιδιά τους στα ριάλιτι- και την βρίσκουν με το κυνήγι του νεκρού στην Αμφίπολη, όπως διασκέδαζαν με τα κιτς προγονοπληξίας της χούντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι η εξουσία τους δουλεύει ψιλό γαζί, αγνοώντας τον εθνικό διασυρμό μιας χώρας που κυβερνάται με e-mail της τρόικας. Στην φετινή επέτειο ακούστηκε κατά κόρο ότι το αίτημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Είναι αλήθεια, αλλά για να ικανοποιηθεί κάποτε, οι Έλληνες πρέπει να γίνουν από Χατζηαβάτες συνειδητοί πολίτες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Που θα τηρούν τις τελευταίες και συγχρόνως θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, χωρίς να υποκλίνονται με γαλιφιές στην όποια εξουσία ή να περιμένουν τα πάντα από αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑ:

 

chadjcost (συνδέθηκε μέσω yahoo)
Άκου τώρα σύμπτωση…
Χθες έγινε και στα σχολεία η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Ο γιος μου, πέντε ετών, πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Ήρθε στο σπίτι με τα χάρτινα ¨πλακάτ» σε μικρογραφίες, που έγραφαν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα» και «Κάτω ο Παπαδόπουλος». Μου ζήτησε να του βάλω στον υπολογιστή να (ξανα)δει την σκηνή του τανκ που γκρεμίζει την πόρτα, μου ζήτησε να (ξανα)δει και τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και τον Παττακό,του είχαν φανεί αστείες οι φάτσες τους. Του έβαλα σκηνές από ανοικτές ομιλίες τους. Μου κάνει, τότε, την κλασσική ερώτηση: «Μπαμπά, αυτοί είναι καλοί ή κακοί;» Έκρινα ότι σε αυτή την ηλικία δεν χωράνε πολλές-πολλές αναλύσεις, οπότε του απάντησα απλουστευτικά «Κακοί, ήταν πολύ κακοί… Και τρελοί, πολύ τρελοί, αλλά επικίνδυνοι τρελοί… Σκότωσαν, βασάνισαν, έκαναν δυστυχισμένους πολλούς ανθρώπους που δεν έφταιγαν σε κάτι…» Ξέρεις τι με ρώτησε, βλέποντας τις ομιλίες τους; «Και τότε, αφού ήταν κακοί, γιατί ο κόσμος τους χειροκροτάει;»
Απάντηση · Μου αρέσει! · 63 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 9:15 π.μ.

Koukovinis Kostas · Κορυφαίος σχολιαστής · Τηνου
Τα παιδιά με το αγαθό μυαλό και την απλή τους λογική λένε πάντα την αλήθεια !
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · 19 Νοεμβρίου στις 9:53 π.μ.

Vassilis Stergiou · Thessaloníki
Kύριε Κούλογλου πριν τις εκλογές του Ιουνίου του ’12 το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασυγκράτητο .. Με τσαρλατανισμούς και καουμποϊλίκια το κόψατε .. Κατά κάποιο τρόπο είστε ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για το σημερινό «καθεστώς» .. Δύο χρόνια αργότερα, πετροβολώντας από ασφαλή θέση και σαμποτάροντας τα πάντα, θα μάς δοθεί η ευκαιρία, απ’ό,τι φαίνεται, να δούμε τι εννοούσατε .. Για το καλό της χώρας εύχομαι να τα καταφέρετε .. Να ξέρετε όμως οτι η κοινωνία θα είναι πολύ πιο υποψιασμένη απέναντί σας .. Η περίοδος χάριτος θα είναι μηδενική .. Ορισμένοι δε μασάμε από «χούντες» και άλλα τέτοια συμβολικά .. Το χειρότερο έγκλημα της κυβέρνησης είναι οτι άφησε μια ατμόσφαιρα αυταρχισμού και αστυνόμευσης χωρίς να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία .. Η πραγματικότητα για το κόμμα σας πλησιάζει ολοταχώς ..
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 1:00 μ.μ.

Alexander Skv · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Πολλοι ανθρωποι σε πολλες πτυχες της ζωης τους απλα ξερουν να βολευονται ως ενα βαθμο χωρις να νοιαζονται ιδιαιτερα για την παιδεια,ελευθερια κλπ. του συστηματος ειτε αυτο ειναι κομμουνισμος ειτε ναζισμος κλπ
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 6:14 μ.μ.

Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου · National and Kapodistrian University of Athens
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΗΛΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΝΟΥΣΕΣ .ΤΩΡΑ ΜΗΛΑΣ ΑΛΛΑ ΠΕΙΝΑΣ….ΤΟΤΕ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ 12 ΠΟΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ….ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΚΤΩΝΗΣΑΝ 6000 ΠΟΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΗΣΙΑ ΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΣΕ(Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΓΙΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ…….ΒΛΕΠΕ ΔΑΜΑΝΑΚΗ!!!!!)
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 6:34 μ.μ.

Alexander Skv · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου Συγγνωμη αλλα θεωρω πως αυτο που λενε οτι τοτε δεν πειναγανε και τωρα πειναμε ειναι λαικισμος διοτι πρωτον παντα υπαρχουν ανθρωποι που πεινανε απλα τοτε μπορουσε το κρατος να δανειζεται χρηματα ευκολοτερα και δεν φαινοτουσαν τοσο τα κενα. Δευτερον ουτε τωρα πειναμε (η πλειοψηφια), απλα εχουνε μαθει οι περισσοτεροι στην υπερκαταναλωση κατι που το μειωμενο εισοδημα τους δεν αντεχει πλεον. Επισης οσων αφορα τις αυτοκτονιες γιατι δεν αναφερετε τους αριθμους αυτοκτονιων εκεινης της εποχης?και δεν ειναι μονο 12 οι δολοφονημενοι απτην χουντα. Τελος, η γνωμη μου για τις αυτοκτονιες σημερα ειναι πως το κρατος και το πολιτικο συστημα μικρη ευθυνη για τα υπερχρεωμενα και χρεωκοπημενα νοικοκυρια,διοτι ειναι ευθυνη των πολιτων να ξερουν αν θα μπορουν στο μελλον να διαχειριζονται τα δανεια τους.Πρωτα υπολογιζουμε και και μετα αγοραζουμε τζιπακια και παιρνουμε διακοποδιανεια!
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 7:05 μ.μ.

Eftichia Chartopoulou · National and Kapodistrian University of Athens
Ο κύριος λίγο πιο πάνω αν κρίνω κι από την φωτογραφία του το αγαπάει το φαί…..
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 1:54 μ.μ.

Athanasios Papadakis · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής · Τει πατρας
από τα καλυτερα άρθρα που έχω διαβαει εδω μεσα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 10 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 8:52 π.μ.

Nikolaos Ziwgas · Κορυφαίος σχολιαστής · Ferguson, Missouri
Φαντασου τα χειροτερα…αυτα που λεει ειναι ανω ποταμων.Τι σοφιστεια ειναι αυτη ;Οτι οι πρωθυπουργοι δεν ηταν της γενιας π. ;Δηλαδη εκει εξαντλειται το θεμα;; Επρεπε δηλαδη να παρουν εναν 23χρονο απ το πολυτεχνειο και να τον κανουν πρωθυπουργο ;;;;Η το αλλο οτι η γενια π. πετυχε το στοχο της ,σα να λεμε γενια με ειδικοτητα….κι ενταξει αφου πετυχαμε στο τελελεσμενο καθαρισαμε προκαταβολικα…η γενια του πολυτεχνειου κυβερνησε και παρακυβερνησε και κυβερνα οχι μονο στην πολιτικη αλλα και στην οικονομια και στην παιδεια και στα μμε και παντου και ειναι δεμενη με την τωρινη καταντια του λαου αλλα οταν βαζεις τον κρινομενο να κρινει τι περιμενεις;Τοσα χρονια το ιδιο παραμυθι ,το ιδιο τοτεμ κι αμα πεις τιποτα αμεσως σου κολλαν τη ρετσινια οτι εχεις κρυφη αντζεντα και πολεμας τη δημοκρατια οχι μιστερ κουλογλου ΕΣΥ την πολεμας εσυ της εδωσες κακκο ονομα εσυ δινεις αλλοθι .λιγο αυτοκριτικη επιτελους λιγο τσιπα απο καποιους της γενιας ακριδα για το τελος ενα ποιημα του Βασίλη Λαλιώτης μηπως και σκεφτουμε λιγο τι γενιες προηγηθηκαν σ αυτο τον τοπο και πως θα ξεμπλεξουν οι επομενες ,ξερεις αυτες οι μικρες καταχλωμες αμφιβολες τωρινες και μελλοντικες γενιες…..
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · 19 Νοεμβρίου στις 12:31 π.μ.

Nikolaos Ziwgas · Κορυφαίος σχολιαστής · Ferguson, Missouri
« Μαρία Παντίσκα»

Στήνουν τα παιδιά μας στ’ αμφιθέατρα
η γαμημένη γενιά του πολυτεχνείου έφαγε
τα σάβανα των πατεράδων τους κι απ’ των
παιδιών το μέλλον και τα στήνουν τώρα
στα αμφιθέατρα στο Μόναχο κι αλλού
και τα κολλάν στον τοίχο, Έλληνες τεμπέληδες
και κλέφτες και της Ευρώπης υπεράριθμοι
μα εγώ δεν είπα τίποτα, έβγαλα μόνο μια
φωτογραφία, “κι όταν σου λένε κάτι θ’ απαντάς
μόνο ένα όνομα’: Μαρία Παντίσκα, ότι κι αν λεν
Μαρία Παντίσκα, Μαρία Παντίσκα, Παντίσκα
κι ας τους να ψάξουν μόνοι τους να βρουν
κι ίσως μαζί πως οι παππούδες τους ήταν οι δολοφόνοι… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 19 Νοεμβρίου στις 12:32 π.μ.

Ερωτόκριτος – Erotokritos
Nikolaos Ziwgas Φαινόμενα διαφθοράς σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια σε πολιτικούς αυτής της γενιάς, αλλά η συλλογική ενοχοποίηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που υποτίθεται ότι ευθύνεται για όλα τα σημερινά κακά της χώρας εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητες. Πιο εμφανής είναι η ακροδεξιά: μέσω της γενιάς του Πολυτεχνείου, αμφισβητείται η ίδια η εξέγερση και εξαγνίζεται η χούντα. Υπάρχει όμως και μια αφανής σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τον χατζηαβατισμό: οι ίδιες μάζες που είχαν ενσωματωθεί στο σύστημα εξουσίας της χούντας, έχουν περάσει… αρμονικά στο σύστημα της μεταπολίτευσης. Κολακεύουν τους ισχυρούς και τους υποστηρίζουν, ανταλλάσσοντας. όπως ο Χατζηαβάτης στον Καραγκιόζη, την υποταγή με ένα ρουσφέτι ή κάποιο διορισμό, με το ξεροκόμματο που θα θυμίσει ο Πάγκαλος στο διαβόητο «μαζί τα φάγαμε». Χωρίς να μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της, η ανύπαρκτη άλλωστε, γενιά του Πολυτεχνείου είναι ένας ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος, μια νέα κολυμβήθρα εξαγνισμού.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 20 Νοεμβρίου στις 12:28 μ.μ.
Δείτε 1 ακόμα
stsagos (συνδέθηκε μέσω yahoo)
Οι Έλληνες ανέχτηκαν την δικτατορία γιά τους ίδιους λόγους που οι Ρώσοι ανέχτηκαν τον κομμουνισμό για 70 χρόνια, οι Ισπανοί τον Φράνκο και πάει λέγοντας….
Απάντηση · Μου αρέσει! · 8 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 10:57 π.μ.
needmachine (συνδέθηκε μέσω yahoo)
ας μην ονομάζουμε τη δικτατορία της ΕΣΣΔ κομμουνισμό … απλά γιατί δεν ήταν …..
Απάντηση · Μου αρέσει! · 2 · 18 Νοεμβρίου στις 7:54 μ.μ.

Χρήστος Μπίντας · Κορυφαίος σχολιαστής · Παιδαγωγικη Ακαδημια Λαρισας
needmachine Ηταν σοσιαλιστικός παράδεισος που οι αχάριστοι τρόφιμοί του δεν τον εκτίμησαν όσο έπρεπε…
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · 18 Νοεμβρίου στις 9:27 μ.μ.

Renata Eric Rebel · Κορυφαίος σχολιαστής · Yale University
Ας θυμηθουμε την ποεριπτωση του κλεομενη του σπαρτιατη, που προσπαθησε να ξεσηκωσει το λαο εναντιον της εξουσιας στη αλεξανδρεια της αιγυπτου….Ο λαος ραντιζε με λουλουδια αυτον και τους λιγους οπαδους του, μα εμεινε εντελως απαθης οταν ηρθε η ωρα να κουνησει το δαχτυλακι του. Ο Κλεομενης και οι δικοι του αυτοκτονησαν στη μεση του δρομου για να μη πεσουν ζωντανοι στα χερια του πτολεμαιου. Ο λαος εκανε πως δεν εβλεπε. Συμπερασμα. Η μαζα βολευεται με τα λιγα, και περιμενει λιγους να παιξουν το κεφαλι τους μπας και κερδισουν πολλα και για τους ιδιους. Μεχρι προσφατα ειχαμε την ψευδαισθηση οτι ο λαος(καθε «εθνικοτητας»), αμα ξεσηκωθει θα κανει τονα και ταλλο…ομως στο μεταξυ, οπως φαινεται, αυτοι πουχουν την εξουσια, ειχανε μελετησει καλα την συμπεριφορα της αγελης, και τωρα πια ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ….Ξερουν οτι λουφαζουμε στα δυσκο… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 6 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Τροποποιήθηκε · 18 Νοεμβρίου στις 10:45 π.μ.

Ερωτόκριτος – Erotokritos
Κουρασμένοι γεννηθήκατε.

Αλλιώς, δεν θα σας πτοούσε η «απαξίωση κάθε προσπάθειας αντίστασης των επόμενων γενεών με το ατράνταχτο επιχείρημα μπλα μπλα μπλα».

Τουλάχιστον τους άλλους, τους πολλούς της χουντικής Επταετίας, τους πτοούσαν τα τανκς.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 20 Νοεμβρίου στις 12:40 μ.μ.

Renata Eric Rebel · Κορυφαίος σχολιαστής · Yale University
Ερωτόκριτος – Erotokritos …ασε ρε που τους πτοουσαν τα τανκς….γι αυτο τρεχανε στις πλατειες με τα σημαιακια και χειροκροτουσανε τον παπ….Εχετε ολες τις δικαιολογιες του κωλου ετοιμες….Τραβατε να προφτασετε τη συνταξη τωρα, γιατι για τις επομενες γενιες δεν αφησατε τιποτα αλλο παρα γιγαντοκοριους να παρακολουθουν και τις κλανιες μας, μπατσοκρατια χειροτερη απο τη χουντικη γιατι τουτη εδω η μπατσοκρατια δεν εχει αναγκη τον καθε χαζοζαφιε….μπαινει στο σπιτι μας απο παντου με το ετσι θελω…Τραβατε να παρετε συνταξη, ακουραστοι….οσο ειναι καιρος…και ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ…
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 20 Νοεμβρίου στις 12:46 μ.μ.

Go Go Ordo · Κορυφαίος σχολιαστής · Thessaloniki
Αυτό που δεν μας εξήγησε κανείς είναι ότι όταν λέγανε «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»..εννοούσαν.. «Ψωμί, Παιδεία,λεφτά στην Ελβετία» ….
Απάντηση · Μου αρέσει! · 5 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Τροποποιήθηκε · 18 Νοεμβρίου στις 9:44 π.μ.
needmachine (συνδέθηκε μέσω yahoo)
εσύ πάντως πρέπει να έχεις λεφτά στην ελβετία … αν πάλι λες τζάμπα τόσες μαλακίες κοίτα να το εκμεταλλευτείς τώρα που οι ρουφιάνοι έχουν πέραση
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 8:07 μ.μ.

George Flevotomos · Athens, Greece
Ευχαριστώ άνθρωπε που με λόγια απλά είπες αυτό που μας τρώει από μέσα μας.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 4 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 8:51 π.μ.

Athanasios Papadopoulos · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία Φιλόλογος καθηγητής Γερμανικών Μεταφραστής
Το άρθρο είναι εξαιρετικό και καταρρίπτει το ευρέως διαδεδομένο από τη Δεξιά και της Ακροδεξιά μυθολόγημα ότι τη χώρα αυτή την κυβέρνησε η γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία είναι και υπεύθυνη- σύμφωνα με αυτό το μυθολόγημα – για τις πελατειακές σχέσεις, το παραγωγικό μοντέλο που επιβλήθηκε και και την οικονομική καταστροφή της χώρας. Στην πραγματικότητα η γενιά του Πολυτεχνείου ηττήθηκε πολιτικά κατά κράτος πολύ νωρίς, όπως λέει ο Κούλογλου, και οι γνωστοί εκπρόσωποι (Λαλιώτης, Δαμανάκη, Χριστοδουλάκης) ανήλθαν στην εξουσία έχοντας ήδη προδώσει τα ιδανικά της εξέγερσης με τον πιο θλιβερό τρόπο! Η λεγόμενη Μεταπολίτευση ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νεκρανάσταση του παλαιοκομματικού σκηνικού της περιόδου 1955-1967- με άλλα ονόματα, αλλά με τις ίδιες ακριβώς ιδέες και πρακτικές! Η Δεξιά, αυτή τη φορά με την ονομασία ΝΔ αντί ΕΡΕ, χάρη στη Χούντα, πέτυχε να εκτοξευθεί από το 30% στο 50% στις εκλογές του 1974, ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 1983 και μετά συνιστά μία επανέκδοση της Ένωσης Κέντρου με κυριαρχικό το ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου και με ριζοσπαστικές ρητορείες χωρίς αντίκρυσμα στην πολιτική του πρακτική! Όσο για τη θεσμική κομμουνιστική αριστερά, στάθηκε τραγικά ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων διαπράττοντας το ένα λάθος μετά το άλλο και επιτρέποντας στο ΠΑΣΟΚ να ηγεμονεύσει εις βάρος της!
Απάντηση · Μου αρέσει! · 4 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 6:40 μ.μ.

George Meletlidis · Ακολουθήστε · Ιδιοκτητης στην εταιρεία Δικηγορικό Γραφείο Μελετλίδη Ε. Γεωργίου
ατόπημα η εξίσωση της χούντας με την κυβέρνηση που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες. όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (μας αρέσει ή όχι)…αυτή είναι η δημοκρατία!
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 9:51 π.μ.

Vagelis WithLimit · Εργάζεται στην εταιρεία Aristotle University of Thessaloniki
40% αποχή αγορίνα.
50 έδρες μπόνους σημαίνει πως το πρώτο κόμμα πήρε 1 εκατομμύριο παραπάνω ψήφους χωρίς να το ψηφίσουν!
Μαζί τώρα με τα υπόλοιπα κόμματα, σημαίνει πως την ΝΔ την ψήφισαν μόνο 1,5 εκατομμύριο και είναι κυβέρνηση;;;
Σόρρυ, αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία, αλλά νομικό τρικ για κυβέρνηση…
Αν στη δική σου λογική η δημοκρατία σημαίνει ότι λέει ο νόμος, σόρρυ, αλλά υπάρχει και η νόμιμη κλεψιά.
Οπότε με το δικό σου σκεπτικό η νόμιμη κλεψιά, δεν είναι κλεψιά.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 6 · 18 Νοεμβρίου στις 11:51 π.μ.

George Meletlidis · Ακολουθήστε · Ιδιοκτητης στην εταιρεία Δικηγορικό Γραφείο Μελετλίδη Ε. Γεωργίου
Vagelis WithLimit για τις 50 εδρες συμφωνω….για την αποχη προβλημα μας…αν προτιμαμε να τα λεμε απο εδω
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 12:21 μ.μ.

George Meletlidis · Ακολουθήστε · Ιδιοκτητης στην εταιρεία Δικηγορικό Γραφείο Μελετλίδη Ε. Γεωργίου
Υ.Γ. Στις χούντες δεν υπάρχουν αποχές….
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 12:59 μ.μ.
Δείτε 5 ακόμα

Malefakis Manolis · Ακολουθήστε · ΠΕΡΙΔΟΥ 10 στην εταιρεία Οδοντιατρος
συγγνωμη που θα διαφωνησω ριζικα, αλλα το αρθρο αυτο ειναι παντελως ασχετο με την τοτε πραγματικοτητα.Το λεω αυτο επειδη και οι δυο οικογενειες ηταν αριστερες, ο πατερας μου παραπεμθηκε σε στρατοδικειο με το νομο 509, ο παππους απο τη μανα μου ηταν δηλωσιας, ο αδερφος του στη μακρονησο,[υπ’οψιν ειμαστε κρητικοι, και εδω δεν εγιναν μαχες κατα τον εμφυλιο]. Οι αριστεροι εχασαν, τους κυνηγησαν, τους εξορισαν, τους εβαλαν να υπογραφουν ηλιθιες δηλωσεις, κουραστηκαν, δεν αντεχαν πια να τα βαλουν με τη νεα μορφη της δεξιας, τη χουντα. Λυπηθειτε τους πατεραδες και τους παππουδες μας, δεν ηταν μαλακες.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 3:22 μ.μ.

Vag Sevast · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Μα δεν μιλαει για αυτους που πληρωσαν με αιμα αλλα την μεγαλη ακαπνη μαζα που χειροκροτουσε τον Πατακο και φωναζε ΕΛ ΕΛ ΧΡ χωρις ουτε τοση δα ντροπη .
Απάντηση · Μου αρέσει! · 2 · 18 Νοεμβρίου στις 3:38 μ.μ.

Nikos Kasselouris · Εργάζεται στην εταιρεία Hipra
Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς και αυτό που με κάνει να ντρέπομαι ακόμα περισότερο είναι ότι και εγώ σήμερα
<> να μην ακούω τις <> των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και όλων όσων υποφέρουν από την σημερινή κατάσταση παρά το γεγονός ότι και έγω δεν περνάω πολύ καλύτερα. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι!!! ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ!!!!
Απάντηση · Μου αρέσει! · 3 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 6:01 μ.μ.

Basilis Karathanasis · Κορυφαίος σχολιαστής · Athens, Greece
Γιατί μάχονταν;;Για αυτά που μάχονταν ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου και οι άλλοι;; Όχι. Για να έρθει η Μεταπολίτευση με τις διεθνιστικές της θεωρήσεις.Της ίδια κοπής είναι αυτοί που λένε ότι πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις ταπεινώσεις από τους γείτονες.
Σιχαίνομαι τον ανθελληνισμό. Αφήνουμε τους Τούρκους στη Θράκη και εμείς το δεχόμαστε και βαφτίζουμε φασίστες αυτούς που δεν είναι Προδότες. Γιατί δεν απαγορεύει κανείς την zirrat bank;;Η να την υπονομεύσει;;;; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλός δηλαδή;;
Στην Κύπρο ποιοι είναι υπέρ της ΕΝΩΣΗΣ;; Ουδείς!!Οι άλλοι μιλάνε για συνομοσπονδία με τους Τούρκους.
Αν είχαν τέτοιες ανθελληνικές απόψεις ε για αυτό μισούσαν τον Παπαδόπουλο..
Τι κακό έχει το ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;; Εντάξει στο δεύτερο μπορεί κάποιος να μην είναι χριστιανός. Αλλά το πρώτο και το δεύτερο δεν πρέπει να προστατεύ… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 1:05 μ.μ.

Vag Sevast · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Μα ηδη οι απολογητες της μνημονιακης εκπτωχευσης (των αλλων) μιλανε με περιφρονητικο υφος για τους Αγανακτισμενους του 10-11,για οσους σηκωνουν αναστημα ,ΕΡΤ καθαριστριες φοιτητες, μαθητες. εμπορουπαληλους.Κι επειδη η αυτοκατανοηση,εχει να κανει με το αντικαθρεφτισμα, η σιωπη των αμνων ειναι η απτη αποδειξη της νικης τους.Ο εκκλησιασμος στα ταμεια και τις ουρες ,των δουλων της ανεξοφλητης οφειλης ο ορος για να κερδισουν το προσφορο του καλου πολιτη που απονεμει φαντασιακα η εξουσια,ετσι οπως νομιζουν οι ανθρωποι την εξουσια και την συνοχη..Μονο που το αντιτιμο ειναι η ιδια η κενωση κι ο βαθυς ξεπεσμος του πολιτικου των ανθρωπων και ετσι σωσμος δεν υπαρχει…….Θυμαμαι ενα στιγμιοτυπο μιας γυναικας στα καγκελα της Βουλης το 10, να φωναζει μ ολο τον ισκιο των παραβιασεων της αγωγης της ,στα ματια και την φωνη της :»Θα σας γ@μισουν τα παιδια σας» ! ! !ρυθμικα απολυτα μετρημενα κι αποφασισμενα οπως η βαθια Καταρα.
Η
Καθαρση ομως ειναι πιο αργη απ την ρηξη την εσωτερικη κι ο αγωνας που δεν μορφοποιειται σε απτο απεικασμα ελπιδας δεν ζει.
Τι να απογινε αραγε αυτη η γυναικα? Που να διαχειμαζει η τιμη της?Τι να προσμενει αραγε?Τον ποιο μικρο τον ποιο καλο και τον αγαπημενο? Τον Ερμη ψυχοπομπο?Τον καλο σαμαριτη που θα πεθαινει στην θεση της?Η την ρωγμη που θα την ξαναβγαλει στο πεζοδρομιο της νικης?
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 3:31 μ.μ.

Yannis Rachiotis · Athens, Greece
Η πικρή αλήθεια είναι πως η εξέγερση του πολυτεχνείου για να συμβεί επωφελήθηκε από τη φιλελευθεροποίηση και τα δημοκρατικά ανοίγματα του δικτατορικού καθεστώτος,το οποίο σκόπευε να αποχωρήσει ομαλά,όπως συνέβη την ίδια περίπου περίοδο με την Πορτογαλία και την Ισπανία.αντ’αυτού το χάος που ακολούθησε έφερε δεύτερο πραξικόπημα και τον Αττίλα στη Βόρεια Κύπρο!
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 8:18 μ.μ.

Giannis Stamatakis · Κορυφαίος σχολιαστής · Athens, Greece
Δεύτερο στη σειρά του Κούλογλου που θέτει τον λαό προ των ευθυνών του, και πολύ καλά κάνει.
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 19 Νοεμβρίου στις 12:31 π.μ.

Nick Katsamakas · Owner στην εταιρεία Φαρμακοποιος
Εν μέρει το άρθρο είναι εύστοχο. Εν μέρει όμως όχι και θα σταθώ σε αυτό.

Ο κύριος λόγος που οι Έλληνες δεν αντέδρασαν στις δύο χούντες, παλιά και νέα, είναι πως στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για να αυτοοργανωθούν οι πολίτες. Έτσι παραμένουν υπήκοοι. Δεν υπάρχουν καθόλου οι δυνατότητες για συνελεύσεις των πολιτών, ούτε καν για συνοικιακά προβλήματα – ο νομοθέτης ήταν πονηρός κάποτε: αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σωστά σοβιέτ… Είναι άδικο λοιπόν να κατηγορείς κόσμο πως δεν αντιδρούσαν, όταν όλο το έθνος ήταν ο καθένας μόνος του. Δε φταίνε οι άνθρωποι. Πολύ απλά, δεν υπήρξε η δυνατότητα για οργανωμένη αντίσταση. Κατά βάθος λοιπόν, όλες αυτές οι γκρίνιες περί χατζιαβατισμού είναι η μικροπρέπεια μιας αποτυχημένης αριστεράς, που δεν καταφέρνει να πείσει, όμως αντί να ανρωτηθεί το γι… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 19 Νοεμβρίου στις 1:42 μ.μ.

Basilis Karathanasis · Κορυφαίος σχολιαστής · Athens, Greece
Mα εγώ για τους λόγους τους ΣΩΣΤΟΥΣ που ανέφερε η Ρενάτα αντιπαθώ το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Γιατί οι πολλοί συμπεριφέρονται σαν όχλος, σαν μάζα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Στην εξουσία πρέπει να είναι οι άριστοι του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα η εξουσία με την πλημμελή μόρφωση που δίνει στους Πολίτες τους μετατρέπει σε πειθήνια όργανα. Χαζή σου λέει είμαι να καλυτερέψω τα πράγματα στην Παιδεία;; Άσε να έχω ρομποτάκια να τα κατευθύνω όπως θέλω. Λέτε ότι έχουμε Δημοκρατία. Σωστά;; Όταν ένας βουλευτής διατυπώσει μια άποψη μη αποδεκτή από τον μονάρχη του πολιτικού κόμματος αποβάλλεται. Ε τότε τι ελεύθερη βούληση έχει ο πολιτικός και ποια Δημοκρατία;;
Στην Δικαιοσύνη ο πλούσιος μπορεί να πληρώσει εγγύηση, ενώ ο φτωχός όχι. Ποια ισονομία;; Πολλά παραδείγματα μπορώ να σας παραθέσω για να καταλάβετε ότι ο Κοινοβουλ… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 6:27 μ.μ.

Kostas Kitsopanos · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Αν οι Έλληνες γίνουν συνειδητοι πολίτες, κάτι υποκειμενα όπως κάποιοι κουλογλου, Θεοδωράκηδες κλπ θα ψάχνουν σπηλιά να κρυφτουν. Οπότε κρατικοδιαιτε απατεώνα, άσε τα πολλά πολλά.
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 2:36 μ.μ.

Βαγγελης Θεοδωρουλακης · Κορυφαίος σχολιαστής · Réthymno, Rethimni, Greece
τι σχεση εχει ο Θεοδωρακης με τον Κουλογλου? κι απο ποτε ειναι κρατικοδιαιτος?
Απάντηση · Μου αρέσει! · 18 Νοεμβρίου στις 4:06 μ.μ.

Kostas Kitsopanos · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής
Βαγγελης Θεοδωρουλακης apo tote pou htan sthn ert k sta apo do k sta apo kei
Απάντηση · Μου αρέσει! · 1 · 18 Νοεμβρίου στις 6:13 μ.μ.

George Meletlidis · Ακολουθήστε · Ιδιοκτητης στην εταιρεία Δικηγορικό Γραφείο Μελετλίδη Ε. Γεωργίου
Άλλαξε ο τίτλος του άρθρου ή είναι εντύπωσή μου; Το πρωί ο τίτλος ήταν «Γιατί οι ΄Έλληνες ανέχθηκαν τη χούντα και το σημερινό καθεστώς;»
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 18 Νοεμβρίου στις 5:36 μ.μ.

Koukovinis Kostas · Κορυφαίος σχολιαστής · Τηνου
http://eranistis.net/wordpress/2013/04/29/le-bon-gustave-ψυχολογία-των-μαζών/ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ. ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ.
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 19 Νοεμβρίου στις 9:59 π.μ.

Panagiotis Vasilopoulos · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία 搶頭香的頗悲劇,搶尾香的才夠帥
Πολύ καλό άρθρο.
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 19 Νοεμβρίου στις 9:25 π.μ.

Athanasios Deslis · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής · Aristotle University of Thessaloniki
[Α].H 21H ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΥΠΗΡΞΕΝ Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ 7,8%–ΜΗΔΕΝΙΚΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΧΡΕΟΣ.. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΝ ΕΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.. ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΗΝΤΑ ΕΤΩΝ ΥΠΕΣΤΗΝ ΠΛΥΣΙΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΣ ΤΡΩΤΣΚΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ 4ΟΕΤΙΑΝ ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΙΣ–ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ.. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1960—ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΝ.. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΝ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΔΙ ΕΒΡΟΥ ΩΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ … Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Τροποποιήθηκε · Χθες στις 1:56 μ.μ.

Athanasios Deslis · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής · Aristotle University of Thessaloniki
[Β].Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΞΕΝ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.. ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ 44 ΕΤΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΜΟΥ.. ΗΡΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 48 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΩΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑ.–ΕΣΠΟΥΔΑΣΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΛΟΧΟ ΕΓΓΟΝΙΑ.. ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΕΤΗ, ΕΙΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΤΡΑΠΗ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗΝ ΜΕ ΣΥΝΕΛΑΒΕΝ Ο ΤΑΧΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΝΩ ΜΕ ΑΠΕΛΥΣΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΝ ΘΕΣΙΝ ΜΟΥ ΩΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΕΝΩΣΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΓΙΑΣ.. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΝ ΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥ,.ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΙΣ ΗΠΑ..ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΗΡΓΑΣΘΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝ EΙΣ ΤΗΝ SILICON VALLEY CA,. EIΣ ΤΗΝ MICROPROCESS SEMICONDUCTOR INDUSTRY ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FAIRCHILD–INTEL… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Χθες στις 3:15 μ.μ.

Athanasios Deslis · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής · Aristotle University of Thessaloniki
[Β].Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΞΕΝ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.. ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ 44 ΕΤΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΜΟΥ.. ΗΡΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 48 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΩΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑ.–ΕΣΠΟΥΔΑΣΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΛΟΧΟ ΕΓΓΟΝΙΑ.. ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΕΤΗ, ΕΙΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΤΡΑΠΗ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗΝ ΜΕ ΣΥΝΕΛΑΒΕΝ Ο ΤΑΧΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΝΩ ΜΕ ΑΠΕΛΥΣΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΝ ΘΕΣΙΝ ΜΟΥ ΩΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΕΝΩΣΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΓΙΑΣ.. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΝ ΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥ,.ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΙΣ ΗΠΑ..ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ ΗΡΓΑΣΘΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝ EΙΣ ΤΗΝ SILICON VALLEY CA,. EIΣ ΤΗΝ MICROPROCESS SEMICONDUCTOR INDUSTRY ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FAIRCHILD–INTEL… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Χθες στις 3:15 μ.μ.

Athanasios Deslis · Ακολουθήστε · Κορυφαίος σχολιαστής · Aristotle University of Thessaloniki
[Γ]. Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ SELF-CONFIDENCE–ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ–ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΝ–ΕΡΓΑΣΙΑΝ–ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ–ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ–ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ–ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ.. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ –Η ΑΠΑΞΙΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ–Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ– Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ– Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ—ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ–Η ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΦΟΡΤΟΛΟΓΙΑ–ΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ…. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙ… Δείτε περισσότερα
Απάντηση · Μου αρέσει! · Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Χθες στις 3:57 μ.μ.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: