Στρατηγικός… κοριός!

http://www.ethnos.gr/
Κατηγορείται για υποκλοπές τηλεφωνημάτων ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom σύμφωνα με δημοσίευμα γνωστού γερμανικού περιοδικού
Κατηγορείται για υποκλοπές τηλεφωνημάτων ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Με βάσει τα όσα γράφονται στο γερμανικό Spiegel στο διάστημα 2005-2006 η Deutsche Telekom είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση στοιχείων από συνδιαλέξεις, με σκοπό την οχύρωση της εταιρίας και τη διασφάλιση του απορρήτου των εσωτερικών εταιρικών «μυστικών».
Η Süddeutsche Zeitung από τη πλευρά της , σημειώνει ότι ο τρόπος δράσης είναι πράγματι μοναδικός για τα δεδομένα της γερμανικής οικονομίας.
Συνεργάτες της Telekom και μιας εταιρείας ασφαλείας, φέρονται να παρακολουθούσαν μέλη του εποπτικού συμβουλίου, μάνατζερ αλλά και δημοσιογράφους, για να εξακριβώσουν εάν διέρρεαν «ευαίσθητες» πληροφορίες στον τύπο.

«Η αναζήτηση σημείων διαρροής είναι δικαίωμα κάθε επιχείρησης υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι γίνεται με νόμιμα μέσα» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι παρακολουθήσεις αφορούσαν κυρίως μέλη του εποπτικού συμβουλίου στο οποίο μέλη είναι επιφανή στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των συνδικάτων. Έτσι είναι μάλλον απίθανο ότι ενήργησαν υπάλληλοι ασφαλείας της εταιρείας οι οποίοι επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο».
Σύμφωνα μάλιστα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung η υπόθεση είναι γροθιά στο πρόσωπο καθώς «Η Telekom είχε πρόσβαση σε δεδομένα, η διερεύνηση των οποίων απαιτεί εισαγγελική άδεια».
Προφανώς ίσχυσε το γνωμικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Το μέγεθος της δυσφήμησης της εταιρείας δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί όμως η λειτουργία βάσει του ως ανωτέρω γνωμικού δε μπορεί παρά να οδηγεί στην καταστροφή, διότι η βάση για επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι η εμπιστοσύνη» αναφέρει η εφημερίδα.
Το ζήτημα βρίσκεται σε επίπεδο εισαγγελίας της Βόννης η οποία αξιολογεί το φάκελο με τα στοιχεία και εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας προανάκρισης.

«Σοβαρές συνέπειες»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση «σοβαρό κλονισμό εμπιστοσύνης» και υπογράμμισε την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
«Οι περιπτώσεις πρέπει να διαλευκανθούν και να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Ρενέ Ομπερμαν στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Μπιλντ, και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων πελατών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία είναι ασφαλή».
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομίας, τόνισε ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών συνιστά «σοβαρό κλονισμό εμπιστοσύνης και πρέπει να διαλευκανθεί».
«Ξεκινάμε από την αρχή ότι γίνονται τα πάντα για να χυθεί φως» στην υπόθεση, είπε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ρενέ Ομπερμαν έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό κράτος είναι ο πρώτος μέτοχος της Deutsche Telekom, κατέχοντας το 32% του κεφαλαίου της.

«Ενδιαφέρουσα υπόθεση»

Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια στη συμφωνία με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επιμένει στη συμφωνία μετά και τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων από τη γερμανική εταιρεία στελεχών της και δημοσιογράφων.
Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως «η συμφωνία δεν έχει τίποτα να κρύψει» και πρόσθεσε πως θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει η γερμανική δικαιοσύνη γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα, όπως ανέφερε, υπόθεση

Ακύρωση συμφωνίας ζητά ο ΣΥΝ

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να ακυρώσει άμεσα την συμφωνία με την DT» αναφέρει στην επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΝ στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο ήρθε στην επιφάνεια από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Στην επίσημη αυτή τοποθέτηση του ΣΥΝ για την εμπλοκή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Deutsche Telekom σε υπόθεση υποκλοπών στη Γερμανία αναφέρεται «ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ασφάλεια της χώρας και το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών από την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση του ΟΤΕ».
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος «μετά τη συγκάλυψη του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη ενέργεια που καθιστά τη χώρα ανοχύρωτη πόλη και τους πολίτες στο έλεος του μεγάλου αδερφού.

Πέρα απο τους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που καθιστούν τις ιδιωτικοποιήσεις επιζήμιες για τον τόπο, η απειλή της ασφάλειας και της δημοκρατίας καθιστούν την πώληση του ΟΤΕ απολύτως απαράδεκτη» συνεχίζει η επίσημη τοποθέτηση εκπροσώπου του ΣΥΝ.

Αρέσει σε %d bloggers: