«Έλληνες, σηκώστε ψηλά το κεφάλι»: Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F16

http://www.koolnews.gr/
«Έλληνες σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Αυτό ήταν το μήνυμα του Σμηναγού Στράλη μέσα από το μαχητικό F16 και το κοινό που παρακολουθούσε την παρέλαση ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Η επίδειξη του Σμηναγού στην Θεσσαλονίκη ήταν άκρως εντυπωσιακή με περίτεχνους ελιγμούς και στροφές που έκοβαν την ανάσα. Μάλιστα, ο Σμηναγός Στράλης μέσα από το F16 του αφού καλημέρισε τους Θεσσαλονικείς από τους ουρανούς της συμπρωτεύουσας έστειλε το συγκινητικό μήνυμα: «Έλληνες, σηκώστε ψηλά το κεφάλι».
Οι συγκεντρωμένοι ενθουσιάστηκαν και ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα για το μήνυμα του Σμηναγού. Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

 
«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το show στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια τέτοια πτήση ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. «Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.

Η σημερινή επίδειξη, όπως σημειώνει, πήγε πολύ καλά καθώς όλα ήταν προετοιμασμένα και σχεδιασμένα, ενώ βοήθησε -εν μέρει- και ο καιρός, αφού σε αντίθεση με πέρυσι που δεν επέτρεψε την εκτέλεση του show, φέτος έδωσε τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να απολαύσουν ένα υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης.

«Ο καιρός δεν ήταν όπως θα θέλαμε, καθαρός, ώστε να κάνουμε το πλήρες πρόγραμμα της επίδειξης (high show), το οποίο περιλαμβάνει και κάποιους παραπάνω ελιγμούς -κατακόρυφες ανόδους, που είναι πιο εντυπωσιακές- αλλά είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι γιατί μπορέσαμε να κάνουμε το low show» τονίζει ο χειριστής του F16.

«Ο καιρός -διευκρινίζει- μας επηρεάζει, υπό την έννοια ότι ποτέ και για κανέναν λόγο ο ιπτάμενος δεν πρέπει να μπει μέσα στα σύννεφα ή να χάσει την οπτική με το έδαφος».

«Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν»
Η καταπόνηση του οργανισμού για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μεγάλη γιατί τα αεροσκάφη κινούνται σε τρεις διαστάσεις και υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να μπορούν οι πιλότοι να υπερνικήσουν τη βαρύτητα για να ανταπεξέλθουν. Εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική καταπόνηση καθώς ο χρόνος κυλά αμείλικτα και η όποια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται άμεσα.

Το ιδιαίτερο, ωστόσο, για έναν ιπτάμενο επιδείξεων, όπως εξηγεί ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «μέσα σε 12-14 λεπτά έχεις συνεχόμενη καταπόνηση και πολύ υψηλά g (σ.σ. η πίεση που αναπτύσσεται στιγμιαία στην επιτάχυνση). Πρόκειται για συνεχόμενη, αδιάκοπη καταπόνηση, σωματικά αλλά και πνευματικά γιατί πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθείς όλες τις παραμέτρους. Γιατί με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν».

Με καταγωγή από τη Βέροια, ο σμηναγός Στράλης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116 ΠΜ/ 336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ/ ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο μοίραρχός του τον πρότεινε για ένταξη στην Ομάδα «ΖΕΥΣ» κι ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του από τον επικεφαλής της, σμηναγό Γεώργιο Ανδρουλάκη, εντάχθηκε στο δυναμικό των «γητευτών των αιθέρων».

Ο Σμηναγός Στράλης συγκίνησε όλο τον κόσμο και χιλιάδες σχόλια πλημμύρισαν το Twitter και το Facebook. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΡΙΤ.

Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ»

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας: «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16.

Έπειτα από τις πρώτες επαφές και διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε η εκπαίδευση δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας από την πεπειραμένη ομάδα Viper West F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.

Ομάδα αποτελούμενη από τον επισμηναγό David Graham ιπτάμενο εκπαιδευτή, τον σμηναγό Steve Masek υπεύθυνο Ασφάλειας Πτήσεων και τον αρχισμηνία Kerry Clark επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και αφηγητή, ανέλαβε την εκπαίδευση των ιπτάμενων σμηναγών Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340 Μ και Δημήτριου Κοντούλη της 343 Μ καθώς και της ομάδας υποστήριξης εδάφους.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας.

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Έκτοτε, η Ομάδα έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιδείξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το σημαντικό, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία έρχεται κοντά στον κόσμο και υπάρχει μια διάδραση μεταξύ τους».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: