ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ!

http://iskra.gr/
Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΥ*
Μεγάλη δημοσιότητα έλαβαν, οι παροχές που έκανε η καπνοβιομηχανία «ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε.», σε εργαζομένους της, στο τέλος της χρονιάς, λόγω της αυξημένης κερδοφορίας της εν λόγω βιομηχανίας. και να συμφωνήσω αρχικά, με την κυρίαρχη άποψη, ότι θα μπορούσε η συγκεκριμένη καπνοβημιοχανία να μην προβεί σε επιπλέον παροχές προς τους εργαζομένους της, όπως κακώς πράττουν άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις που αρκούνται σε αυτά που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις, και μόνο, πλέον (αφού τις Σ.Σ.Ε. τις πάτησε το τρένο του μνημονίου). Έτσι λοιπόν ο Καρέλιας, έδωσε μπόνους από 700 έως 1500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, περίπου, με τα δικά του κριτήρια, όπως οι λιγότερες άδειες, και αν είχαν παιδιά που σπούδαζαν, κτλ.

Η Καπνοβιομηχανία λοιπόν,από τα αυξημένα κέρδη της, έδωσε αυτά τα ετήσια μπόνους, εφάπαξ, δηλαδή μία φορά, αν και μπορεί αν το έχει πράξει στο παρελθόν. Αν σπάσεις αυτά τα μπόνους, δια του 14 όσοι οι μισθοί και τα επιδόματα, είναι σαν να πήραν αύξηση αυτοί οι εργαζόμενοι από 60 έως και 100 ευρώ το μήνα. Καθόλου άσχημες σαν αυξήσεις, και ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο. Αλλά έγραψα παραπάνω την έκφραση «είναι σαν»…….Δεν πήραν αυξήσεις, οι εργαζόμενοι της Καπνοβιομηχανίας, στην μισθοδοσία τους……Πήραν εφάπαξ το μπόνους! Αυτό σημαίνει, ότι την επόμενη χρονιά, και αν δεν πάρουν νέο μπόνους (που ο νόμος δεν υποχρεώνει τον Καρέλια να το δώσει) θα πάρουν το μισθό που έπαιρναν πριν 2 χρονιά, ασχέτου κερδοφορίας της επιχείρησης.

Εκεί που θέλω να εστιάσω, αναφέροντας τα παραπάνω, είναι στο «αγνό» επιχείρημα που άκουσα, «Ο άνθρωπος (ο Καρέλιας) μία χρονιά είχε αύξηση κερδοφορίας, για μία χρονιά έδωσε μπόνους», το οποίο είναι εντελώς λάθος!

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο καπνοβιομήχανος, ότι από τα κέρδη του, άρα και αυτά τα επιπλέον που αποκόμισε από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων, το μεγαλύτερο μέρος θα επενδυθούν στην βιομηχανία…….Όμορφα;;

Άρα το λιγότερο μέρος των κερδών του, θα μείνει, νόμιμα στις τσέπες του, και κατά το δοκούν ο ίδιος, θα το χρησιμοποιήσει για να χτίσει μία νέα βίλα που θα χαρεί τα επόμενα 30 χρόνια, για να αγοράσει κάποιο νέο αυτοκίνητο που θα χαρεί τα επόμενα 5 χρόνια, για να πάει ένα οικογενειακό ταξίδι σε κάποιο εξωτικό μέρος με την οικογένεια του, που θα του μείνει σαν ανάμνηση για τα επόμενα 40 χρόνια….Ο εργαζόμενος του, βέβαια, αυτή την αυξημένη κερδοφορία, την είδε στην τσέπη του μόνο για ένα χρόνο!!!!! Δίκαιο;;

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, άρα και αυτών των επιπλέον λόγω της αυξημένης απόδοσης των εργαζομένων του, θα τα επενδύσει, είπε.Θα αγοράσει μηχανήματα, εξοπλισμό, θα κάνει κάποιες ίσως επιπλέον παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις προβολής, με στόχο αυτά τα αυξημένα φετινά κέρδη, να του φέρον και άλλα κέρδη, τα επόμενα 5, 10, 20 χρόνια. Έτσι λειτουργεί ο Καπιταλισμός άλλωστε! Έτσι αφού θα επενδύσει τα επιπλέον κέρδη για να του φέρουν νέα κέρδη τα επόμενα χρόνια, ο εργαζόμενος του, βέβαια, αυτή την αυξημένη κερδοφορία, την είδε στην τσέπη του μόνο για ένα χρόνο!!!!! Δίκαιο;;

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΝΤΩ……

Το πιο δίκαιο, και σωστό, εντός Καπιταλιστικού συστήματος, θα ήταν να έδινε αυτά τα ποσά σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του, ώστε τους καρπούς της αυξημένης παραγωγικότητας τους, να τους δρέπουν και τα επόμενα χρόνια, όπως ο Καρέλιας άλλωστε (με μεγαλύτερα ποσά ο βιομήχανος, γιατί είπαμε ότι έχουμε Καπιτιλασμό).

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο πέσιμο που έγινε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πετράκο, που «τόλμησε», να κάνει επερώτηση, για να διερευνηθούν καταγγελίες για 4 παράνομες απολύσεις στην εν λόγω βιομηχανία, και παράπονα εργαζομένων για εντατικοποίηση, τις οποίες καταγγελίες κακώς, και πολύ κακώς τις αγνόησε η τοπική διεύθυνση της Επιθεώρησης Εργασίας…..

Το πατσαβουριασμένο, από τα μνημόνια, Εργατικό Δίκαιο είναι το νομικό πλαίσιο, με το οποίο προστατεύεται το δικαίωμα του εργάτη, να είναι εργάτης, και όχι δουλοπάροικος ή είλωτας! Καμία επιπλέον παροχή όποιας εργοδοσίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γεννά υπόνοιες ότι δεν μας χρειάζεται.

Καλά έκανε ο Πετράκος που έκανε την επερώτηση, και προσέξτε φίλοι μου, γιατί το ωράριο, οι συμφωνημένοι μισθοί, κτλ είναι κατοχυρωμένα, ενώ τα ετήσια μπόνους του Καρέλια ΟΧΙ!

*Ο Σπύρος Γουδέβενος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Σοφίας-Ζαβλανίου-Αγυιάς

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: